ניקוז נכון הוא הבסיס לשמירה על הצמחים שלכם. כשהמים לא יכולים להתנקז בחופשיות, הם מצטברים סביב השורשים, ויוצרים סביבה נטולת חמצן. מעבר לכך שניקוז תקין מאפשר לשורשים גישה ללחות ולאוויר הדרושים להם, הוא גם מונע התרבות של פתוגנים מזיקים (מחוללי מחלות, כמו חיידקים, וירוסים, פטריות וטפילים). אלו, הופכים את הצמח לרגיש יותר למחלות.  

בדיוק כפי שבני-אדם זקוקים לאוויר לנשימה, כך שורשי הצמחים זקוקים לחמצן, כדי לספוג חומרים מזינים וכדי לצמוח. בלי חמצן, השורשים נחנקים, מה שגורם לצמח להירקב ולמות. כשצמח שתול באדמה, לרוב הניקוז נעשה אוטומטית בתוך האדמה, אלא אם מצע האדמה קשה ומהודק במיוחד. בעציצים, חובה לוודא שהניקוז תקין, לא רק בזמן בחירת המיכל והשתילה של הצמח, אלא גם בהמשך. לעתים, שורשים או אבנים חוסמים את פתחי הניקוז, ולא מאפשרים לעודפי המים לצאת החוצה.  

ככל שתגלו בעיות ניקוז מוקדם יותר, כך תוכלו להציל את הצמחים בעציצים מנזק בלתי הפיך. מהם הסימנים שכדאי להיות ערניים להם? גל ארמוזה, גנן ואדריכל נוף באתר המקצוענים, מסביר:

סימנים שכדאי לשים לב אליהם: כך תדעו שהניקוז לקוי 

בחירת העציץ הנכון היא צעד מכריע במניעת בעיות ניקוז (צילום: אינג אימג')
בחירת העציץ הנכון היא צעד מכריע במניעת בעיות ניקוז (צילום: אינג אימג')

עלים מצהיבים ונובלים: כשהצמחים מושקים יתר על המידה והשורשים שקועים במים עומדים, הם אינם יכולים לספוג חומרים מזינים חיוניים. הדבר מוביל לכלורוזיס. זוהי מחלה הגורמת לצבע הירוק של העלים להחוויר ולהצהיב. הסיבה היא חוסר תנאים להתפתחות של כלורופיל – למשל, מחסור באור. 

סימן מובהק נוסף הוא נבילה. במקרה של ניקוז לקוי, נוצרת נבילה בגלל שהשורשים פגומים או נרקבים, מה שמונע מהם לספוג מים ביעילות. זה גורם למראה נבול, למרות שהאדמה רטובה.

שורשים רקובים, עובש או אצות: ריקבון שורשים הוא תוצאה של ניקוז לקוי. במצב זה, השורשים עיסתיים, חומים או שחורים. שורשים בריאים אמורים להיות לבנים ומוצקים. אם הם בתנאי מים עומדים, הם מתחילים להירקב ולפלוט ריח רע. 

במצב זה, יש לטפל מיידית. שימו לב גם לעובש או אצות המפתחים על פני מצע האדמה. אלו, משגשגים בסביבת לחות מתמשכת, ויכולים להעיד גם הם על בעיות ניקוז ועל ריקבון שורשים. כדי לבדוק את מצב השורשים, פשוט צריך להוציא את העציץ מהמיכל, ולהתבונן בשורשים שלו. 

נכון שזה דבר שקשה יותר לעשות כשהצמח גדול במיוחד, וקשה לשלוף אותו מהעציץ שלנו, אך במידת האפשר כדאי לעשות זאת לפחות אחת לשנה בכל מקרה, גם אם אין חשש לבעיות ניקוז. זה יאפשר אוורור של השורשים ושמירה על התפתחות תקינה של הצמח. 

מהם הגורמים הנפוצים לניקוז לקוי בעציצים? 

הידעתם? מים חמים מזיקים לצמחים (צילום: אינג אימג')
הידעתם? מים חמים מזיקים לצמחים (צילום: אינג אימג')

היעדר חורי ניקוז בעציץ: האשם המיידי הוא העציץ. ישנם מיכלים שאין בהם חורי ניקוז. לכן, כדאי מראש לבחור בפונקציונליות, על פני אסתטיקה. בלי חורי ניקוז, למים לא יהיה נתיב מילוט, והם ילכדו את הלחות בתחתית העציץ. לכן, ודאו עוד לפני שאתם שותלים את הצמח בעציץ, שיש לו חורי ניקוז בכמות מספקת ביחס לגודל המיכל. 

אם מדובר במיכל פלסטיק, תמיד תוכלו ליצור בעצמכם פתחי ניקוז בקלות בעזרת מברגה. אם זהו מיכל מחרס, הרי שקידוח בו יכול לגרום לו להישבר. לכן, כדאי כבר במשתלה לבקש שידאגו לכם למיכל עם ניקוז תקין, או יקדחו בעצמם חור עוד לפני שאתם משלמים על העציץ. זכרו לרכוש גם תחתית לעציץ. המים שיתנקזו מהעציץ החוצה, ייאספו בתחתית ולא ילכלכו לכם את הרצפה, את אדן החלון או את הרהיט עליו הם מונחים. 

בחירת מיכל העציץ המתאים: בחירת העציץ הנכון היא צעד מכריע במניעת בעיות ניקוז. העציצים מגיעים בחומרים ובגדלים שונים. ישנם צמחים שזקוקים לשטח אדמה רחב יותר, ויש כאלה שזקוקים לאדמה עמוקה יותר, שכן השורשים מתפתחים כלפי מטה ולא לצדדים. כשהעציץ בו אנו משתמשים קטן מדי כדי להכיל את כל כמות השורשים, נראה חלחול איטי של מי ההשקיה ויווצר מצב של נעילת שורשים.

גם לסוג העציץ, תהיה השפעה על מידת ההשקיה הדרושה. למשל, עציצי פלסטיק יצריכו השקיה בתדירות נמוכה יותר. לעומתם, עציצי טרקוטה המאפשרים לאוויר וללחות לעבור דרך דפנות העציץ, יסייעו באידוי וימנעו מצב של מים עומדים בתחתית. אבל, אלו יכולים להתייבש מהר יותר, וידרשו השקיה תכופה יותר.  

אדמה דחוסה מדי: כאשר האדמה צפופה מדי, שלא מאפשרת אוורור וניקוז תקינים, מים לא יכולים לעבור בקלות, מה שמוביל להתקבצות שורשים ולספיגת מים עודפת שלהם. שימוש באדמת גינה כבדה במקום בתערובת עציצים קלה ואוורירית יכול להחמיר את הבעיה.

תערובת עציצים לא מתאימה היא גם תורמת משמעותית. אדמת גינה רגילה או תערובות כבדות עלולות לשמור על יותר מדי מים, ולחנק את השורשים. במקום זאת, בחרו בתערובת עציצים מנקזת היטב המיועדת לגינון במיכלים, כדי לשפר את האוורור והניקוז.

השקיית יתר: גם אם המיכל תקין וכולל פתחי ניקוז ואם מצע האדמה אידיאלי לצמח, יתכן ריקבון שורשי הצמח בגלל השקיית יתר. למרות שישראל היא מדינה חמה, חשוב להשקות את הצמח בהתאם לצורך שלו. זה משתנה מצמח לצמח, בהתאם לסוג שלו, למיקום שלו, למידת היובש שבחלל בו הוא נמצא ולכמות האדמה שבמיכל. 

השקיה במים חמים: מים חמים אינם מחזיקים חמצן, ועקב חוסר חמצן ייתכנו מצבים של ריקבון שורשים. לכן, יש להקפיד להשתמש במים בטמפרטורת החדר להשקיה.

באופן מפתיע, הרבה יותר קל להרוג צמחים עקב השקיית יתר, ולא עקב הזנחת ההשקיה. גם אם נדמה לכם שהצמחים צריכים השקיה תכופה, בפועל, רוב הצמחים מעדיפים להתייבש מעט בין השקיה להשקיה. השקיה מוגזמת, ממלאת את כל חללי האוויר שבאדמה במים, ולא מותירה מקום לחמצן. טיפים נוספים ומדריכים בתחום הגינון תוכלו למצוא באתר המקצוענים