בני בן ה-12 סבל בעבר ממיגרנות של ילדים. התחלנו לעשות לו אבחון, אבל הפסקנו אותו באמצע. בשבוע וחצי האחרונים הוא סובל מכאבי ראש מתמשכים שלא נפסקו עד לרגע זה. הוא אושפז בבית חולים, עבר בדיקות סי־טי וניקור מותני, והכל יצא תקין. כאב הראש שממנו הוא סובל הוא רציף ומתחיל מהבוקר כשהוא מתעורר. הוא התחיל כאשר בני סבל ממחלה ויראלית שכללה חום ותסמינים נוספים וממשיך עד עכשיו. כשכואב לו הראש, הוא רק שוכב ולוקח אקמול, נורופן או אוקסיקוד, אבל אף אחת מהתרופות האלו לא עוזרות לו. מה דעתך?


בגילו של בנך מאוד אופייני לסבול מכאבי בטן ומכאבי ראש בתקופות של מתח וחרדה, זהו ביטוי גופני למצוקה נפשית. תחרויות, מבחנים, עניינים של פופולריות - ילדים נתקלים בסיטואציות שונות בחיי היומיום שלהם שאולי נראות לנו זניחות, אבל להם הן גורמות למצוקה שיכולה להתבטא בכאבי ראש. סיפרת על התרופות שבנך נוטל, זה בסדר שהוא ייקח משככי כאבים כמו נורופן או אקמול, אבל עדיף שיימנע מאוקסיקוד (תרופה ממשפחת המורפיום). אם הילד עבר בדיקות אל־פי וסי־טי וכל הממצאים היו תקינים, אז אתם יכולים להיות רגועים כי לא מדובר חלילה בגידול או בדלקת במוח. ייתכן שבנך סבל ממחלה ויראלית וכתוצאה ממנה נגרמו לו כאבי הראש.




במקרים כאלו זה יכול להימשך לפעמים גם שלושה שבועות. תרגיע את בנך ותגיד לו שכאבי הראש הם זמניים, והם יחלפו בקרוב. כאמור, סביר להניח שמדובר במחלה ויראלית שהתחילה עם חום גבוה ותסמינים נוספים ועברה לכאבי ראש.




קראתי ברשת מאמר שגרס ששימוש לאורך זמן בכדורי שינה מעלה ב־ 51% את הסיכוי לאלצהיימר. המאמר התייחס לכלל כדורי השינה, מהדור החדש ומהדור הישן. לפני כשלוש שנים התחלתי ליטול כדורי שינה בעצמי, וכעת אני חוששת להמשיך ליטול אותם. האם שימוש ממושך בכדורי שינה אכן עלול לגרום לאלצהיימר? בנוסף, גם אני וגם בעלי נוטלים כדורי שינה. מדוע הרופא רשם לכל אחד מאיתנו כדור אחר?




חלק גדול מהמאמרים שמפורסמים באינטרנט הם מעין פרסומות או כתבות שיווקיות. סביר להניח שהכתבה שקראת היא פרסומת לכדורי שינה טבעיים ויש להתייחס אליה בביטול. מה שמעלה את הסיכון לאלצהיימר זה גיל ותורשה, כלומר ככל שאנחנו מתבגרים, הסיכוי לאלצהיימר הוא יותר גדול מכיוון שזוהי מחלה תלוית גיל. למיטב ידיעתי, נטילת כדורי שינה כלל לא משפיעה על הסיכויים לחלות באלצהיימר. מעבר לכך, הנזק שנגרם מחוסר שינה לפעמים גדול מהנזק התיאורטי שיכול להיגרם מנטילת כדורי שינה.




כמו כן, לא ניתן להכליל ולשים את כל הקבוצות השונות של כדורי השינה בסל אחד מבחינה פרמקולוגית. שאלת לגבי השוני בכדורים שאת ובעלך נוטלים - הגישה כיום היא יותר של רפואה מותאמת אדם, ולא של רפואה מותאמת מחלה. תרופות משפיעות בצורה שונה על בני אדם שונים. לכל אחד מאיתנו גנטיקה ונתונים גופניים אחרים, ולכן אין שום סיבה שהתרופות שלנו יהיו זהות. בנוסף, אנחנו הולכים לכיוון של רפואה יותר מגדרית מכיוון שתרופות משפיעות על גברים ונשים בצורות שונות.




כאשר רופא משפחה רושם לך תרופה, הוא צריך לבדוק אילו מהתרופות תתאים לך יותר ואילו תרופות אחרות את נוטלת, שלא יתנגשו עם כדורי השינה. אנשים שלוקחים בטעות כמות גדולה של כדורי שינה יכולים להיות לפעמים מבולבלים, הו דת המינון תשפר את המצב".




אני סבתא לנכדים בני שנה ושנתיים. שמעתי על שיטות שונות להורדת חום כמו קומפרסים עם מים קרים, אמבטיה קרה ועוד. האם במקרים של חום גבוה של 39 - 40 מעלות זה נכון לנסות קודם כל להוריד את החום בשיטות כאלו, ורק אחר כך ללכת לרופא?




כאשר ילדים סובלים מחום גבוה, יש לגרום להורדת החום על ידי מתן תרופות מתאימות עוד לפני שהולכים לקופת החולים. אסור כמובן לתת אנטיביוטיקה ללא מרשם רופא, אבל תרופות להורדת חום לילדים כמו אקמולי, נובימול או נורופן אפשר בהחלט לתת. השיטות להורדת החום שתיארת הן שיטות מיושנות. בעבר היו נוהגים להכניס ילדים לאמבטיה של מים קרים או שמים להם קומפרסים כדי להוריד להם את החום, אבל כיום עדיף להימנע מהשיטות הללו.




כאמור, במקרים של חום גבוה יש תרופות שאפשר ליטול ועדיף לא להתמהמה. אפשר לתת את התרופה וללכת לרו־ פא הילדים, אלא אם כן מדובר בילד שרגיל להעלות חום באופן קבוע. גם אם את לא מצליחה להשיג תור במרפאה, יש מוקד בקופות החולים שאפ־ שר להגיע אליו בערבים ובלילות ולא צריך לחכות לתור אצל רופא הילדים. לא משאירים ילד עם חום גבוה מאוד ללא טיפול.