אני אם לשלושה. מהרגע שהילד הקטן נולד הפך בני האמצעי למתוסכל. הוא אומר בכל הזדמנות שהוא לא רוצה את אח שלו, שהבית קטן מדי, ושהוא לא מעוניין ללכת לבית הספר. הילד רק בכיתה א', אבל כמעט כל שבוע אני מקבלת שיחת טלפון מהמורה שלו. היא מספרת לי שהוא מפריע בשיעורים, נוהג באלימות, ואפילו זורק אבנים על שמשות של מכוניות. כיצד להרגיע אותו?
"אנחנו נמצאים אחרי שנתיים ארוכות של קורונה. ילדים רבים הלכו לאיבוד ללא שגרה, ובלי דברים קבועים בעולמם. הרי ילד תמיד רוצה לדעת מה יהיה בעוד שעה או מה יהיה מחר, אבל עם כל הבידודים והסגרים, אפילו להורים שלו אין תשובות עבורו, וחוסר הביטחון הזה מוציא את הילדים מאיזון. תקופה איומה לכל גיל, בעיקר לילדים רגישים שזקוקים במיוחד למסגרת ולשגרה ברורה. הילד שלך התמודד במשך שנתיים עם הקורונה. הוא התחיל את כיתה א', ובתוך כל זה נולד לו גם אח קטן. במשך חמש שנים הילד הזה היה הבן היחיד במשפחה והאח הקטן, והנה בא אחיו התינוק, ובבת אחת כל הייחודיות שהייתה לו נעלמה. נקודת המוצא שלנו היא שהילד הזה סובל, הוא נמצא בטלטלה רגשית מתמשכת.
אפשר לראות את זה גם דרך ההתנהגויות שלו בבית ובבית הספר, שמראות את אי־שביעות הרצון שלו. הילד דואג, כועס וחרד לעצמו. מה שחשוב בעיקר הוא איך אנחנו מגיבים לכל זה. אני משערת שהילד מקבל תשומת לב מלאה להתנהגות המחאתית שלו. משמע, הוא תופס מקום בזכות ההתנהגויות בבית הספר ונהנה מהמון רווחים כמו שיחה איתך, הקשבה. התגובות שלך מזינות את ההתנהגות שלו, וגם מקבעות אותה, ואת חייבת לשנות את ההתנהלות שלך מולו כדי לראות שינוי. לצורך העניין, אם הוא אומר שהוא רוצה בית גדול יותר, את צריכה להגיד לו בקצרה: אין מה להתלונן, הבית שלנו יפה וגדול, ופה נישאר - וללכת. אם הילד אומר שהוא רוצה להחליף את אחיו, תגידי לו שאת מבינה שהוא כועס, אבל את לא מוכנה לשמוע דברים כאלה יותר. תגידי לו: 'הוא הילד שלי בדיוק כמו שאתה הילד שלי ואני לא מוכנה לשמוע שטויות במיץ עגבניות.
בפעם הבאה אני לא אענה לך, אני פשוט אלך'. חשוב מאוד שתעמדי בדברים שלך, כי חצי שעה אחר כך הילד ינסה אותך ויבדוק אם את עומדת במילותייך. אני רוצה שהילד הזה ילמד לחיות עם התסכול ועם תחושת אובדן המעמד. אחיו יעריץ אותו עוד כמה שנים, ואנחנו יודעות את זה, אבל אין טעם שתגידי לו את זה עכשיו. תתרכזי בלייצר עבורו את התנאים לגדול טוב ולחיות עם התסכול שהוא חווה. מעבר לזה, כשהוא זורק אבן על שמשת מכונית, הוא חייב לקבל באותו הרגע תגובה חריפה. אפילו למצוא מי הבעלים של הרכב ולהביא את הילד אליו כדי שיתנצל.
יש דברים שאי אפשר לעבור עליהם בשיחה או בחיבוק, וחייבים למצוא דרכים יצירתיות להבהיר לילד שככה לא מתנהגים. יש דברים שלא עוברים עליהם בשתיקה, וזה אחד מהם. הילד משתמש בזה להדאיג אותך, כמובן שלא במזיד. הילד הזה כועס על כל העולם. את יכולה להגיד לו שאת מבינה את התחושות שלו, ושלפעמים העולם מכעיס, אבל יש דברים שלא עושים. תעני בצורה קצרה ועניינית ותלכי מהמקום – כדי שיבין שאין במה להתנהגויות הללו בבית".
בני בן ה־7 קיבל הזמנה מחבר לישון אצלו. הוא מאוד מתרגש, אבל פוחד שהוא לא יצליח להירדם כי יתגעגע אלינו ויבכה. איך אוכל לחזק אצלו את תחושת הביטחון?
"את, כאמא שלו, חייבת לסייע לו ולגרום לכך שהפחד לא ימנע ממנו לעשות דברים. לצורך העניין, את יכולה להציע לו להגיד לחבר שהוא יבוא אליו, אבל יכול להיות שבערב או בלילה הוא יתחרט, ואז את או אבא שלו תבואו מיד לקחת אותו. זה הצעד הראשון בדרך להתמודדות. קחי בחשבון שמאוד יכול להיות שהוא יישאר אצל החבר עד הלילה, וכשהם ירצו ללכת לישון, הוא יבקש לחזור, אבל חודש או חודשיים אחר כך הוא ינסה שוב, והפעם הוא דווקא כן יצליח לישון".