החורף כבר כאן ואיתו הקור, הגשם וגם הווירוסים. מגוון דברים יכולים להזיק לגוף שלנו, אך הסיבה העיקרית לכך שהתחלואה עולה בחורף היא שאנחנו מבלים יותר זמן במקומות סגורים ופחות מאווררים, דבר שמאפשר לווירוסים לעבור בקלות מאדם לאדם. כדי לעבור את העונה הקרה בצורה חלקה ובריאה, כדאי להיערך בהתאם ולהתמקד בכמה עקרונות פשוטים.
אז איך אנחנו הולכים להקדים תרופה למכה? דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים, העניק לנו מספר טיפים חיוניים להתכונן נכון לחורף בריא, שלא יערער את המערכת החיסונית שלנו.
אוורור ותחזוקה של סביבת המחיה
גם כשקר בחוץ, חשוב להקפיד על אוורור הבית לפחות פעם ביום כדי לחדש את האוויר ולהפחית את הסיכון להצטברות חיידקים ווירוסים. בנוסף, כדאי להימנע מחימום יתר שעלול לייבש את האוויר ולהקשות על הנשימה – עדיף לשמור על חום נעים אך לא מוגזם.
נזלת זו תופעה טבעית
בעונת החורף, נזלת היא דבר כמעט בלתי נמנע, והיא חלק ממנגנון ההגנה של הגוף מפני זיהומים. לכן, במקום למהר לייבש את הנזלת עם תכשירים, עדיף פשוט לקנח את האף בעת הצורך ולנשום דרך הפה במידה שהנזלת מפריעה. חשוב לזכור – הלחות באף חיונית להגנה על דרכי הנשימה והיא עוזרת לגוף להילחם במזהמים. במידה ויש נזלת צמיגה ודלקתית, או שיעול עם ליחה צמיגה, מומלץ לפנות לרופא.
חיזוק מערכת החיסון עם תזונה
רוב החיזוק צריך להגיע ממזון מזין ומגוון: פירות וירקות, דגנים מלאים, אגוזים וקטניות – כולם מספקים רכיבים תזונתיים חיוניים שתומכים במערכת החיסון. במיוחד בחורף, חשוב לשים לב שאוכלים מכל אבות המזון ומחזקים את המערכת החיסונית.
הצטיידות בתרופות בסיסיות לעת הצורך
כדאי לבדוק מראש את ארון התרופות ולוודא שיש בו את הדברים הבסיסיים – תרופות לשיכוך כאבים והורדת חום ותכשירים לגרון ושיעול. חשוב לבדוק את תוקף התרופות ולעדכן לפי הצורך. כמו כן, מומלץ לשמור על אחסון נכון – במקום קריר ויבש, הרחק מלחות וחום שיכולים לפגוע באיכות התרופות. בבתים עם ילדים כדאי להחזיק תרופות מותאמות לגילם, עם מינונים מתאימים. חשוב גם להרחיק את התרופות מהישג ידם ולשמור בבירור על הוראות השימוש.
שמירה על פעילות גופנית ושינה מספקת
הנטייה להימנע מפעילות גופנית בחורף עלולה להחליש את המערכת החיסונית. פעילות גופנית סדירה, כמו הליכה מהירה או אימונים קלים, מסייעת בשמירה על בריאות כללית ומפחיתה מתח – אלמנט חשוב נוסף בתמיכה במערכת החיסונית. בנוסף, שינה מספקת ואיכותית חיונית למערכת החיסונית. חוסר בשעות שינה עלול להחליש את הגוף ולהשפיע על יכולתו להתמודד עם זיהומים. כמו כן, ניהול מתח באופן יומיומי – בין אם באמצעות נשימות, מדיטציה, או תחביבים מרגיעים – תורם לשמירה על איזון ובריאות.
לא לשכוח את בריאות הנפש
עם בוא החורף, ניתן לראות עלייה בצריכת תרופות למחלות עונתיות כמו הצטננות, שפעת ושיעול, אך השנה יש לכך היבט נוסף: השילוב של העונה הקרה עם המתח הביטחוני מביא לכך שאנשים מחפשים גם תמיכה נפשית דרך תרופות הרגעה, שינה ונוגדי חרדה. הסגריריות של החורף, בשילוב עם המצב הביטחוני המעורער יכולים להביא למצב רוח ירוד. לכן, לא רק ההצטיידות בתרופות לחורף חשובה השנה, אלא גם תשומת לב לבריאות הנפש ולמציאת דרכים להתמודד עם הלחץ.