נכדתי בת התשע וחצי כמעט ולא אוכלת כלום. היא מתעקשת לאכול כל יום שניצל ואורז, מסכימה לקחת לבית הספר רק לחמניה עם שוקולד ומסרבת לגעת בפירות וירקות. מה עושים?
ראשית, אני רוצה להרגיע אותך, זה בסדר גמור לאכול שניצל ואורז, שניהם מאכלים בריאים ומזינים. לעוף יש ערך ביולוגי מאוד גבוה של חלבון, ויש בו חומצות אמינו שהגוף שלנו דורש, ובאורז יש פחמימות שהגוף צריך. כמו כן, אין בעיה עם העובדה שנכדתך אוכלת את אותם מאכלים יום יום, לגוף שלנו לא חשוב מאיזה מזון הוא מקבל את אבות המזון, העיקר שהוא מקבל אותם, לא חייבים להקפיד על גיוון. הלנת על כך שנכדתך מתעקשת לאכול לחמניה עם שוקולד, את לא יכולה לתלות בה את האשמה לכך, אתם חשפתם אותה לכך וברור שהיא תרצה לאכול מאכל שהוא כל כך טעים.
אם אתם רוצים לגרום לה לאכול מאכלים אחרים בבוקר, אתם יכולים לערוך איתה שיחה נחמדה בנושא, בלי כעס. בנוגע לירקות ופירות, יש הרבה ילדים (וגם מבוגרים) שלא אוהבים ירקות ופירות, אין צורך לדוש ולהתעסק בזה יותר מדי, אני בטוחה שגם לך יש מאכלים שאת לא אוהבת ונמנעת מהם. ברגע שאתם לא מפסיקים להציק לילדה בנושא אתם גורמים לנזק יותר גדול ומסתכנים בכך שהיא תפתח הפרעות אכילה. תנו לה תוספת של ויטמינים לילדים ובכך תשלימו את אותם ויטמינים ומינרלים שנמצאים בפירות וירקות. תפסיקו לדבר על הנושא ותנסו לחשוף את הילדה לירקות בשיטות אחרות – גדלו ירקות בערוגה בבית, בקשו ממנה לחתוך מלפפון (ותו לא), אבל אל תכריחו אותה לאכול מה שהיא לא רוצה.
נחשפתי באינטרנט למחקר שנערך בארה"ב, ובו נאמר שלילדים אסור לצרוך טונה יותר מפעמיים בחודש בגלל הכספית הרעילה שהדג הזה מכיל. האם זה נכון?
המחקר שקראת תקף בעיקר לארה"ב, שם דגי הטונה הם גדולים במיוחד והם אכן צוברים כספית. ככל שהדג גדול יותר כך הוא מכיל יותר כספית כי יש לו יותר רקמות שצוברות אותה ובנוסף הוא חי יותר שנים. כמויות הכספית בדגי הטונה שאנחנו צורכים בישראל הן לא מסכנות חיים מכיוון שדגי הטונה כאן הם קטנים. דגי הטונה בישראל לא מיובאים מארה"ב ולכן לדעתי אין בעיה לצרוך אותם ואין בעיה שילדים יאכלו אותם יום יום. כדאי שזו תהיה טונה עם שמן כי השמן חשוב לבריאות (וגם יותר טעים). חשוב כמובן להקפיד להוריד את השמן המיותר.
בעקבות עצירות וסימפטומים נוספים הופניתי למרפאה אלטרנטיבית שם אבחנו אצלי קנדידה ורשמו לי דיאטה מאוד קשה כדי לטפל בתופעה. על פי הדיאטה אסור לי לאכול קמח לבן, פחמימות, מוצרי חלב וסוכר מכל סוג שהוא. ואני אמורה לאכול חיטה מלאה בלבד (לא מוחמצת), ירקות, נבטים, קטניות, תפוחי אדמה, בשר, דגים, עופות, שקדים ותפוח עץ. אחרי שבועיים בהם ערכתי את הדיאטה התחלתי להרגיש לא טוב, ולסבול מכאבי ראש וחולשות, ובנוסף התופעות שסבלתי מהן לא נעלמו. מה עליי לעשות?
מרבית המרפאים האלטרנטיביים נוהגים לשייך כל תופעה שאנו סובלים ממנה לקנדידה. קנדידה היא סוג של שמר (פטריה) דיפלואידי והיא שוכנת דרך קבע בגופנו. במרבית המקרים אנחנו לא מרגישים בה כי אין לה תופעות מיוחדות והיא לא גורמת נזק. מבחינתי האבחנה שאת סובלת מקנדידה היא בסימן שאלה מאוד גדול. את סובלת מעצירות ומסימפטומים נוספים וצריך להתייחס לכל תופעה לגופה. יש לבדוק מדוע הדברים קורים ולנסות לפתור כל בעיה באופן ספציפי, לא לקבוע דיאטה כללית.
אני מציעה שתחזרי לתפריט הרגיל שלך כי אם התופעות לא נעלמו אז כנראה שדיאטת ההצלה לא הצליחה להציל אותך אלא רק גרמה לך ליותר סבל. בשלב השני תפני לדיאטנית ותתארי לה את כל התופעות מהן את סובלת, אשת מקצוע תוכל לשלוח אותך לבדיקות מתאימות ולבנות עבורך תפריט אישי שיעזור לך לטפל בתופעות.
באופן כללי - קמח לבן בעייתי לעצירות כי ברגע שאין לך סיבים במזון הוא יכול להגביר עצירות. חשוב שתצרכי סיבים מסוג מסוים, אפשר להוסיף אותם למזון בצורה מלאכותית כדי לגרום לעצירות להיעלם או להיחלש. כמו כן, חשוב שתשימי דגש לכמות הנוזלים שאת שותה, חשוב שתשתי בין 8 – 10 כוסות נוזלים ביום. בנוסף, אין שום סיבה שלא תאכלי מוצרי חלב אם אין לך רגישות לחלב. יש פה כמה דקויות, וכאמור כאשר רושמים לך טיפול צריך להתייחס אלייך כאל בן אדם אינדבידואל שסובל מתופעות מסוימות".
מתוך תוכניתה של אולגה רז, כל יום שישי ב-12:00 ב"רדיו ללא הפסקה".
הביאה לדפוס: ליאת מלכא בלכטובסקי