כמדי שבוע, הציגה ד"ר מאיה רוזמן ממצאים של מחקרים בנוזאי תזונה ובריאות. והפעם על שיטת הדיאטה שנבחרת על פי סוג הדם.
שיטת הדיאטה לפי סוג הדם קיימת כבר שנים רבות ומדי פעם חוזרת לכותרות. עולה השאלה האם יש בסיס מדעי לשיטה הזו? אז זהו, שלא. השיטה מדברת בעיקרון על מה מותר ומה אסור לאכול לבעלי סוג דם שונים. בעיקר מה אסור. בשורה התחתונה כל מי שמפחית מצריכת המזון שלו יכול לרדת במשקל, ולא משנה באיזו שיטה בחר.
לא בצק וסוכר: זאת הפחמימה הכי טובה כאוכל מנחם
למי קל יותר לרזות? הבדלי התזונה בין גברים לנשים
עם זאת חשוב לדעת: השיטה הזו לא הוכחה כנכונה מעולם, ולא נמצא לה ביסוס מדעי. למעשה, עד שנת 2014 לא היה ולו מחקר אחד שבדק ישירות את הקשר בין סוג דם לתזונה. רק אז נערך המחקר הראשון. המחקר בחן 1,455 אנשים בקנדה, כדי לראות אם דיאטות שמותאמות כביכול לסוג דם מסוים, מועילות יותר לבעלי אותו סוג הדם בהפחתת הסיכון למחלות. המחקר לא מצא קשר מובהק בין הדיאטות הללו לבין הסיכון למחלות שנבדקו.
לדברי ד"ר רוזמן בעמוד הראשון בספר שמסביר על שיטה, כתוב על מישהו ש'שם לב' שלבעלי סוג דם A לא מתאים לאכול בשר, לבעלי סוג דם B לא מתאים לאכול חיטה ותירס, וכן הלאה: "חשבתי כבר באותו רגע שאם מישהו 'שם לב' זה עדיין לא מחקר מדעי ולא הופך את זה לנכון, עם כל הכבוד לספר, וגם עם כל הכבוד לעובדה שאם נמנעים מחיטה ותירס יורדים במשקל".
רוזמן שיתפה: "עבדתי שנים רבות במחקר מדעי כדי להוכיח שורה אחת קטנה כמו - לאנשים שסובלים ממחלות מעי דלקתיות כרוניות עדיף להגביר צריכת סידן בתפריט, כדי למנוע הפיכת גן מסויים לסרטני. שנים רבות עבדתי במעבדה, ועם חולים עם תפריטים שונים, ולא 'שמתי לב ש'...".
"ברגע שבוחרים בשיטה מסויימת יש לבדוק דבר נוסף – האם היא יכולה לפגוע בבריאות, וברור שאם בעלי סוג דם A יוותרו על בשר מבלי למצוא לו תחליפים צמחוניים ראויים הם יסבלו מחוסר חלבון, חוסר ברזל, חולשה ואנמיה".
לסיכום, מי שקיווה שסוג הדם שלו יאפשר לו לאכול בשר או פחמימות כאוות נפשו, מתברר שאין קיצורי דרך. ומי שרוצה לשמור על בריאותו, נדרש להקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת, בלי קשר לסוג הדם: "אני יכולה להגיד שדיאטה לפי סוג הדם זה בערך כמו לפי צבע השיער, וזה בערך כמו להגיד 'לבלונדיניות לא מתאים לאכול לחם'. האם זה נכון?".