מחקר חדש טוען ששימוש בקונדום בעת קיום יחסי מין מגן מפני הידבקות בנגיף האיידס רק ב-78% מהמקרים. פרופסור צבי בנטוויץ', ראש המרכז למחלות טרופיות ולאיידס באוניברסיטת בן גוריון, סתר את הטענה בשיחה עם גבי גזית ב-103FM: "המחקר נעשה בדרום אפריקה ואני לא חושב שתוצאותיו שגויו, אבל מה שקובע זו הדרך להסתכל על המחקר והמסר. כלומר, הקונדום ממשיך להיות אמצעי שמגן ב-99% מהמקרים. זה דבר בטוח. אם עושים מחקר בקבוצה מסוימת ומוצאים את מה שמצאו, זה לא מעיד על הקונדום, אלא על ההתנהגות של בני אדם. הקונדומים בסך הכל עשויים טוב, מגנים ואם הם נמצאים במקום, הם אמצעי מוצלח ונכון. הבעיה היא שבני אדם לא אוהבים להשתמש בו".



"לאחרונה התעורר העניין שלא להשתמש בו באופן מכוון", ציין פרופ' בנטוויץ'. "למשל, בקהילה הגאה בישראל ולא בישראל, אנשים צעירים בעת הזו מתנהגים בצורה לא אחראית ומסוכנת ובוחרים שלא להשתמש בקונדום במודע ולקחת את הסיכון. הסיבה לכך היא שכאשר נשאי איידס מקבלים טיפול, רמת הנגיף אצלם מאוד נמוכה. לכן הסיכוי שלהם להדביק הוא מאוד קטן. המחלה איבדה מהאיום שלה. יש להם צורך באדרנלין ולכן הם לא משתמשים בקונדום באופן מכוון".




גזית אמר שלפי הנתונים, למרות כל ההסברה ודרכי המניעה, מספר הנשאים בישראל הולך וגדל מדי שנה, ויש יותר נשאים גברים מנשאיות נשים. פרופ' בנטוויץ' השיב: "התשובה לשתי השאלות היא שהאוכלוסייה שנדבקת יותר מכולם באיידס, לדאבוננו, היא אוכלוסיית ההומוסקסואלים, שהיא המוקד הראשון לעלייה במספרים בישראל. זהו ללא ספק ביטוי של הדבקה מגברים. זה המצב גם בעולם, לא כולל את אפריקה. הסיבה היא שיכולת ההדבקה בין גברים היא כנראה גדולה יותר. גם ברית המילה היא גורם שמשפיע על ההדבקות בין גברים".

"הסיכוי להידבק באיידס במשגל לא מוגן הוא אחד לאלף, זאת במידה ונשא האיידס שמדביק לא מקבל טיפול", ציין הפרופסור. "בכלל האוכלוסייה הפחד מאיידס הוא עדיין לא יאומן ולא עומד בשום יחס למציאות. אנשים עדיין חושבים שזו מחלה איומה ונוראה. למרות שבין סרטן לבין איידס ברור שאבחר באיידס, כי אפשר לחיות אתו לאורך שנים. יחד עם זאת אני לא ממליץ לאף אחד להידבק באיידס, כי זה לא דבר נחמד. לכן אני ממליץ לכל מי שעושה פעילות מינית לחשוב גם על זה".