בפתח התוכנית של ד"ר מאיה רוזמן ברדיו 103FM היא התייחסה לבעיית הזיכרון הנפוצה והסבירה כיצד התזונה יכולה לתרום בנושא. לדבריה, "התלונות על ירידה בזיכרון הופכות לנפוצות יותר ויותר. אנשים שוכחים שמות של אנשים קרובים יחסית, ואולי גם מטלות שצריך לעשות במשך היום. אולי מלחץ ועודף עבודה, אולי מסטרס, אולי מעייפות, אולי כי הטלפון מסיח את דעתנו. האם תופעה זו יכולה להיות קשורה לתזונה? האם אפשר לשפר את הזיכרון על ידי עליה בצריכת מזונות מסוימים? הנה כמה מיתוסים בעניין".
ארוחת בוקר:
ילדים שאוכלים ארוחת בוקר מראים הישגים גבוהים יותר בלימודים ומצליחים יותר במבחנים בבית הספר, אבל כשמדובר במבוגרים לא נמצא קשר בין ארוחת בוקר ליכולות חשיבה. עם זאת, כדאי לשים לב למחקר הבא - עקבו אחר כמעט 3000 אנשים ב גיל 55 עד 93 במשך 9 שנים, המשתתפים עברו מבחנים קוגניטיביים וגם הערכה של ארוחות הבוקר למרכיביה. על פי התוצאות המפתיעות, ארוחות בוקר שכללו יותר חלבונים ושומן עזרו לשמור על הזיכרון והתפקוד המוחי לאורך השנים, יותר מאשר ארוחות בוקר שהתבססו בעיקר על פחמימות.
קפאין:
לקפאין מיוחסות תכונות כמו הגדלת יכולת הריכוז והחשיבה. מאחר שיש הסתגלות של הגוף לפירוק הקפאין, הוא משפיע בצורה שונה על כל אחת ואחד.
סוכר:
הסוכר דרוש לשיפור בפעילות המוח: המוח משתמש בסוכר להפקת האנרגיה הדרושה לפעילותו, אבל למרות זאת, מחקרים מראים שצריכת סוכר גורמת לירידה בזיכרון. במחקר שבוצע בעבר באוניברסיטת בוסטון בקרב 4200 נבדקים, שמילאו שאלון לגבי תזונתם, נמצא שככל שצרכו יותר סוכר היה פחות זיכרון ואפילו ירידה בנפח המוח. אסור לשכוח שהסוכר, הוא המזון היחידי מבין כל המזונות, שאינו מכיל דבר פרט לקלוריות (כמעט 400 קלוריות למאה גרם). אין בו ויטמינים, אין בו מינרלים, לא חומצות אמינו או חומצות שומן ועקב כך הוא נקרא 'אנרגיה ריקה'. צריכת סוכר משביעה ועלולה להפחית צריכת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה.
מים:
נמצא שאם שותים קצת פחות ממה שצריך לאורך זמן, ומתרגלים למעט שתיה ומצב של התייבשות, זה עלול לגרום לפגיעה בזיכרון ובריכוז. מספיק ירידה של 1% מנוזלי הגוף על מנת לגרום לירידה בריכוז. שתיית מים יכולה לעזור תוך דקות ספורות ליכולת המיקוד ולזיכרון.
ויטמין B12:
חוסר בוויטמין B12 עלול לגרום לבעיות זיכרון ששוכחים אפילו שמות של אנשים קרובים, ויטמין B12 נמצא בבשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב - אבל גם מי שאוכל מספיק ממקורות אלו סובל לפעמים מבעיה בספיגה של הוויטמין, כי דרוש גורם שנמצא בקיבה. אם יש בעיות הליקובקטר, או רפלוקס וצרבות. יתכן שיש ירידה בספיגת הוויטמין. כך שמי שסובל מבעיות זיכרון צריך לעשות בדיקת דם ולבדוק אם חסר B12.
ויטמין A:
ויטמין A, או במיוחד בצורתו הצמחית - בטא-קרוטן, חשוב לתפקוד תאי המוח. על פי מחקרים צריכה גבוהה של בטא קרוטן לאורך השנים קשורה בירידה בסיכון לאלצהיימר. גזר אחד מכיל את הכמות היומית הדרושה.
ליקופן:
שמקנה את צבען האדום של העגבניות, אבטיח ורימון, מהווה נוגד חמצון שיעיל בהפחתת סיכון לאלצהיימר. הליקופן זמין יותר לגוף לאחר בישול העגבניות.