דמיינו לרגע שאתם נכנסים לחדר שכל קירותיו צבועים בכחול עמוק. השקט שמסביבכם כמעט מוחשי, והעולם החיצוני נשאר הרחק מאחור. ככל שאתם שוהים בו יותר, משהו בפנים מתחיל להשתנות – הלב מאט דופק, הנשימה נעשית רגועה יותר, ותחושת המתח מתחילה להתפוגג. זה פשוט כוחו של הצבע. צבעים אינם רק רכיבי עיצוב או אלמנטים אסתטיים – הם נושאים עימם כוח מרפא אמיתי, שמחבר בין הגוף לנפש, ומאפשר לנו למצוא את האיזון הדרוש לנו, כך כותבת מיכל קסטיאל, ראש התוכנית לתואר ראשון בעיצוב תקשורת חזותית במרחב ומרצה בכירה בבית הספר לעיצוב וחדשנות במכללה למנהל.
צבעים משפיעים על מערכות עצבים, על הורמונים, על מצב רוח – על כל התפקודים שלנו. כל צבע מייצג תדר אנרגטי שונה, וכך כל צבע מעורר תגובה פיזיולוגית אחרת. אחד הצבעים המוכרים ביותר בהקשרים של טיפול הוא הכחול כאמור, צבע שמוכר בתחומי התרפיה כחיוני להרפיה ולהפחתת מתח. הוא משדר תחושת שקט, שלווה וקרירות, ולכן נמצא בשימוש נרחב בטיפולים פסיכולוגיים. השפעת הצבע הכחול ניכרת במיוחד במצבים של לחץ נפשי, חרדה או דיכאון.
בצד השני של הספקטרום יש את הצבעים החמים – אדום, כתום, צהוב – שגורמים לעלייה באנרגיה הפיזית והנפשית. הצבעים החמים לא רק מספקים תחושת חום ונעימות, אלא גם מעוררים מוטיבציה ופעולה. הם המנוע שמזיז אותנו, שמניע אותנו לעשייה.
בכרומותרפיה, כאשר האדם נתון למצבים של מתח או חוסר שינה, חשיפה לצבע הירקרק, למשל, יכולה להפעיל מנגנונים פיזיולוגיים שמורידים את קצב הלב ומורידים את רמות הקורטיזול (הורמון הלחץ). כחול, כמו שמיים פתוחים או ים רגוע, מקדם תחושת שליטה פנימית ומעורר מצב רוח רגוע ויציב. צבע כחול נמצא בשימוש בעיצוב חללים רפואיים, כמו חדרי טיפול ובתי חולים, ונפוץ גם כצבע המדים של הצוותים הרפואיים, זאת מכיוון שהוא יכול להשרות תחושת נוחות וביטחון על המטופלים.
רפואה של צבעים
אז מהו הרעיון מאחורי "כרומותרפיה" – מדובר בשיטה טיפולית שמשתמשת בצבעים כדי להשפיע על הגוף והנפש. השפעת הצבעים נבדקה כבר אלפי שנים בתרבויות שונות, ולאורך הזמן התפתח תחום שלם שמזמן אפשרות לרפא בעזרתם. בטיפול בכרומותרפיה, הצבעים אינם אמצעי רק לנוי, אלא הם כלי ישיר להשפעה על המערכת הפיזית והרגשית שלנו.
הטיפול כולל לא רק שימוש באור צבעוני, אלא גם בעיצובים - בחדרים או אפילו בבגדים בצבעים מסוימים (כאמור מדי צוות בתי חולים), על מנת להפעיל תהליכים פנימיים בגוף. למשל, טיפול בצבע ירוק – הידוע כאיזון וכמרגיע – הוא מצוין עבור אנשים שסובלים ממתח או חרדה.
הוורוד הוא אחד הצבעים הכי טעונים תרבותית והכי נצרכים דווקא בעולמות הריפוי האלטרנטיביים. הוורוד ידוע כמסייע בריפוי טראומות רגשיות מהעבר. הצבע הזה יכול לעזור לאנשים להתמודד עם תחושות של חוסר אהבה או פגיעות מהעבר.
צבעי האדמה מקנים תחושת "נוכחות" ומחברים אותנו לגוף ולסביבה המיידית, מסייעים להתחבר להווה ולהפוך אותו למשמעותי בזמן ובמקום, צבעים אלה תומכים בהפחתת תודעה מוסחת ומעודדים להיות "נוכח" ברגע.
הלבן נתפס כמכיל את כל צבעי הקשת ולכן מסמל איזון והרמוניה. הוא יכול לסייע באיזון אנרגטי, הרגעת הנפש ושיפור מצב הרוח. יש המייחסים ללבן יכולת חיזוק המערכות החיסוניות של הגוף.
השפעת הצבעים בעולם
בתרבויות רבות, הצבעים שימשו לא רק להיבטים אסתטיים, אלא גם כלחם הרפואה. בהודו, לדוגמה, קיים שימוש ארוך שנים בכרומותרפיה כחלק ממסורת רוחנית ותרפויטית. הצבעים נתפסים בהודו כמשפיעים ישירות על הצ'קרות – מרכזי האנרגיה של הגוף, וכך שימוש בצבעים שונים יכול להחזיר לאדם את האיזון הפנימי שהוא זקוק לו. זעפרן (כתום-צהבהב)- אחד הצבעים הקדושים ביותר בהינדואיזם. הוא מסמל אש, טוהר, ידע, ויתור ורוחניות. נזירים וקדושים רבים לובשים גלימות זעפרן. מבחינה תרפויטית, הוא מקושר לאנרגיה, חיוניות ואופטימיות.
אדום - מסמל אנרגיה, כוח, תשוקה, חגיגיות ונישואין. הוא משמש רבות בטקסים דתיים, חתונות ופסטיבלים. מבחינה תרפויטית, הוא מקושר לחום, זרימת דם וחיוניות.
צהוב - מסמל ידע, למידה, אושר, שמחה ואופטימיות. הוא מקושר לצ'אקרת מקלעת השמש. מבחינה תרפויטית, הוא מקושר לעיכול, חילוף חומרים וחיזוק המערכת החיסונית.
כחול - מסמל אמת, שמיים, ים, אינסוף ואלוהות. האל קרישנה מתואר לעיתים קרובות עם עור כחול.
בעולם המערבי, הצבעים הולכים ותופסים מקום חשוב גם בעולם הרפואה המודרנית. מדענים ופסיכולוגים חקרו את השפעת הצבעים על הבריאות הנפשית והפיזית, ונראה כי יש לכך ביסוס מדעי לא קטן. גם במוסדות רפואיים, בתי חולים וקליניקות, השפעת הצבעים אינה נעלמת מהעין.
הכותבת היא מיכל קסטיאל, ראש התוכנית לתואר ראשון בעיצוב תקשורת חזותית במרחב ומרצה בכירה בבית הספר לעיצוב וחדשנות במכללה למנהל.