האם נשים אחרי גיל 50 צריכות יותר או פחות ברזל? ד״ר מאיה רוזמן ברדיו 103fm מסבירה הכל על תזונה והפעם - ברזל לנשים מעל גיל 50. חוסר ברזל גורם לנשירת שיער וגם לעיכוב ירידה במשקל. אז האם נשים בגיל 50 ומעלה צריכות יותר ברזל?
בדיוק ההפך, למה זה קורה ואיך יודעים אם חסר ברזל? נשירת שיער והשמנה הן שתי תופעות נפוצות אצל נשים בגיל המעבר, שתי תופעות אלו קורות גם עקב חוסר ברזל בתזונה.
אם רמות הברזל בגוף נמוכות הגוף חלש יותר ושורף יותר קלוריות, באופן כללי וגם בזמן פעילות גופנית. אנמיה וחוסר ברזל גורמות לנשירת שיער מוגברת, משהו שקורה ללא קשר גם עקב השינויים ברמות ההורמונים בגוף בגיל המעבר.
למרות השפעות חוסר הברזל, אחרי גיל 50 ישי ירידה בדרישות לברזל וההמלצות יורדות מ- 18 מ"ג ליום לנשים בגיל הפוריות, ל-8 מ"ג ברזל ליום בלבד וזאת עקב הפסקת המחזור החודשי ואיבוד ברזל במחזור.
איך יודעים אם חסר ברזל בגוף? הדרך הבטוחה ביותר היא לעשות בדיקת דם פשוטה. לבקש הפניה, לשמור על צום כפי שכתוב בהפניה, וגם לא לקחת תוספי ברזל או B12 כשבועיים לפני הבדיקה! הבדיקות הדרושות הן המוגלובין, וגם פריטין וטרנספרין (ברזל חופשי ומחסני ברזל בגוף). אם יוצא לכן נמוך מן הכמות המומלצת, סימן שאתן צריכות תוסף באופן זמני עד לשיפור המצב.
איך יודעים אם חסר ברזל בתזונה? המקורות החשובים ביותר לברזל הם בשר אדום, בעיקר כבד, בשר הודו, וגם דגים. אבל שימו לב, בגלל שתזונה צמחונית משפרת את הבריאות ומפחיתה את תופעות גיל המעבר כדאי להתמקד דווקא במקורות הצמחוניים לברזל, קטניות – עדשים (אדומות/ירוקות/שחורות/מנומרות), שעועית לבנה/אדומה/שחורה, גרגרי חומוס, סויה, טופו, אדממה, וגם – שיבולת שועל, טחינה גולמית מלאה (רק מלאה) וירקות ירוקים כהים כמו ברוקולי.