יום האישה הבינלאומי מצוין השנה בסמיכות לשני תאריכים בולטים נוספים עבור ישראל ויהדות העולם - ושניהם קשורים באופן מהותי לנשים. התאריך הראשון הוא יום השנה לפרוץ המלחמה באוקראינה. המלחמה אמנם השפיעה על מיליוני אנשים, אך עבור ישראלים ויהודים רבים שהשתתפו בסיוע לפליטים, המלחמה שפרצה השפיעה באופן גורף על אוכלוסיית הנשים. אלו שנאלצו לעשות את הבחירה הקשה והאמיצה לברוח עם ילדיהן לעבר הלא נודע, להקים בית חדש, במדינה חדשה. הן השאירו מאחוריהן הורים, אחים ואפילו בני זוג, כשהן מצילות את ילדיהן מההפגזות ומהכוחות הנעים באוקראינה.

במרץ 2022 ערכתי ביקור במספר מרכזי חירום של הסוכנות היהודית שנפרסו באוקראינה ובמדינות הגובלות בה. הזיכרון שאני לקחתי איתי משם היה עיניהן של מאות, אם לא אלפי, נשים שפגשתי במהלך ביקורי באזור. עיניהן היו עייפות, מפוחדות ושידרו חשש לעתידן, אבל ראיתי גם כיצד אותו מבט נרגע אט אט כשפגשו את עיניהם האוהבות של העובדים והמתנדבים שלנו. אותן נשים חזקות שמו את אמונן בי ובעובדי הארגון כשהבטחנו להן חיים טובים יותר בישראל. שנה לאחר מכן, פגשתי בתוכניות הקליטה של הסוכנות היהודית וברחובות הערים בישראל, לא מעט מאותן עיניים שנתקלתי בהן במרכזי החירום. היום אני רואה תקווה, אבל גם זוכרת שישנם עולות ועולים שעדיין ממתינים לאיחוד עם קרוביהם. למרבה הצער המלחמה עדיין נמשכת, ועבודתנו באוקראינה, רוסיה וישראל לא הסתיימה.

התאריך המשמעותי השני אותו אנו מציינים השבוע הוא חג הפורים, שבמרכז סיפורו ניצבת מנהיגה אישה - אסתר המלכה. אחד הביטויים האהובים עליי בתנ"ך נמצא במגילת אסתר: כאשר המלכה דנה עם מרדכי היהודי כיצד עליהם להתמודד עם החורבן הממשמש ובא של העם היהודי בידי המן, אומר לה דודה: ״כִּי אִם הַחֲרֵשׁ תַּחֲרִישִׁי בָּעֵת הַזֹּאת רֶוַח וְהַצָּלָה יַעֲמוֹד לַיְּהוּדִים מִמָּקוֹם אַחֵר וְאַתְּ וּבֵית אָבִיךְ תֹּאבֵדוּ וּמִי יוֹדֵעַ אִם לְעֵת כָּזֹאת הִגַּעַתְּ לַמַּלְכוּת".

אמירה אהרונוביץ, מנכ״לית הסוכנות היהודית (צילום: דוד סאלם)
אמירה אהרונוביץ, מנכ״לית הסוכנות היהודית (צילום: דוד סאלם)

לעתים קרובות אני חושבת על המסר הזה. אנו תמיד יכולים לשתוק ולצפות שמישהו אחר ידבר בשם העם היהודי או קבוצות מיעוטים אחרות. אבל אולי הרגע הזה הוא בדיוק הסיבה שאנחנו נמצאים כאן. תמיד אפשר לתת לאחרים לעשות את הדבר הנכון, אבל אז אנו עלולים להחמיץ את השליחות שלנו בעולם הזה. אסתר עשתה מעשה לאחר ששמעה את דברי דודה, והעם היהודי ניצל מאויביו. אני משוכנעת שבאופן דומה, לכל הנשים יש בכל יום את ההזדמנות להפוך את העולם למקום טוב יותר.

אף אחד מאיתנו לא נקרא ולא יכול להציל את העם היהודי רק בכוחות עצמו, אבל רבים מאיתנו נמצאים בעמדה בה אנו יכולים, לכל הפחות, להשפיע ולסייע באופן משמעותי לייצר עתיד טוב יותר. איננו יכולים להרשות לעצמנו לשתוק ברגעי משבר - עלינו לעשות שימוש לטובה במעמדנו הייחודי על מנת להשפיע, בין אם זה באמצעות התנדבות, תרומות, או כמו במקרה שלי, הובלת הארגון בזמן אתגרי כגון המשבר ההיסטורי באוקראינה. אני רואה זכות גדולה שברגעים אלה הזדמן לי להוביל את הסוכנות היהודית.

זוהי תקופה מאתגרת לחברה הישראלית. אנחנו קרועים בתוך תוכנו, אין בינינו מספיק שיח, הבנה והגעה לפשרות. למרבה הצער, קולן של הנשים נעדר מדי במרחב הציבורי הנוכחי. אין ספק כי זהו הרגע בו קולן של הנשים צריך לקום ולהישמע לטובת כלל ישראל. חסרה לנו מנהיגות נשית ומנהיגות כמו של אסתר שערוכה היתה לקחת סיכון למען עתיד העם היהודי. כמנכ"לית הראשונה בתולדות הארגון, שפועל למעלה מ-90 שנה, אני פועלת לשים את הנושא על סדר היום הארגוני בין השאר באמצעות הקמה וקיום פורום "דיאלוג נשים" בחבר הנאמנים שלנו שעוסק באופן רציף בהצפה ודיון בנושאים משמעותיים אלו והשפעתם על הקהילה. כמו כן במהלך כהונתי, נקטנו גם בצעדים רבים לגיוון ההון האנושי וצוות הניהול בסוכנות היהודית.

תקוותי הכנה שביום האישה הבינלאומי בשנה הבאה, אנו נהיה כבר לאחר סיום המלחמה באוקראינה ונחזה באלפי העולות והעולים מאוקראינה מתאחדים עם משפחותיהם בישראל - חיים בבטחה ובשלום. אני מתפללת שגם בסביבתי – עובדות ועובדים, חבר הנאמנים ותורמים כאחד - ימשיכו להתעלות ברגעי משבר ויזכרו שדווקא ברגעים אלה אנחנו כאן ביחד, שואבים השראה מאסתר המלכה ונשות אוקראינה - לא לשתוק, ולהילחם למען אחדות המשפחה והעם שלנו.

הכותבת היא מנכ״לית הסוכנות היהודית