רובנו מוסיפים שמן לתיבול הסלט באופן אוטומטי ובהיסח הדעת, אך האם מדובר בנוהג בריא ורצוי? וגם, מהם הערכים התזונתיים של בשר צלוי על פני סוגי בישול אחרים, מה דעתה של המומחית על טרנד הצום לסירוגין שכולם מדברים עליו לאחרונה, וכיצד ניתן להתפנק בחטיף בריא כמו דובדבנים במקרה של נטייה לסוכרת? הנה התשובות שענתה ד"ר מאיה רוזמן למאזינים שעלו לשידור בתכניתה ב-103FM.
בתקופה האחרונה אני שומעת שרבים ממליצים להוסיף כמות שמן מדודה לסלט ירקות. מה דעתך?
"הוספת שמן לסלט מסייעת לא רק לשיפור הטעם, אלא גם לשיפור ספיגת הוויטמינים. ירקות טריים הם מקור חשוב לוויטמין A, והשמן עוזר לספיגה שלו בצורה משמעותית. ויטמין זה יכול להועיל לשיפור הראייה, למערכת העיכול, וגם לפוריות. ויטמין A הוא ויטמין מסיס שמן, וספיגתו גבוהה יותר אם הסלט מכיל שמן. שמן זית, שמן אגוזי מלך או כל שמן אחר ישפר את ספיגת הוויטמין, אבל תמיד כדאי לבחור בשמן איכותי בכבישה קרה. חשוב לזכור שבכל כפית שמן מתחבאות כ־50 קלוריות, לכן רצוי למדוד ולא לשפוך ישירות מן הבקבוק לקערת הסלט".
באחרונה נתקלתי בפרסומים רבים על תזונת 8/16 שבה אוכלים מה שרוצים במשך שמונה שעות, וביתר הזמן צמים. האם מדובר בתזונה בריאה?
"צום לסירוגין הוכח כדבר בריא. הוא מפחית מחלות, מאט תהליכי הזדקנות, תורם לתחושת השובע, ואף מסייע באיזון הסוכר. הבעיה היא שהשיטה מדברת על מתי אפשר לאכול, ולא על מה אפשר לאכול. ההמלצה היא לשמור על תזונה בריאה ומגוונת, גם במהלך שמונה השעות שבהן אתם אוכלים".
לפני כמה חודשים גיליתי שיש לי נטייה לסוכרת. מאז, אני מקפידה מאוד על תזונה מאוזנת, אבל באחרונה תוהה אם מותר לי לאכול דובדבנים. מה דעתך?
"דובדבנים מכילים 13% סוכר, אבל חשוב לי לציין שהאינדקס הגליקמי שלהם נמוך מאוד. זאת אומרת, שהסוכר שנמצא בדובדבנים נספג באטיות רבה, וזה דווקא נתון שיכול לאפשר לחולי סוכרת ליהנות מהיתרונות של הפרי, ולצרוך אותו בתבונה. כדי לעכב אף יותר את קצב ספיגת הסוכר רצוי לשלב את אכילת הדובדבנים עם מזון שמכיל חלבון או שומן, למשל יוגורט או אפילו כמה אגוזים. מעבר לזה, אם ברצונך לדעת מה הערך הקלורי של דובדבנים דעי לך שיש בהם כ־63 קלוריות ל־100 גרם".
האם בשר צלוי על האש בריא יותר?
“כל בשר שעובר צלייה בטמפרטורות גבוהות נחשב למסוכן. זאת משום שהבשר חשוף לחום גבוה למשך זמן ממושך, ונוצרים בו חומרים שמזיקים לבריאות. מעבר לזה, הבשרים הכי מסוכנים לבריאותנו הם קבבים קנויים או נקניקיות, כי ברובם יש חומרים משמרים ועוד תוספים לא בריאים. אני כצמחונית בעד מנגל של שיפודי ירקות, אבל אם רוצים לצמצם את הנזק באכילת בשר על האש ההמלצה היא להשרות אותו במרינדה, ככה מפחיתים את הטמפרטורה שהבשר מגיע אליה. מעבר לזה, עדיף לצלות את הבשר על גחלים אפורים, ולא על אש גלויה, ולהפוך את הבשר לעתים קרובות. חשוב לזכור לשלב בארוחה מסוג זה הרבה ירקות טריים, זאת משום שהם מכילים נוגדי חמצון שמנטרלים את החומרים המזיקים שנוצרים בבשר הצלוי, ולא לאכול את החלקים השחורים שנחרכו בבשר”.
מתוך תוכניתה של ד"ר מאיה רוזמן, בכל יום שישי ב־12:00 ב־103FM.