במסגרת הפינה 'טוב לדעת', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על פרט חשוב מעולם התזונה שלא כדאי לפספס, והפעם: מהו ערכם התזונתי של תפוחי האדמה וכיצד הם מועילים לבריאות?
"מבחינה בוטנית, תפוח האדמה הוא בעצם גבעול עבה מאוד, העשיר בעמילן. החיסרון העיקרי של תפוח אדמה בהשוואה לתוספות אחרות כמו אורז או פסטה - הוא מתעכל מהר ומשביע לזמן קצר יחסית. מצד שני, יש בו כמות גדולה מאוד של ויטמינים ואשלגן (שדרוש לוויסות לחץ הדם ולתפקוד שרירי הלב). בתפוח אדמה יש פי 10 אשלגן מאורז או פסטה. צריך לשים לב שבזמן בישול תפו"א - האשלגן עובר למי הבישול ואז כששופכים את המים מפסידים את האשלגן, לכן מבחינה זו יש יתרון לתפו"א אפוי.
"בתפוח אדמה יש כמות גדולה של ויטמין C, כ-20 מ"ג בכל מאה גרם. כמות זו של ויטמין C גדולה פי 5-4 מפירות כגון תפוחי עץ, אגסים, שזיפים, או בננות. בזמן תהליכים כמו בישול, אפיה או טיגון - מתרחש פירוק ואובדן של ויטמין C. ככל שהתהליך ארוך יותר, כך גם מתפרק יותר ויטמין C. זהו היתרון (היחיד) של טיגון תפו"א, שבדרך כלל נמשך פחות זמן מבישול".
"כדאי לזכור: יש לשמור תפוחי אדמה בחושך! האור גורם להיווצרות 'חומרי הגנה' של תפוחי האדמה, חומרים רעילים שנועדו להגן מפני חרקים, שבדרך כלל אינם מגיעים אל מתחת לפני האדמה. חומרים אלו מזיקים גם לבריאות האדם, שמם פיטואלקסינים, וניתן לדעת על הימצאותם על פי צבע ירוק בקליפת תפוח האדמה. במקרים בהם תפוח האדמה גדול, ניתן להסיר את הקליפה הירוקה (אם היא קיימת) על ידי קילוף של ס"מ שלם".
מנפצים מיתוס
כמדי שבוע, הפריכה ד"ר מאיה רוזמן עוד מיתוס מעולם התזונה, והפעם: האם כדאי להפריד בין בשר וחלב לא רק מטעמים של כשרות, אלא גם מסיבות בריאותיות?
"הסיבה הדתית היא הגורם העיקרי לכך שרובנו לא אוכלים בשר ומוצרי חלב יחד, אך מסתבר שיש לכך גם סיבה בריאותית. הסידן והברזל נספגים באותו מקום במעיים. מוצרי החלב עשירים בסידן, ואילו מוצרי הבשר והעוף עשירים בברזל. כשאוכלים סידן וברזל יחד, הם מתחרים על אזורי הספיגה והכמות שנספגת מכל אחד מהם - מופחתת. זו הסיבה שבגללה אומרים לא לקחת כדורי ברזל יחד עם ארוחה שמכילה מוצרי חלב".
מאיה רוזמן מסבירה: מתי עדיף לאכול פיתה ולא פרוסת לחם? לחצו כאן לתשובה
כיצד צריכת אשלגן קשורה לירידה במשקל? לחצו כאן לתשובה
הכוכב של המקרר: לחצו כאן לכל מה שרציתם לדעת על החומוס