רבים מאיתנו נוהגים לשטוף מאכלים שונים לפני הבישול שלהם, כמו למשל אורז או קינואה, כדי להוציא את העמילן. אבל האם יש בכף צורך בריאותי, או לצורכי בישול? ד"ר מאיה רוזמן שוחחה בתוכניתה ב-103FM עם מאזינה שתהתה לגבי שטיפת קינואה, והסיברה לה ששיש הבדל בין דגנים לבין קטניות.
"בקשר לקינואה, אני חייבת לפני טיגון או בישול לשטוף?"
אני לא שוטפת גם אורז אני לא שוטפת. קטניות כן כי הן עושות קצף וזה מונע את זה אבל אורז, קינואה, כוסמת אני לא שוטפת בכלל.
"חידשת לי משהו מאוד חשוב על האורז".
גם אורז את שוטפת.
"ודאי מי לא שוטף".
אני, מה יוצא לך מהאורז?
"כל מיני עמילן לבן".
אבל לא מים עכורים
"לא בכלל לא".
אבל איך את יודעת את הכמות של המים שצריך להוסיף? כוס אורז – 2 כוסות מים.
"יש כאלה שמשרים".
את האורז? קטניות מילא, כי את רוצה שהן יונבטו ואיכות החלבון יותר טובה, העיכול יותר טוב, יש בזה יותר ויטמינים זמינים לגוף, אבל להשרות קודם אורז? למה? כי זה מקצר את זמן הבישול?
"שהמאזינות יכתבו לך. לא משנה בכל אופן".
אורז לבן מתבשל מאוד מהר אז אני לא רואה סיבה להשרות.
"אמרת פעם בקשר לנקסיום ואומפרדקס שזה לא בריא לקחת את זה כל כך".
כי יצא מחקר ששימוש ממושך ארוך טווח מעלה את הסיכון לסרטן הקיבה אבל יש אנשים שלא יכולים בלי זה כי הם מרגישים רע וחומציות כל היום ולהם עדיף לקחת מאשר לסבול. היה מחקר אחד שהראה את זה.
"אין לי צרבות אבל יש לי רפלוקס".
בלי צרבת? בלי חומציות.
"כמעט שלא".
אז אומפרדקס לא מונע רפלוקס, רק את החומציות. תפסיקי את הנקסיום והאומפרדקס. תפסיקי ותראי אם נהיה לך חומציות. אם לא, את לא צריכה אותם. אם יש לך, אז את יכולה לחזור אליהם".