שולחן האוכל הוא הרבה יותר ממקום לאכול בו, במיוחד בתקופת החגים. עבור המשפחה הישראלית הממוצעת, השולחן הופך למוקד של חוויות משותפות, זיכרונות ומסורת.

שולחן האוכל הוא אחד הפריטים היציבים ביותר בבית הישראלי. לפי נתוני השוק, הצרכן הישראלי רוכש שולחן אוכל חדש רק אחת ל-6-7 שנים בממוצע. זו אחת הסיבות שהופכות את הבחירה בשולחן למשמעותית כל כך: הוא יהיה חלק מחיי המשפחה לשנים רבות.

"האירוח הוא אחד האינפוטים החשובים ביותר בבואי לעצב בית למשפחה", מסבירה מעצבת הפנים נירית ואקס. "אנחנו הישראלים פשוט אוהבים לארח, בין אם זה בסופ"ש, אירועים מיוחדים ומעל לכל החגים. פינת האוכל היא המקום האידיאלי לטובת אירוח רב משתתפים".

עיצוב נירית ואקס (צילום: נדב פקט)
עיצוב נירית ואקס (צילום: נדב פקט)

מפינה פונקציונלית למרכז עיצובי

לאורך השנים, פינת האוכל עברה מהפך של ממש. "הפכה פינת האוכל מפינה פונקציונאלית, לפינה עיצובית, מאוד מושקעת עם שפע רב של מותגים, חומרים, עיצובים והצעות", אומרת ואקס. "כאשר בחירת שולחן האוכל היא פונקציה של צרכי המשפחה, של מקום ותרבות האירוח".

אבל זה לא רק עניין של אסתטיקה. שולחן האוכל הפך למוקד של החיים המשפחתיים. סביבו מתכנסים בני המשפחה לא רק כדי לאכול, אלא גם לשוחח, לחגוג ולהתקרב. המפגש סביב השולחן הוא מקור לאווירה חמה ומזמינה, וכל פרט בעיצוב פינת האוכל – מגופי תאורה מיוחדים ועד פריטים משלימים כמו שטיחים ומזנונים – תורם ליצירת חוויית משפחה חגיגית.

מטבחי סמל: עיצוב אנגליקה בטייב  (צילום: ערן תורגמן)
מטבחי סמל: עיצוב אנגליקה בטייב (צילום: ערן תורגמן)

צורה עגולה או מרובעת?

שאלת הצורה היא אחת ההחלטות המשמעותיות בבחירת שולחן. "אישית אני מעדיפה שולחן אוכל עגול, יותר נוח ויותר מזמין ומקרב בין בני הבית", משתפת ואקס. "מה גם שהשולחנות העגולים ניתנים לפתיחה בשעת אירוח רב משתתפים".

היתרון הגדול של שולחן עגול הוא תחושת השוויון שהוא יוצר בין כל היושבים סביבו – אין "ראש שולחן" ואין פינות. עם זאת, שולחנות מלבניים יעילים יותר מבחינת ניצול חלל ויכולים לעיתים להכיל יותר אנשים בשטח נתון.

עיצוב נירית ואקס (צילום: נדב פקט)
עיצוב נירית ואקס (צילום: נדב פקט)

חומרים עמידים ועיצוביים

"בעולם שבו קיים שפע עצום של חומרים, ראשית חשוב לבחור פלטות עמידות בפני שריטות וכתמים, כאלו שישמשו אותנו לאורך שנים", מדגישה ואקס. חומרים פופולריים כיום כוללים פלטות שיש מגרניט, שמשלבות עמידות לצד אסתטיקה גבוהה.

ואקס מוסיפה שחשוב לזכור כי "כיום פחות ופחות נוהגים לפרוס מפה על השולחן, כך שחשוב שהפלטה תהיה גם יפה וגם עיצובית". טרנד משמעותי הוא ערבוב חומרים וטקסטורות בשולחן אחד, למשל שילוב של עץ, זכוכית, שיש, פורצלן, בטון ומתכת.

עיצוב נירית ואקס (צילום: נדב פקט)
עיצוב נירית ואקס (צילום: נדב פקט)

הכיסאות – עלי הכותרת

"השולחן הוא הפרח והכיסאות הם עלי הכותרת", היא מוסיפה. "הבחירה בהם צריכה להיות תוך התאמה הרמונית ועיצובית בין השולחן לכיסאות". חשוב גם לבדוק היטב לפני הרכישה שיש מספיק מקום לכל הכיסאות ושהם לא מתנגשים עם רגלי השולחן.

כשאין מקום לשולחן אוכל

המציאות של דירות קטנות בישראל מציבה אתגר למשפחות רבות. "ישנן משפחות שמוותרות על פינת האוכל בשל מחסור במקום בחלל הציבורי בדירות קטנות, או דירות נופש שמראש המטבח פחות פעיל", מסבירה אתי ארצ'ל, מנהלת קשרי אדריכלים במטבחי סמל. "את מקומה של פינת האוכל תופס האי. בדרך כלל האי יהיה רחב ומשמעותי בחלל הציבורי, וכזה שמאפשר ישיבות יומיומיות וגם ארוחות רשמיות יותר".

פתרון זה הופך פופולרי, במיוחד בדירות עם שטח מוגבל, והוא מאפשר ניצול יעיל של החלל תוך שמירה על פונקציונליות.

מטבחי סמל: אדריכלית מרינה רכטר רובינשטיין  (צילום: עמית גושר)
מטבחי סמל: אדריכלית מרינה רכטר רובינשטיין (צילום: עמית גושר)

טיפים לבחירת שולחן אוכל מושלם

1. בחרו חומרים מעורבים – ערבוב חומרים וטקסטורות בשולחן אחד הוא טרנד מוביל בעיצוב העכשווי.

2. עמידות לאורך זמן – בחרו פלטה עמידה נגד שריטות, שתשמר את יופיה לאורך שנים רבות.

3. שולחן קטן הניתן להרחבה – אם השולחן אינו בשימוש יומיומי, בחרו שולחן קטן, עדיף עגול, עם אפשרויות הרחבה לאירוח. כיום יש פתרונות המאפשרים הרחבה עד ל-12-14 משתתפים.

4. פתרונות לדירות קטנות – בדירות קטנות, האי במטבח יכול להחליף את שולחן האוכל, עם הקצאת פינה לארוחות פורמליות יותר.

בסופו של דבר, בחירת שולחן האוכל היא הרבה יותר מהחלטה על רהיט – זו בחירה של מוקד לחיים המשפחתיים, במיוחד בחגים ובאירועים מיוחדים. כפי שמסכמת נירית ואקס: "עצם הנוכחות של השולחן בחלל הציבורי מעצימה את תפקידו בחלל. בקלות הוא יכול להיות רהיט עיצובי ופיסולי" – כזה שסביבו ייווצרו זיכרונות משפחתיים לשנים רבות.