האם צום עוזר לירידה במשקל או לשיפור הבריאות? זהו, שלא בהכרח. אני רוצה לתאר שני מחקרים שפורסמו לאחרונה בירחון האמריקאי לתזונה קלינית ובהם השוו בין שיטת צום לסירוגין לבין דיאטה שאינה בודקת באילו שעות המזון נצרך.
במחקר הראשון, השתתפו 121 נשים בעודף משקל ועם סוכרת, שביצעו במשך שנה שלמה תפריט של 1500 קלוריות, או- שמוגבל בשעות וכולל צום לסירוגין, או ללא הגבלת שעות. אחוז הנשירה בתפריט של הצום היה גבוה יותר, וסך הירידה במשקל לא היה שונה בין הקבוצות.
במחקר נוסף בדקו שיטה אחרת של צום בה השתתפו 150 גברים ונשים, שחולקו לשתי קבוצות – האחת עם דיאטה מאוזנת, ובשנייה – 5 ימים אכלו כרגיל ללא דיאטה ואז יומיים בשבוע היו בתפריט של כמעט צום שהכיל רק 25% מכמות הקלוריות היומית הנדרשת.
לאחר 12 שבועות גילו שלא היה יתרון לשיטת הצום אם כי גם היא תרמה לירידה במשקל ושיפור במדדי בדיקות הדם. מסקנה – לצום יש יתרונות בריאותיים מסוימים, אך רק בתנאי שהוא משולב עם תפריט בריא, וכשהמטרה שלו אינה ירידה במשקל.