מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אדית' קוואן באוסטרליה חושף את היתרונות הבריאותיים המשמעותיים של חלב גמלים לעומת חלב פרה מסורתי. החוקרים גילו שחלב גמלים עשיר יותר במולקולות חלבון קצרות פעילות טבעיות, המקנות לו תכונות אנטימיקרוביאליות ונוגדות אלרגיה. ממצאים אלו, שפורסמו בכתב העת Food Chemistry, מחזקים את ההבנה כי חלב גמלים עשוי להוות אלטרנטיבה בריאה יותר למוצרי החלב המסורתיים.
אחד היתרונות המשמעותיים של חלב גמלים הוא היעדר האלרגן β-lactoglobulin, שנמצא בחלב פרה ומהווה גורם אלרגני משמעותי. תכונה זו הופכת את חלב הגמלים לאפשרות מצוינת עבור אנשים הסובלים מאלרגיה לחלב פרה. בנוסף, התרכובות הפעילות בחלב גמלים מסוגלות לעכב באופן סלקטיבי פתוגנים מסוימים, מה שתורם ליצירת סביבה בריאה במעיים ועשוי להפחית את הסיכון למחלות לב בעתיד.
מבחינת הרכב תזונתי, חלב גמלים מכיל יותר מים (87-90%) בהשוואה לחלב פרה (85-87%). תכולת החלבון בו נעה בין 2.15% ל-4.90%, תכולת השומן בין 1.2% ל-4.5%, ורמת הלקטוז נמוכה יותר - בין 3.5% ל-4.5%, לעומת 4.6% בחלב פרה. הבדלים אלה בהרכב עשויים להיות משמעותיים עבור אנשים המחפשים אלטרנטיבות תזונתיות בריאות יותר.
בהיבט הגלובלי של תעשיית החלב, חלב פרה מהווה 81% מכלל צריכת החלב העולמית, כאשר גמלים מדורגים במקום החמישי כמקור לחלב, אחרי תאואים, עזים וכבשים. למרות שכיום חלב גמלים מהווה רק 0.4% מהייצור העולמי, היתרונות הבריאותיים שלו, יחד עם יכולת ההסתגלות המצוינת של גמלים לאזורים צחיחים וחצי-צחיחים, מצביעים על פוטנציאל משמעותי להרחבת הייצור בעתיד.
ייצור חלב הגמלים מרוכז כיום בעיקר באזורים צחיחים כמו המזרח התיכון, אך קיים פוטנציאל משמעותי להרחבת הייצור באזורים חצי צחיחים כמו אוסטרליה. אזורים אלה, שמהווים אתגר לגידול בקר מסורתי, מתאימים במיוחד לגידול גמלים, ובמקומות בהם כבר קיימת אוכלוסיית גמלים, ניתן להגדיל הן את הייצור והן את הצריכה.
החוקרים מציינים כי נדרש מחקר נוסף לבחינת העוצמה האינדיבידואלית של המולקולות הפעילות בחלב גמלים, אך הממצאים הנוכחיים כבר מצביעים על פוטנציאל משמעותי לפיתוח מוצרי חלב מועשרים בחומרים מזינים. התפתחות זו עשויה לפתוח אפשרויות חדשות בתעשיית החלב העולמית ולספק אלטרנטיבה בריאה יותר למוצרי החלב המסורתיים.