צוות חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בחן לאחרונה את אחת האמונות הנפוצות ביותר בעולם הבריאות: ההמלצה להגביר את צריכת המים היומית. המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA Network Open, ניתח סדרה של מחקרים קודמים במטרה לבדוק האם הגדלת צריכת המים אכן משפרת את הבריאות באופן מדיד.

ד"ר בנג'מין בריר, ראש מחלקת האורולוגיה באוניברסיטת קליפורניה והחוקר הראשי של המחקר, מסביר כי ההמלצות הנוכחיות משתנות בין מוסדות שונים. האקדמיה הלאומית האמריקאית לרפואה, למשל, ממליצה על צריכה של כ-13 כוסות נוזלים ביום (3 ליטר) לגברים בגילאי 19-30, ו-9 כוסות (2.1 ליטר) לנשים באותו טווח גילאים. חשוב לציין, מדגיש בריר, כי המונח "נוזלים" כולל לא רק מי שתייה אלא גם משקאות אחרים.

בתחום הירידה במשקל, המחקר מצא תוצאות מעודדות. בשלושה מחקרים נפרדים שבהם משתתפים שתו 1.5 ליטר מים לפני הארוחות, נרשמה ירידה משמעותית במשקל בהשוואה לקבוצות הביקורת. שיעורי ההצלחה היו מרשימים במיוחד, עם שיפור של עד 100% בתוצאות. עם זאת, מחקר רביעי שכלל גם מתבגרים לא הראה שינוי משמעותי במשקל לאחר שתייה של 2 ליטר מים ביום.

בנושא איזון הסוכרת, התוצאות היו מעורבות. מחקר אחד שנערך על 40 חולי סוכרת סוג 2 הראה ירידה משמעותית ברמות הסוכר בצום כאשר המשתתפים שתו כמויות מדודות של מים לפני כל ארוחה. לעומת זאת, מחקר אחר על 60 משתתפים הראה דווקא עלייה קלה ברמות הסוכר בצום כאשר שתו כמויות גדולות של מים בבוקר ובערב.

בתחום אבני הכליות, המחקר מצא ראיות משכנעות ליתרונות של שתייה מוגברת. במחקר שנערך על מבוגרים בריאים בגילאי 25-50, נמצא כי שתייה של 2 ליטר מים נוספים ביום הפחיתה משמעותית את הסיכון להיווצרות אבני כליות בהשוואה לקבוצת הביקורת, שבה דווקא נרשמה עלייה בסיכון.

"חשוב להבין שאין פתרון אחיד שמתאים לכולם בנושא צריכת המים," מסכם ד"ר בריר, "בעוד שהתייבשות מהווה סיכון משמעותי, במיוחד עבור אנשים עם היסטוריה של אבני כליות או דלקות בדרכי השתן, ישנם מצבים שבהם דווקא הפחתת צריכת המים עשויה להועיל". החוקרים מציינים כי לאור העלות הנמוכה של מים והסיכון המזערי לתופעות לוואי, יש מקום למחקרים נוספים שיבחנו לעומק את ההשפעות הבריאותיות של צריכת מים מוגברת.