אירוע נפילת כטב"ם על בית אבות בערב יום כיפור, הוא תזכורת כואבת לכך שגם האוכלוסייה המבוגרת עומדת בחזית המלחמה המתמשכת כבר קרוב לשנה. מעבר לפגיעות הפיזיות האפשריות, המצב הנוכחי גורם לחץ עצום גם ברמה הנפשית והרגשית. יולי גת, גרונטולוגית ויו"ר קדם, האיגוד לקידום קהילות דיור למבוגרים מציעה טיפים מעשיים כיצד להיערך ולהתמודד עם האתגרים היום-יומיים של המבוגרים בעתות חירום, לצד דרכי תמיכה למשפחות המטפלות.

בית אבות (צילום: ראובן קסטרו)
בית אבות (צילום: ראובן קסטרו)

היערכות פיזית: כיצד למזער פגיעות בדרך למרחב המוגן?
הכינו תכנית ברורה ומפורטת שתנחה את המבוגרים, איך להגיע במהירות ובבטחה למרחב המוגן. ודאו כי אין מכשולים כמו שטיחים או רהיטים שעלולים לעכב את התנועה. מבוגרים המסתייעים במקלות הליכה, הליכונים או כיסאות גלגלים צריכים לוודא שכל הציוד נמצא קרוב ונגיש למרחב המוגן. אם אפשר, רצוי להכין את המרחב המוגן ולהביא לשם מראש פריטי נוחות בסיסיים, כמו שמיכה, מים ואפילו מכשיר שמיעה או תרופות חיוניות.

היערכות נפשית: איך להקל על מצבי חרדה ומתח?
המבוגרים זקוקים לתמיכה נפשית רבה יותר במצבים כאלה. שמרו על קשר קבוע, עודדו אותם לדבר על החששות שלהם ושדרו אופטימיות ואמון. הנוכחות של בני משפחה, גם אם מרחוק, יכולה לעזור להפחית את תחושת החרדה. אם אפשר, נסו לעודד שימוש בטכניקות הרגעה, כמו נשימות עמוקות או מדיטציות קצרות, שיכולות לעזור לווסת את התגובה המיידית ללחץ.

תמיכה במשפחה המטפלת: איך לעזור להיערך לפינוי של מוגבלי תנועה?
למשפחות המטפלות במבוגרים מוגבלי תנועה חשוב ליצור תכנית פינוי ברורה. ודאו כי יש גישה נוחה למרחב המוגן ומפת דרכי חילוץ במקרה חירום. במידה ומדובר בבניין משותף, כדאי לשתף פעולה עם השכנים ולהכין עזרה נוספת לפינוי במידת הצורך. חשוב לדעת מראש כיצד ניתן ליצור קשר מהיר עם גורמי הצלה במקרה שהמבוגר מתקשה להגיע למרחב המוגן בעצמו.

משחקים בבית אבות (צילום: אלוני מור)
משחקים בבית אבות (צילום: אלוני מור)

כיצד לשמר תחושת ביטחון ורגיעה?
שמירה על שגרה, ככל הניתן, מספקת תחושת ביטחון למבוגרים. נסו לשמר הרגלים יומיומיים כמו שתיית קפה בשעה קבועה, צפייה בטלוויזיה, קריאת ספרים וכדומה. תחושת שגרה, גם בתקופות משבר, יכולה לעזור להם לשמור על יציבות מנטלית. אם יש אזעקה, הסבירו למבוגרים בצורה רגועה וברורה מה עליהם לעשות. הימנעו מהצפת מידע מלחיץ שאינו נחוץ.

יצירת תקשורת עם הקהילה
במיוחד עבור מבוגרים שמתגוררים בבתי אבות או במסגרות מוגנות, תקשורת עם הצוות היא קריטית. ודאו שהמבוגר מקבל עדכונים בזמן אמת ושיש קשר עם משפחתו, בין אם באמצעות שיחות טלפון או אמצעים דיגיטליים.

קשישים (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)
קשישים (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)