לאחרונה התבשרנו בתדהמה על זינוק של כ-18% במחירי הדירות בשנה האחרונה. וכך משבר הדיור הוביל גם לעלייה משמעותית בביקוש לדיור מוגן 0 ןלעלייה ברווחי חלק מחברות הדיור המוגן. אך העלייה ברווחים הובילה גם לתופעה מדאיגה הגורמת לקשישים רבים לחתום על חוזים מול בעלי הבתים, מבלי להבין לעומק על מה הם חותמים.
אז מהם הצעדים שאתם חייבים לעשות טרם המעבר שלכם או של הוריכם לדיור מוגן, אילו סעיפים בחוזה עלולים להיות בעייתיים ורגישים, על מה אתם חייבים להתעקש מול בעלי הבתים, ומהן האותיות הקטנות שאתם חייבים להיזהר בהן.
החליטו מה חשוב לכם באמת
השלב הראשון בתהליך הוא הגדרת הציפיות האישיות. בחרו מקום בו תרגישו בטוחים ומתאים לצרכיכם הפיסיים והרגשיים. מקום המקנה ביטחון ובו תזכו לטיפול הרפואי הטוב ביותר. וחשוב לא פחות, שיתאים לכם מבחינה חברתית ותרבותית. כבר בתחילת הדרך, בדקו מגוון רחב של בתי דיור מוגן כדי לקבל פרספקטיבה לגבי הדברים החשובים לכם באמת.
הכול מתחיל בגיאוגרפיה
בחרו את מיקום בית הדיור המוגן המועדף עליכם - בסביבה עירונית או כפרית, ובקרבת אזור מוכר, בני משפחה או חברים. כדאי לבחון את קרבת המקום לתחבורה ציבורית נגישה, והאם הוא מספק שירותי הסעה, קרבתו למרכזי קניות ותרבות כמו מרכול, ספרייה, בתי קולנוע, בתי קפה ועוד.
שוחחו עם הדיירים ועם הועד לפני החתימה
בהתאם לצרכיכם ומצבכם בדקו את צביון המקום, בין אם חילוני או דתי, דובר עברית ו/או שפה אחרת, וכו'. נסו להשיג כמה שיותר מידע על המקום, כולל זהות הגוף המפעיל, ניסיונו, איתנותו הפיננסית, שנות קיומו וכמובן המלצות של דיירים. מומלץ לשוחח עם ועד הדיירים ו/או עם דיירים ותיקים לפני החתימה על החוזה.
נסו להבין מה כולל המחיר
בדקו את עלויות בית הדיור המוגן על מסלוליו השונים, וקחו בחשבון דרישה לפיקדון, דמי כניסה, דמי אחזקה, ועלות שירותים נוספים שאינם כלולים. שימו לב במיוחד לאחוז ההעלאה השנתי מעבר למדד (המותרת בחוק). ישנו הבדל גדול בהצטברות עליית דמי האחזקה בין 1% ל-4% מעבר למדד, או בין 3% ל- 5% באחוזי שחיקת הפקדון עליו משלמים גם מע"מ, ולמספר שנות השחיקה. בנוסף, בדקו כמה גובה הבית תוספת תשלום כאשר תזדקקו להלנת מטפל אישי. הסכומים החודשיים בחלק מהבתים מתחילים ב- 300 ש"ח ומגיעים לצערנו גם עד 1,800 שח + מע"מ בבתים אחרים.
ודאו אלו שרותים אתם מקבלים
חשוב שתכירו את מאפיני המתחם, מבחינת סוג וגודל דירות, האביזרים שיש בהן, גודל ומידת הטיפוח של השטחים הציבוריים וכו'. בנוסף, בידקו את רמת הנגישות בשטחי הציבור ובדירות, והאם היא עומדת בדרישות החוק וצרכיכם האישיים. חשוב להבין את מרכיבי סל השירותים שהמקום מספק, כולל שירותי רפואה, מחלקת סיעוד, תרבות, חברה, ביטחון, חדר כושר, בריכה ועוד. בדקו האם תפריט הארוחות עשיר ומזין, כמה ארוחות (אם בכלל) כלולות בתשלום. בקשו לבקר בחדר האוכל לארוחת צהרים (במידה ומוגשת ארוחה כזו), ובררו מה עלות הארוחה. בקשו את לוח אירועי התרבות ואם אפשר בקרו באירוע כזה, בדקו את רשימת חוגי הספורט וההתעמלות ואת שטחי הבילוי בבית ובחוץ. בררו את הרכב צוות המקום, מידת הכשרתו וניסיונו, ויכולתו להתמודד עם מצבי חירום.
במידת האפשר - התארחו בבית לדוגמא לפני החתימה
ישנם צרכים נוספים שיש לבחון בעת בחירת מקום לבית דיור מוגן, שלא אחת משתנים בהתאם לצרכים ספציפיים. כך למשל, יש מי שרוצה לעבור עם חיית מחמד, לאחר חשוב לדעת האם אורחים יכולים להשתמש בבריכה, ועוד. אם ניתן, מומלץ לשהות בבית הנראה לכם כמה ימים בדירת אירוח, להכיר דיירים, לשוחח, ולהתוודע מקרוב למנהלי הבתים ולשרותים שהם מספקים.
אל תפספסו את האותיות הקטנות
ההסכם כולל עשרות עמודים, עשרות סעיפים ובדרך כלל גם נספחים. לכן, חשוב מאוד שתוודאו שסעיפים אלו נכללים בחוזה עליו אתם חותמים - היקף סל השירותים לדייר (שירותי חובה ושירותי רשות), דמי האחזקה - שיעורם ומנגנון העלאתם, הכללים לגביית תשלומים נוספים, התנאים לגבי תקופת ניסיון וביטול הסכם ההתקשרות, ניהול אורח החיים בדירה, אפשרות מגורי מטפל סיעודי, אפשרויות המעבר למחלקה סיעודית ותנאים ומגבלות לפינוי הדייר מדירתו.
אל תותרו על יעוץ משפטי
מכל מה שקראתם עד פה ברור שהסכם דיור מוגן הוא מורכב ובעל משמעויות כספיות ומשפטיות חשובות. מדובר בעסקה בעלות כספית גבוהה ביותר, שכוללת בתוכה גם מרכיב של סיכון כספי הדייר, ובעלת השלכות משמעותיות למשך שנים. לכן חשוב להתייחס אליה כעסקה המחייבת ליווי משפטי, בדומה לעסקת רכישת דירה. השלכות הסכם הדיור המוגן על אורח חייכם, בריאותכם ורכושכם הן אדירות. לכן, היזהרו מחתימה על מסמכים ראשוניים ומסמכים נלווים מכל סוג שהוא, כולל מסמך גילוי ומסמך דמי רצינות, ללא התייעצות מוקדמת עם עורך דין המתמחה בתחום.
הכותבת היא יו"ר עמותת דיירי הדיור המוגן, הנאבקת למען זכויות הדיירים מול הרשויות ובעלי הבתים