בשנים האחרונות החלו רבים ליטול טבליות של חומצת השומן "אומגה-3". מאחר שמחירן של ההשלמות התזונתיות האלו יקר יחסית, עולה השאלה האם באמת צריך להוסיף אותן, האם באמת כל המיתוסים על פעילות אומגה-3 נכונים, והאם אי אפשר להסתפק בתזונה? על כך שאלה המאזינה המקסימה בתכנית הרדיו של ד״ר מאיה רוזמן ברדיו 103fm.
ובכן, חומצות שומן חיוניות הן חומצות שהגוף לא יכול לייצר בעצמו, ועל כן חייבים לקבלן במזון. מקורן של חומצות השומן החיוניות מסוג אומגה-3 (רב בלתי רוויות) הוא בעיקר בדגי-ים צפוני, החיים במים עמוקים, כמו סלמון, הרינג, מקרל, סול, ובקלה.
למה אומגה 3 חשובה? הנה כמה סיבות לכך:
ירידה בסיכון להתקפי לב
אומגה-3 מסייעות להפחתת התקפי הלב בדרכים שונות: מפחיתות את רמות הטריגליצרידים בדם, מפחיתות את תהליך קרישת הדם בתוך כלי הדם, ואז יש פחות הידבקות קרישי דם לצינורות הדם, ומשפרות את זרימת הדם. במחקרים בהם בדקו את צריכת הדגים ושיעור התקפי הלב, גילו כי בקרב אנשים שצרכו דגים לפחות פעם בשבוע, הסיכון להתקפי לב היה נמוך יותר מאשר באנשים באכלו דגים לעיתים רחוקות (פעם בחודש).
נוגד דיכאון
במעט מחקרים מצאו כי בחולי דיכאון יש רמה נמוכה של אומגה-3 בדמם, וכי תוספת של אומגה-3 יעיל בטיפול נגד מצבים דיכאוניים שונים. בנוסף לכל זאת, נמצא כי צריכת דגים מכילי אומגה-3 מפחיתה את שיעור הדיכאון אחרי לידה.
נוגד היפראקטיביות
במחקרים שבוצעו בנושא נתגלה כי תוספת אומגה 3 גרמה להפחתת התנהגות תוקפנית בשעת לחץ, ואף הפחיתה התנהגות היפראקטיבית בילדים.
הפחתה בדלקות מפרקים
אומגה-3, נמצאה כיעילה נגד מחלות מפרקים מסוגים שונים, וזאת באמצעות השפעת האומגה-3 על ויסות מערכת החיסון.
משפרת זיכרון
בנוסף לאלה, אומגה-3 נמצאה כמשפרת זיכרון, וכן דרושה להתפתחות תקינה של המוח בכל גיל – כולל בתינוקות.
ונעבור לתשובה לשאלת המאזינה – האם כדאי תוסף אומגה 3 צמחי? התוסף אולי מיותר כי אפשר לקבל אומגה 3 במזון גם אם לא אוכלים דגים בכלל. מי שצמחוני ואינו אוכל גם דגים, יכול להתנחם בעובדה שחומצות שומן אומגה-3 קיימות גם בזרעי פשתן וצ'יה (מרווה), באגוזי מלך, ושמן קנולה (שאינו מומלץ עקב סיבות אחרות).
בכפית אחת של פשתן או צ'יה או ב 3 חצאי אגוז מלך – כמות אומגה כמו שיש במנת סלמון. הגוף יכול לבצע המרה לאומגה 3 הצמחית, ולהפוך אותה לאומגה 3 שדומה במבנה שלה לאומגה מהדגים. אם לא אוכלים דגים בכלל – יעילות המרה זו גבוהה מאוד, הרבה יותר בקרב צמחוניים וטבעוניים מאשר בקרב אנשים שאוכלים דגים.