מה יותר בריא – פירות יבשים או פירות טריים?
“חלק מהפירות היבשים מתוקים יותר מהפירות הטריים, זאת משום שכמות הסוכר בפרי הופכת להיות מרוכזת, בדיוק כמו במשמשים או תאנים. מעבר לזה חשוב לזכור שבהרבה מאוד פירות יבשים יש תוספת של סוכר וחומרים משמרים שעלולים להזיק, ולעתים גם צבעי מאכל. לתמרים יש יתרון כי אין בהם חומרים משמרים ותוספים, אבל כדאי לדעת שהם מקפיצים את רמת הסוכר בדם אפילו יותר מאכילת סוכר לבן, ועל כן זהו יתרון למי שעושה כושר מיד אחרי אכילת הפרי. גם הפירות היבשים האורגניים לא מכילים תוספת סוכר וחומרים משמרים, ועל כן גם הם מומלצים לאכילה. כמו שתיארתם לעצמכם, בפירות טריים יש הרבה יותר ויטמינים, במיוחד ויטמין C שכמעט אין בכלל בפירות המיובשים. בו־זמנית חשוב לזכור שבפירות היבשים יש יותר מינרלים כי הם יותר מרוכזים”.
האם עדיף להביא לעבודה קופסה עם אוכל מהבית?
“במידה ועובדים במקום עבודה שאין בו חדר אוכל מסודר לעובדים, ואין מקומות בריאים שאפשר להזמין מהם ארוחת צהריים ההמלצה היא להביא אוכל מהבית, ולא למהר לקנות ארוחות מבתי קפה ומסעדות. חשוב לזכור שהמנות הקנויות עתירות קלוריות, ואם מביאים אוכל מהבית אפשר לשלוט על הערך הקלורי והתזונתי כאחד, ולאכול אוכל בריא יותר. בקופסה של אוכל לעבודה חשוב שיהיה חלבון עם מעט פחמימה איכותית, ולכן לצורך העניין קופסה עם פסטה תהיה פחות מוצלחת מקופסה עם ארוחת צהריים הכוללת חזה עוף או קציצות, אורז מלא או קינואה, והרבה ירקות בתנור. אגב, אם נמצאים בתהליך ירידה אפשר לוותר על הפחמימה ולהחליף אותה בעוד ירקות בתנור. למרות הטרחה מטופלים רבים שלי מספרים לי שהם חווים הצלחות יפות ויורדים במשקל, רק בגלל שעמדו בפיתוי ולא הזמינו עם חבריהם לעבודה פיצות, סושי, מוקפצים למיניהם, ושווארמה. אם אין הרבה זמן להכין קופסה עם אוכל אפשר בהחלט להכין בבית כריך, אבל מאוד חשוב שהוא יהיה עשיר בחלבון, למשל כריך עם גבינת שמנת 5%, ירקות, וביצה קשה. עוד אפשרות היא לאכול כריך של ירקות עם חזה עוף, או המבורגר צמחי. במידת הצורך אפשר לאכול כריך עם ארבע פרוסות פסטרמה. לכריך זה חשוב להוסיף שקית עם ירקות חתוכים שישדרגו תזונתית, ויעניקו אקסטרה טעם לארוחה”.
אני מאוד מקפיד על תזונה נכונה. האם לדעתך עליי להגביל את כמות הירקות שאני אוכל ביום בכדי להפחית את נפח הקיבה שלי?
“באופן אישי, אני בעד לאכול הרבה ירקות עד שהופכים להיות שבעים, גם אם זה שומר על נפח קיבה גדול. לתפיסתי עדיף להיות שבעים מאכילת כמות גדולה של ירקות, ולא להיות רעבים כי הגבלנו את עצמנו. בניגוד לדעתי, נמצא באחד המחקרים האחרונים בתחום התזונה כי הקטנת המנה יכולה להשפיע על ירידה במשקל. מה שזה אומר בפועל הוא שלא משנה מה אתה אוכל – אם אתה אוכל את זה במידה, תוכל לרדת במשקל. במחקר נמצא שהגבלת הכמות שנאכלת בארוחה אחת ביום יכולה להשפיע על משקלם של מבוגרים שנמצאים בעודף משקל. המסקנה שלהם היא להשתמש בכלים קטנים יותר, ובכך לשלוט על כמות האוכל שאנחנו אוכלים – לא משנה אם מדובר בירקות או במשהו אחר”.
האם אכילת תפוח באופן יומיומי יכולה להפחית את הביקורים אצל הרופא?
“כשבודקים את כמות הוויטמינים שיש בתפוח ניתן להבין שהוא דל מאוד בוויטמינים ביחס לפירות הדר כמו תפוזים או קלמנטינות. בתפוז יש יותר ויטמין C לעומת תפוח, מה שאומר בסופו של דבר שהאמירה הזו לא נכונה, ומדובר במיתוס”.
אני אוהבת להכין למשפחה שלי סלט עם גזר טרי, ושמעתי שהוויטמין הקיים בגזר נספג רק עם שומן. האם אני חייבת להוסיף לסלט שמן, גם אם אנחנו לא אוהבים?
“ויטמין A המצוי בגזר דרוש לשיפור הראייה, ומשפר את ראיית הלילה. מעבר לזה הוא עוזר לנו לשמור על עור בריא וקורן, ומונע מחלות רבות, ובהן סרטן. ויטמין זה נמצא בירקות ופירות כתומים, כמו גזר, בטטה, פלפל כתום, אפרסמון וכדומה. אם את לא אוהבת להוסיף שמן לסלט את יכולה לשלב בארוחה ביצה קשה שתגרום לספיגת הוויטמין בצורה טובה ומהירה הרבה יותר”.
אנחנו מאוד אוהבים לפתוח את הבוקר באכילת מוזלי. מהו הערך הקלורי שלו?
“מוזלי הוא יוגורט עם גרנולה ופירות חתוכים. כל כף גרנולה מכילה כ־70 קלוריות ואם היוגורט הוא דל שומן מנה אחת של מוזלי יכולה להגיע גם ל־400 קלוריות. לארוחת בוקר זה די הרבה, אבל אתם לגמרי יכולים להחליף את ארוחת הערב שלכם במוזלי – כמובן כל עוד אתם מכינים אותו בבית”.