אחת השאלות הנפוצות ביותר של אנשים המגיעים למשרדי היא "הגעתי לגיל 50, האם אני צריך לקבל אספירין"? אז קודם כל, נענה את התשובה הבסיסית והיא - לא, אבל עוד נחזור לזה מאוחר יותר. לפני כן, בואו נכיר קצת את התרופה המוכרת: אספירין מכיל את החומר הפעיל חומצה אצטיל סליצילית (acetyl salicylic acid), והיא התרופה הראשונה שיוצרה במעבדה בשנת 1987 על ידי חברת התרופות בייר (Bayer).
עד אז כל התרופות היו מבוססות על תמציות מצמחים. האספירין משמש כתרופה נוגדת דלקת ומפחיתה כאב וחום. בהקשר הקרדיאלי היא גורמת להפחתת הצמתות (הדבקה) טסיות הדם אחת לשנייה ולדופן כלי הדם ובכך מקטינה את הסיכויים להיווצרות קרישי דם קטנים בעורקי הלב (ובעורקים אחרים בגוף), ומונעת ומפחיתה התקף לב ושבץ מוחי.
מנגנון הפעולה של החומצה האצטיל סליציליט מורכב. בסופו של התהליך האספירין גורם לעיכוב פעילותן התקינה של טסיות הדם. הטסיות הן כדוריות לבנות קטנות שתפקידן העיקרי (יחד עם יתר המרכיבים של מערכת הקרישה), הוא לאטום קרעים וסדקים קטנים הנוצרים מחתכים וחבלות בכלי הדם ובכך למנוע דימום.
בהקשר הקרדיאלי יש סדקים וקרעים בעורקי הלב שנוצרים על גבי רבדים (פלאקים plaques), עמוסים בכולסטרול "רע" (LDL), המצטבר בדופנות כלי הדם. תהליך זה אחראי להיווצרות הקרעים בעורקים ולהיווצרות קרישי דם אשר עלולים לחסום את העורק ובכך לגרום להתקף לב חריף.
טיפול באספירין במינון נמוך של 75-100 מ"ג ניתן לכל מי שעברו צנתור לב ו/או אוטם שריר הלב, אירוע מוחי ולכל מי שעבר ניתוח מעקפים. במקרים אלו הטיפול נקרא "מניעה שניונית", כלומר, לאחר אירוע ראשון ועל מנת למנוע אירוע שני בהמשך הדרך (secondary prevention).
במקרים אלו מתן מינון נמוך של אספירין באופן קבוע מונע אירועים חוזרים: מעל 30% ירידה בהתקף לב חוזר, 25% ירידה בשבץ מוחי חוזר וגם הפחתת תמותה ממחלת לב וכלי דם בכ - 15%.
במקרה של מניעה ראשונית – עבור מטופלים שלא עברו אירוע לב או אירוע מוחי ואין להם גורמי סיכון אין הצדקה לטיפול קבוע באספירין רק בגלל שהגיעו לגיל מסויים. גישה זו אומנם הייתה נהוגה בעבר, אך יעילותה לא הוכחה. מניעה ראשונית מבוססת בעיקר על צורך קריטי לטיפול מיטבי בגורמי הסיכון אשר עלולים להחיש את מחלת הטרשת ולגרום להתקף לב ו/או לשבץ מוחי.
גורמי הסיכון יכולים להיות יתר לחץ דם, רמת כולסטרול "רע" (LDL) גבוהה, עודף משקל וסוכרת, עישון, היסטוריה משפחתית של אירועי לב/כלי דם.
למניעה ראשונית אספירין במינון נמוך מומלץ במקרים הבאים:
למטופלים בגיל 50-70 עם גורמי סיכון וסבירות לאירוע לב העולה על 10% במהלך 10 השנים הבאות (את הערכת הסיכון יש לבצע אצל קרדיולוג מומחה לגורמי סיכון), למטופלים מעל גיל 70 ללא אירוע לב בעבר יעילות האספירין אל מול תופעות הלוואי איננה חד משמעית ולכן ההחלטה צריכה להתקבל באופן אנדיבידואלי, מקרה בו אין הבדל מגדרי בין נשים לגברים. חשוב לציין שכל החלטה על טיפול באספירין צריכה להתקבל בייעוץ אישי אל מול הרופא תוך התייחסות למכלול גורמי הסיכון והסיבוכים האפשריים.
ד"ר אילן קיציס מנהל המכון לשיקום הלב בבית החולים איכילוב. מומחה לגורמי סיכון