לאחרונה פורסמו עיקרי התוכנית של שר הכלכלה הנכנס, ניר ברקת. כמובן שיש להמתין לטיוטה הסופית של הרפורמה כדי להבין את מכלול התוכנית, אבל בינתיים, ניתן כבר להגיד שניר ברקת הגיע עם “סכין בין השיניים” למלחמה שלו במונופולים. מדובר בבשורה חשובה לכלכלה הישראלית, אך, יחד עם זאת, כדי שהתוכנית של ברקת תיחשב למהפכה של ממש, כמו זו שעשה כחלון בסלולר, נדרשים מספר צעדים משלימים שעשויים להביא להוזלה משמעותית ביוקר המחיה.

עיקרי תוכנית ברקת שפורסמו הם: שבירת המונופולים והסרת החסמים וההגבלות החמורות על היבואנים הגדולים. כיום במדינת ישראל יש כעשרה גופים שאחראים על כ־90% מהצריכה הביתית שלנו והמדדים מראים שמדינת ישראל היא בין המדינות שבהן המחיה היא מהיקרות ביותר.

מטרת הרפורמה היא ברורה - לתת לרשתות המזון את האפשרות למלא את המדפים במוצרים מתחרים ובמגוון גדול בכל תחום על המדפים: מוצרי מזון, משקאות, וגם טואלטיקה ופרמצבטיקה. כך יוכלו לייצר תחרות מול המונופולים ולאפשר מיקוח על המחיר מול היבואנים. מה שלא ראיתי בתוכנית הוא כיצד תקרה בפועל הרחבת הרפורמה ליבוא, אילו חסמים יוסרו, איזו רגולציה תתבטל מבחינת הקלת התקנים, הקלת שחרור סחורות מנמלים, הקטנת עלויות השילוח הבינלאומי, ומניעת הרחבת המונופולים הקיימים באמצעות הצטרפות שחקנים נוספים ורבים לשוק בזמן קצר.

כיום חסמי הכניסה גבוהים מדי והעניין גורם לתלות במונופולים. אחת הבעיות הדרמטיות של שחקן שרוצה להתחרות על נתח בשוק היא שהוא צריך להגיע עם הון עצמי משמעותי כבר בהתחלה כי אף דילר בחו”ל לא ישלח סחורות לישראל מבלי לקבל ביטחונות עליהן, ואף יצרן בחו”ל לא מוציא מכולות לישראל מבלי לקבל כסף מראש. דבר זה מקטין משמעותית את יכולת הגדלת השחקנים בישראל. השר ברקת חייב ליצור קופה בתקציב למתן הלוואות או ערבויות לכל היבואנים החדשים שפעילותם תייצר תחרות אמיתית במדפים.

גם רשות המסים חייבת להירתם לתוכנית ברקת במהלך של הקטנה משמעותית של המכסים המוטלים על מוצרי יבוא. רשות המסים חייבת למצוא מקורות לפחות לתקופה של שנה עד שנתיים כדי לאפשר בוסט גדול של כניסת יבוא מקביל לכאן והפיכת המגמה של יוקר המחיה. אין סיבה שזה לא ייעשה אחרי שקופת המדינה התעשרה בשנים האחרונות ממסי מקרקעין בסכומי שיא.

תוכנית ברקת יכולה להיות הבשורה הכלכלית הכי משמעותית שמציעה הממשלה הנוכחית כדי להתמודד עם יוקר המחיה, אבל היא מחייבת איחוד כוחות של שר הכלכלה ברקת, של שר האוצר סמוטריץ’, של יו”ר ועדת הכספים גפני ויו”ר ועדת הכלכלה ביטן ושל לשכת רואי החשבון, שהיא הגוף שבו יש את אנשי המקצוע לקידום העניין.

הכותב הוא נשיא לשכת רואי חשבון.

חן שרייבר  (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
חן שרייבר (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)