כמדי שבוע, ד"ר מאיה רוזמן שבה אל אולפן 103fm על מנת לשוחח עם המאזינים על השגרה הנכונה ביותר לשמור על המשקל. את פתח התוכנית היא הקדישה לחג השבועות הקרב ובא - החג הטעים והחלבי ביותר בלוח השנה. כך תשמרו על הגזרה גם בחג, ותכינו את הפסטה הבריאה ביותר.
שמן, מים: זו הטעות הנפוצה שרוב האנשים עושים בדרך לפסטה המושלמת
פחמימות משפרות את מצב הרוח?
תחילה, ציינה: "אין הבדל גדול בערך התזונתי בין פסטה ללחם או לפתיתים/קוסקוס. סך הכול כולם עשויים מקמח לבן והערך התזונתי שלהם די נמוך – אין הרבה ויטמינים או סיבים תזונתיים. אבל, פסטה משביעה לזמן ארוך. בהשוואה לפחמימות אחרות, האינדקס הגליקמי של הפסטה נמוך. זה אומר שהיא מתעכלת לאט, מספקת אנרגיה לזמן ארוך, מתאימה יותר אם יש נטייה לסוכרת, ומשביעה ליותר זמן מאשר תוספות אחרות".
עוד חשפה: "אפשר להוסיף שפסטה שמבושלת 'אל דנטה' משביעה אף יותר. בישול ארוך מדי של הפסטה עד למצב של רכות יתר, מקל על העיכול וגורם לכך שהפסטה תשביע לפחות זמן. בכל מקרה, מבחינת הקלוריות כל התוספות האלו אותו דבר – מנה קטנטונת של חצי כוס אחרי בישול וללא רוטב (3 כפות) זה 100 קלוריות. כמו כריך לחם קל".
יש פסטה שנחשבת לבריאה יותר? "פסטות ללא גלוטן מקטניות: בדרך כלל נמצאות ליד המוצרים ללא גלוטן, אבל עדיפות לכולם. פסטה מקמח עדשים כתומות, פסטה עדשים ירוקות ופסטה אפונה מכילות אחוז חלבון גבוה, ויותר ויטמינים וסיבים. מנה של פסטה כזו יכולה להיחשב למנת חלבון טבעונית (במקום עוף) למרות שאוכלים בעצם פסטה. חשוב להדגיש ש'דורום' זה לא יותר בריא. מדובר בזן של חיטה שהוא קשה יותר, והקמח שעשוי ממנו מתאים יותר לפסטה ולא ללחם. מה שעוד עדיף הן פסטות מחיטה מלאה - מכילות יותר ויטמינים וסיבים תזונתיים, והן משביעות לזמן ארוך יותר. מבחינת הערך הקלורי אין הבדל בינן לבין פסטות רגילות", הסבירה.
מה עם הרוטב? "ברור שתמיד רוטב עגבניות יותר בריא. יש בו ליקופן נוגד חמצון חשוב, סיבים תזונתיים ומעט קלוריות", הבהירה, והוסיפה: "אבל במסעדות צריך לשים לב: רוטב שמנת אינו בהכרח יותר קלוריות מרוטב עגבניות. במיכל שמנת 10% יש כ-300 קלוריות, כמו שיש בשתי יחידות של רסק עגבניות קטן עם כף שמן זית. כשמדובר בסיר שלם של פסטה, תוספת השמנת כבר לא משמעותית", הדגישה.
לבסוף, המליצה כיצד להפוך את הפסטה שהילדים אוהבים, לבריאה יותר: "צריך לזכור שארוחה שמכילה פסטה בלבד זו ארוחה של פחמימות. קמח לבן ללא ערך תזונתי. כדי לשדרג חייבים להוסיף חלבון – פסטה בולונז לדוגמה. אבל למשל יש מי שמוסיפים בארוחה חלבית גם גבינה עם קינמון וכפית סוכר לפסטה, זה נותן מענה מבחינת החלבון. גם כשמדובר בילדים אפשר לתת פסטה חלבון (מקמח עדשים כתומות) ברוטב עגבניות וככה זה גם פחמימה איכותית וגם חלבון".