יום האישה שצוין אתמול הוא הזדמנות מצוינת לחגוג את ההישגים שהבאנו בשנה החולפת – כמובילות, פורצות דרך ומשפיעות. המאבק לשוויון הזדמנויות שאנחנו מובילות כמעט בכל רגע, ותקרות הזכוכית שאנחנו שוברות במגוון רחב של תחומים, מהווים מאמץ משותף של כולנו למען חברה הוגנת יותר ועולם טוב יותר לבנותינו.
אך דווקא השבוע כולנו צריכות לדבר על הפיל שבחדר. לצד ציון ההישגים המשמעותיים והנשים החזקות, אסור לנו לשכוח את אלה שעדיין נאבקות על החירות שלהן. כ־1,500 קילומטר בקו אווירי מירושלים, נשות איראן זועקות "אישה, חיים, חופש", ומובילות מחאה מעוררת השראה במאבק על החירות והשוויון.
תושבי איראן יצאו למחאות נקודתיות לאורך השנים, אבל מחאת החיג'אב איננה רגילה – לא בהיקפים ולא במהות. הרצח המזעזע של הצעירה מהסה אמיני טלטל את איראן והעולם כולו. אמיני הוכתה למוות רק כי חבשה את החיג'אב שלה באופן שלא סיפק את משטרת הצניעות באיראן.
בניגוד למחאות קודמות באיראן, הפעם לא רק גורמי אופוזיציה, סטודנטים ובני מיעוטים יצאו לרחובות, אלא גם תושבי הערים הגדולות ומעמד הביניים. מגוון רחב של אנשים, ובעיקר נשים, יצאו להיאבק נגד המשטר והדיכוי האכזריים. המחאה כנגד הרצח הנורא הפכה למאבק עממי רחב ששוטף את המדינה כולה.
במאבק בולטות באופן מעורר השראה הנשים, ואפילו נערות בגיל תיכון. הן מסירות את כיסויי הראש שלהן בפומבי, ניצבות אל מול כוחות המשטר ומוכנות לסכן את חייהן למען החופש בחברה. אותן נשים מהוות דוגמה לעולם כולו ומנהלות את אחד המאבקים החשובים ביותר בעת הנוכחית.
אזרחי איראן אינם אויבי ישראל. בין העמים שררו יחסי שלום, כבוד והערכה במשך שנים רבות בטרם עליית שלטון האייתוללות החשוך שמדכא נשים, קטינות ואוכלוסיות נוספות בחברה. עלינו, הנשים, לתמוך במחאת החיג'אב ולעמוד לצד נשות איראן במאבק על הזכויות שלהן. למרות שהמשטר האיראני מנסה לדכא את המחאה, הוא לא יוכל לדכא את הערכים, הרוח והנשמה של העם שלו.
הקהילה הבינלאומית מגנה את האלימות נגד העם האיראני. זה לא מספיק, ולצערנו גם לא מרגש את המשטר האלים והרצחני. למעלה מ־500 בני אדם שיצאו להיאבק על החופש שלהם נרצחו, 60 מתוכם קטינים. 20 אלף בני אדם נעצרו ונלקחו למרתפים החשוכים של המשטר, היכן שמתבצעים עינויים ומעשי אונס, בין היתר של נשים.
השיטה הרצחנית לא בוחלת בשום אמצעי, ועל פי דיווחים נערות באיראן הורעלו כנקמה על השתתפותן במחאות. המשטר האיראני עובד שעות נוספות בביצוע מעשי טרור נגד עמו. כלא אווין שבמעמקי איראן הוא לא פחות מאשר גיהינום עלי אדמות, אליו נשלחות חלק מהמפגינות. בתנאים בלתי אנושיים ותחת עינויים של ממש, אגף הנשים בכלא משמיע את קולו וזועק: "כולן בשביל אחת, ואחת בשביל כולן".
גם ב־2023, שוויון מגדרי לא מסתכם במקום העבודה או בתא המשפחתי, אלא עדיין כולל מאבק לזכויות בסיסיות. עלינו לזכור את זעקתן של נשות כלא אווין – השבוע, ובכל יום. כשהעולם עומד מנגד בזמן שזכויות בסיסיות נרמסות ברגל גסה, עלינו להביע סולידריות עם נשות איראן ולתמוך במאבק החשוב שלהן נגד הדיכוי.
הכותבת היא שרת המודיעין וחברת כנסת מטעם הליכוד