שבוע האופנה קורנית FAC תל אביב 2023 החל היום (ראשון), ואת יריית הפתיחה ירה המעצב הכי חם בשכונות של יפו - דוד וקסלר, עם תצוגה שלא תישכח. בתצוגה הפותחת את שבוע האופנה, שמרגישה מעט כמקום בריחה מהמציאות הסוערת, הזכיר לנו וקסלר את המאבק שקורה מחוץ לכותלי האנגר 11, וזעק לדמוקרטיה ושוויון.
קולקציית האופנה הממוחזרת החדשה, "שובו של דוד: בגדים מהעתיד", עוצבה עם בינה מלאכותית בשיתוף קורנית דיגיטל. "לקחתי את כל עולמות התוכן שלי, ועיבדתי אותם דרך תכנת AI, התוצאה הייתה נקודת המוצא הוויזואליות שלי לקולקציה, מן תרגום למחשבות שלי, שיתוף פעולה שלי עם הרובוט", סיפר המעצב ל"מעריב". "זה משהו שמותח קו בין הישן לחדש, לטכנולוגי יותר".
החל מחידוש של מעיל טרנץ׳, מדי שוטר שהפכו לחליפה וחולצת מדי ב׳ שהפכה למכנסיים, הלוגו וההדפסים של המותג התנוססו בגאווה על המסלול, והציגו פרק חדש בסיפורם של שבט יושבי המדבר של וקסלר. הפעם - מאבק בין שני שבטים, שמרגיש מאוד מוכר וקרוב למציאות שלנו, לא?
על המסלול נראו שלוש טכניקות שונות של הדפסה וצבעים שונים וחדשים שרעננו את פלטת הצבעים המזוהה עם וקסלר. מלבד לפריטים החדשים והמעניינים, היו גם הפריטים הנחשקים והאהובים של המעצב - עם מספר טוויסטים חדשים. בנוסף, כחלק מהאקט המחאתי, נשאו הדוגמניות והדוגמנים שלטים שזעקו לדמוקרטיה, לזכויות להט"ב, לקבלת האחר ולשוויון.
"הסיפור שלי הוא הכי קלישאה של 'ילד בן תשע שמאייר בגדים והופך להיות מעצב אופנה", סיפר וקסלר. "לא בדיוק ידעתי מה אני עושה, פשוט הייתי מצייר דמויות של נשים, עושה להם שיער, איפור ובגדים. לקח לי כמה שנים עד שהגעתי ללמוד ציור, אז המורה הודיעה לי: 'אתה תלמד עיצוב אופנה'".
וכך היה, הוא נרשם ללימודי תואר ראשון בעיצוב טקסטיל במכללת שנקר ובמהרה מצא את עצמו גם בלימודים במחלקה לעיצוב אופנה. זמן קצר לאחר שסיים את התואר הראשון, התקבל לתואר שני בסנטרל סנט מרטינס בלונדון.
האהבה של המעצב לעיצוב היא גדולה, אם לא ענקית, אך ערך הקיימות חשוב לו בהרבה יותר. הוא סיפר כי רוב חומרי הגלם לייצור הקולקציות נוצרים בסטודיו שלו, "הכל Made in Jaffa". "תורמים לי את חומרי הגלם, בגדים, נעליים ובדים שלא צריכים יותר. יודעים באזור שאני עובד עם הכל. לפעמים כבר אין מקום בסטודיו, המחסן מפוצץ. זה מדהים, אנשים רוצים למחזר, לא חשבתי שיתרמו בכזו כמות", אמר.
"אני גר ביפו כבר 8 שנים", סיפר וקסלר וציין כי את תצוגות האופנה האחרונות שלו הוא עשה ברחובות בשוק הפשפשים. "נורא אהבתי את הרעיון של להביא את האופנה שלי ל'אנשים אמיתיים', כאלו שחיים פה, שהם חלק מהחיים והסביבה שלי. היה לי מאוד משמעותי לעשות את התצוגות ברחוב, גם דרי הרחוב וגם העסקים הקטנים ראו אותה, וכמו שהם חלק מהחיים שלנו - הם גם חלק מזה. חלק מהתרבות של כולם".
מאיפה אתה לוקח השראות לקולקציות?
"זה מאוד משתנה מקולקציה לקולקציה, אבל תמיד יש קו שמחבר בין כולן. אני לוקח השראות מהמון מקומות, מאומנות קלאסית לקומיקס ו-DND, עד לפילוסופיה ורעיונות מופשטים. הקולקציות האחרונות שלי הם בעצם חלק מסיפור אחד, וכל קולקציה היא כמו פרק בסיפור. יש קו מנחה של השבט הזה, יושבי המדבר, עם המסיכות והבגדים הממוחזרים, ואנחנו במין פנטזיה פוסט אפוקליפטית כזאת. והסיפור נמשך".
"שמאלני בוגד"
נחזור מעט אחורה בזמן, קצת אחרי המחאות בבלפור ב-2020-2021. וקסלר סיים את לימודיו בסנטרל סנט מרטינס ולקולקצית סיום הלימודים הוא קרא "בגדים לבוגדים". "הרעיון היה מן פנטזיה יהודית, פוסט אפוקליפטית, משהו עתידני ומאוד חלומי, לא ריאלי", הוא שיתף. "בלונדון תמיד הרגשתי צורך לספר את הסיפור שלנו, שלי, כגבר ישראלי. רציתי להראות את הצדדים שלנו - את הצד הקשוח והמצ'ואיסטי, ואת הצד העדין, ההומואירוטי, הרגיש והפגיע".
"היה טקסט בעברית על הבגדים, היו בדיחות שהבריטים לא הבינו, רציתי לתת להם את התסכול של 'אני לא מבין עברית'", הוא הוסיף, "רציתי לתת להם את ההבנה שהבגדים לא מיועדים להם, אלא לנו".
למה בחרת את השם "בגדים לבוגדים" לקולקציה?
הקולקציה, אז, הושפעה מהפגנות השמאל הפוליטי. הוא הסביר: "הרעיון של 'אנחנו שמאלנים, אנחנו מאמינים בשלום' נתפס כ'בוגדים' במדינה הזו. רציתי לעשות מזה משהו סקסי, לא להתנצל על זה, לומר 'אני בוגד – ככה מתלבשים בוגדים, ככה נראים בוגדים, והייתם רוצים להיות כמונו".
וההיסטוריה חוזרת על עצמה - גם הפעם, עם שלטי מחאה שזעקו, בין היתר: "הצילו"; "דמוקרטיה לכולם"; "כולנו אחיות"; "בגדים לבוגדים"; ו-דמוקרטיה או מרד", הפגנה על המסלול, ובגדים בעיצובו, וקסלר העביר מסר חד: "הייתם מתים להיות כמונו".
את יצירותיו של דוד וקסלר ניתן להשיג באתר Davidweksler.com, דרך עמוד האינסטגרם @davidweksler ובסטודיו המותג בשדרות ירושלים 41 יפו תל-אביב. הקולקציה החדשה זמינה לרכישה.
לצפייה בתצוגה המלאה: