ההסתדרות הציונית העולמית ציינה 125 שנה לקונגרס הציוני הראשון, שהתקיים בבאזל, שבשוויץ. בעיר השוויצרית שעל גדות נהר הריין התכנסו, למעלה מ-1500 אישי ציבור וכלכלה מרחבי העולם כדי לציין ולחגוג את אחד האירועים המכוננים בתולדות העם היהודי, ולהעלות על נס את מנהיגותו וחזונו של בנימין זאב הרצל. החלטתנו, לקיים במסגרת אירועים אלה, את ועידת הרצל ליזמות חברתית כלכלית, לא הייתה דבר מובן מאליו. שכן בעוד שרבים מכירים ומוקירים את חזונו ופועלו המדיני של הרצל, משנתו הכלכלית והחברתית שהייתה לא פחות יצירתית מזו המדינית, זכתה לתשומת לב פחותה.
בחזונו, הרצל שאף שהמדינה שתקום תהיה למעצמה כלכלית, חברת מופת ואור לגויים. הצלחתה הכלכלית של מדינת היהודים תהיה לברכה לעולם כולו, וכך כתב: ''העולם משתחרר על ידיי שחרורנו, מתעשר על ידי עושרנו, ומתגדל על ידיי גדולתנו". בדומה לציווי האלוהי לאברהם : " לֶךְ-לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתּ... אֶל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ וְאֶעֶשְׂךָ לְגוֹי גָּדוֹל ...וֶהְיֵה בְּרָכָה… וְנִבְרְכוּ בְךָ כֹּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה. (בראשית יב') בחזונו זה של הרצל שולבו גם אינטרסים מדינים, כלכליים ותדמיתיים.
חזונו של הרצל כלל התייחסות גם לאופייה הכלכלי והחברתי של מדינת היהודים, הרצל דגל ב" מוטואליזם", משטר כלכלי המהווה פשרה בין הקפיטליזם לסוציאליזם, מהקפיטליזם אומצו עקרונות החרות והתחרות ומהסוציאליזם, השוויון והצדק. כך, לשיטתו, הקרקע ואוצרות הטבע שייכים למדינה ואילו המסחר, התחרות והיוזמה האישית בידי הפרטיים.
רבים רואים ובצדק בהרצל יזם וסטרטאפיסט בנשמתו שהבין את חשיבות הפיתוח הטכנולוגי. בזכותה של ההתקדמות הטכנולוגית, כתב, נצליח ליטול לידינו ארץ, לבנות ערים ולהפריח את האדמה ביתר קלות מכפי שאפשר היה לעשות זאת בעת העתיקה ואף לפני מאה שנה. תודות לרכבות אין אנו תלויים בזרם הנהרות. תודות לחשמל יכולים אנו להתיישב בהרים. את חברת היהודים שתקום בארץ, תיאר כמבוססת על מדע וטכנולוגיה, עם מפעלים ופיתוחים חקלאיים ייחודיים.
הרצל תיאר את מדינת היהודים כמדינת רווחה, בה יהיה חינוך חינם, כולל אוניברסיטאות, לכל שבע שעות עבודה ושעות נוספות בתוספת שכר, חופשת הריון, רשויות והמדינה נוטלת אחראיות לבריאות הציבור ולרווחת המזדקנים.
הרצל היה יזם בנשמתו ובמעשיו. הוא חזה התפתחויות טכנולוגיות ותעשייתיות, הקים מפעלים כלכליים, "הבנק", חברת אוצר התיישבות היהודים וקק"ל שיחד עם גופים פיננסיים וחברות תשתיתיות ותעשייתיות שהקימה התנועה הציונית בהמשך, יצרו תשתית כלכלית למדינה שתקום.
בועידת הרצל ליזמות חברתית כלכלית, השתתפו 125 יזמות ויזמי אימפקט צעירים וצעירות מהארץ ומרחבי העולם לצד שרות משקיעים שנחשפו, חלקם לראשונה, לקשר שבין החזון והמעש בציונות, לאחריות חברתית, תיקון עולם וחברת מופת . היו מהמשתתפים שגילו מחדש את הציונות יש שנחשפו לציונות המתחדשת ויש שקראו להתחדשות הציונות.
הרצל קבע שהציונות הינה אידאל אין סופי, "קראתי פעם לציונות אידיאל אין סופי, ואני מאמין באמת כי גם לאחר השגת ארצנו, ארץ ישראל ,לא תחדל מלהיות אידיאל. כי בציונות כפי שאני מבין אותה, כלולה לא רק השאיפה לכברת ארץ מובטחת כחוק בשביל עמנו האומלל, אלא גם השאיפה לשלמות מוסרית ורוחנית". כשמדובר באידאל אין סופי, אפשר, גם לאחר 125 לומר ש"זוהי רק ההתחלה".
הכותב הנו מזכיר הנהלת ההסתדרות הציונית העולמית