ארוחת החג של ראש השנה - מבחר בלתי נדלה של מנות עיקריות, תוספות וסלטים, שמציפים בנו ברגע קט את חרדת הפספוס. מה שאומר שאנחנו טועמים מהכל, ואף תרים אחר מנה נוספת. אבל איך נוכל ליהנות מכל העולמות מבלי להגזים בכמויות? את תחילת התוכנית, הקדישה ד"ר מאיה רוזמן לשאלה חשובה זו. 

"לפניכם ארבעה טיפים שבעיניי הם הכי חשובים, תשמרו את זה עד ארוחת החג", פתחה. "ראשית, חצי ליטר מים לפני הארוחה, על פי מחקרים, עוזרים להפחתת כמות הקלוריות הנצרכת בלי ששמים לב. סדר המנות בארוחה צריך להיות קודם ירקות וחלבונים, ואחר כך תוספות של פחמימות".

תפוח בדבש, ארכיון (צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90)
תפוח בדבש, ארכיון (צילום: מנדי הכטמן, פלאש 90)

"צריך לזכור שהתפקידים העיקריים של הקיבה הם ללוש את הירקות למחית ולעכל את החלבונים. כשאוכלים ירקות וחלבונים, הקיבה עסוקה בתפקידים הללו ותורמת לתחושת שובע ארוכה יותר מאשר כשאוכלים פחמימות. לכן שווה לחכות עם הפחמימות להמשך הארוחה, ותראו שבלי לשים לב הכמות שלהן תרד, וסה"כ הפחמימות הן אלו שתורמות את מירב הקלוריות המיותרות בארוחה". 

בהמשך הוסיפה: "ממלאים את הצלחת מראש – זה טיפ שנכון לגבי כל הארוחות המשפחתיות ותורם לחיסכון עצום בקלוריות. ברגע ששמים על הצלחת קצת ואז עוד קצת ועוד קצת אין הערכה כמה אכלנו בסוף הערב, וגם – הצלחת נראית לנו ריקה רוב הזמן".

שולחן חג (צילום: הדס פרוש , פלאש 90)
שולחן חג (צילום: הדס פרוש , פלאש 90)

"ככה אפשר למלא צלחת ענקית וגדושה, ולשבוע מבחינה חשיבתית רק מלראות בעיניים את הכמות שעומדים לאכול, זה יותר מוגדר ומדוד וגם אם זה הרבה, זה פחות מאשר כל פעם קצת. דוגמה לתפריט לערב החג: בוקר – כריך קל עם גבינה וירקות, צהריים – ביצה וסלט גדול, אחר הצהריים לפני שיוצאים – כריך קל עם כל ממרח וירקות, שתייה חמה לפני שיוצאים שממלאת ומשביעה". 

ומה באשר ליום הגדול, או בעצם לערב המיוחל ולשפע המזון הרב? בסיום הפינה, הבהירה ד"ר רוזמן: "בארוחת החג אפשר לאוכל את כל המנות, לא מדובר באוכל משמין בסך הכול. גם את הברכות, גם מרק, גם דג, גם מנת בשר או עוף, ירקות, תוספת מכל סוג, ואפילו גם קינוח. בכל אלו יחד אפשר להגיע לכמות קלוריות ספירה שלא תגרום לעלייה במשקל". 

האזינו: