מלחמת חרבות ברזל הביאה עמה לא רק לחץ, חרדה עומס נפשי ושינויים דרמטיים באורח החיים. אחד מהם, שעדיין מהדהד כיום, הוא העלייה המשמעותית בשיעורי ההשמנה. דו"ח מדדי האיכות לרפואה בקהילה בישראל מצביע על מגמה מדאיגה: כמעט 62% מהגברים וכמעט 57% מהנשים בגילאי 20-64 סובלים מעודף משקל. ד"ר יעל בנבנישתי – גרונטולוגית וחוקרת זקנה, חוקרת את הנושא הזה לעומק ומנסה למצוא את הסיבות.

סובלים מאכילה רגשית? כך תוכלו לשלוט במצב (צילום: אינג'אימג')
סובלים מאכילה רגשית? כך תוכלו לשלוט במצב (צילום: אינג'אימג')

השמנה אינה רק בעיה אסתטית, אלא גורם סיכון משמעותי למגוון רחב של מחלות כרוניות, כגון מחלות לב, סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן, בעיות נשימה ומחלות מטבוליות אחרות. מחקרים חדשים אף מצאו קשר הדוק בין השמנה ביטנית, כלומר הצטברות שומן באזור הבטן, למחלת האלצהיימר. כל מחלות אלו, בתורן, גם מקצרות את תוחלת החיים וגם מפחיתות את איכות החיים.

אחת הסיבות העיקריות לעלייה בהשמנה היא אכילה רגשית. כולנו מכירים את התחושה: יום קשה בעבודה, מריבה עם בן הזוג, או פשוט שעמום. פתאום, אנחנו מוצאים את עצמנו מגיעים למקרר או לארון המתוקים ומחפשים נחמה במזון. אכילה רגשית היא התנהגות שבה אנו משתמשים במזון כדי להתמודד עם רגשות שליליים כמו עצב, כעס, מתח או בדידות. במקום להתמודד עם הרגשות עצמם, אנו בוחרים להדחיק אותם באמצעות אכילה.

אכילה רגשית (צילום: אינג'אימג')
אכילה רגשית (צילום: אינג'אימג')

אצל רבים, אכילה רגשית באה לידי ביטוי באכילת פחמימות ומתוקים שגורמים לעלייה ברמות הדופאמין, ההורמון שקשור לתחושות הנאה ועונג. אך אכילה רגשית עלולה להוביל להשמנה, לנטייה מוגברת לתחלואה כרונית ובסופו של דבר לפגיעה בתוחלת החיים. כך לדוגמה אכילה לא מבוקרת עלולה לגרום להתפתחות של התנגדות לאינסולין, מצב המגביר את הסיכון לסוכרת או למשל קשר שכבר הוכח בעבר ומצא כי אכילה מרובה של מזונות מעובדים ושומניים עלולה לגרום לדלקת כרונית, הקשורה למחלות לב, סרטן ומחלות ניווניות.

אז אם אם רעבים בבת אחת, יש לכם תשוקה למזון ספציפי ולאחר האוכל יש לכם רגשי אשם סביר להניח שאתם מתמודדים עם אכילה רגשית. איך ניתן להתמודד עם המצב?

5 טיפים להתמודדות עם אכילה רגשית:
זיהוי הרגשות
השלב הראשון להתמודדות עם אכילה רגשית הוא ללמוד לזהות את הרגשות שעומדים מאחוריה. במקום להגיע אוטומטית למקרר, עצרו וחשבו מה אתם באמת מרגישים. ניתן להשתמש בסולם תחושות רעב שמשמש ככלי עזר יעיל לניהול אכילה רגשית. סולם זה עוזר לנו להתנתק מהרגלים אוטומטיים של אכילה וללמוד להקשיב לגופנו. הסולם הוא כלי שמדרג את רמת הרעב שלנו במספרים, בדרך כלל מ-1 עד 10 כאשר 1 מסמן על רעב קיצוני, חולשה, סחרחורת, 5 על מצב ניטרלי, לא רעבים ולא שבעים ו-10 על שובע קיצוני, אי נוחות בבטן, תחושה של התפוצצות.

אכילה רגשית, הריון, אילוסטרציה (צילום: אינג'אימג')
אכילה רגשית, הריון, אילוסטרציה (צילום: אינג'אימג')

מציאת תחליפים
במקום לאכול, חפשו פעילויות אחרות שיעזרו לכם להתמודד עם הרגשות שלכם, כמו הליכה, מקלחת חמה או שיחה עם חבר.

שגרה
קל יותר לנהל את האכילה הריגשית כשיש שיגרה. חשוב לזכור – אם נחכה לימי שיגרה בחוץ כנראה שנחכה עוד תקופה די ארוכה... השיגרה היא סדר של דברים שכל אחד קובע לעצמו, היא פנימית ואישית ואפשר לקבוע ולנהל אותה בעצמנו.

תזונה מאוזנת:
תזונה בריאה ומאוזנת מספקת לגוף את כל החומרים המזינים שהוא צריך ותורמת לתחושה כללית טובה יותר.

שינה מספקת:
חוסר שינה יכול להגביר את הרצון לאכול, במיוחד מזונות מתוקים ושומניים.

ההתמודדות עם אכילה רגשית היא תהליך. חשוב לזכור כי שינוי הרגלים דורש זמן וסבלנות. התסכול יכול להוביל לתחושות של כישלון וחוסר שליטה, ואלו בתורם יכוליםלגרום לנו לאבד את המוטיבציה ולהתייאש. כשאנחנו מרגישים ככה, אנחנו נוטים לפנות לאוכל כמקור לנחמה, מה שמוביל לאכילה רגשית נוספת ומחזק את המעגל הקסמים הזה.

המאבק בהשמנה הוא מאבק אישי, אך גם חברתי. על ידי הבנת הגורמים להשמנה, כגון אכילה רגשית, ויישום אסטרטגיות להתמודדות, נוכל לשפר את בריאותנו ולהאריך את חיינו.