מה ההבדל בין אשכולית, פומלית ופומלה והאם יש הבדל בין פירות ההדר השונים? ומה עם ההמלצה להימנע מאשכולית למי שסובל מרמות כולסטרול גבוהות? האם היא נכונה גם לגבי פירות הדר אחרים? על כך רצתה לשאול המאזינה בתכנית הרדיו ב-103fm עם ד״ר מאיה רוזמן.
נתחיל עם היתרונות של ההדרים: פירות ההדר הם בין הפירות העשירים ביותר בויטמין C. כל כך עשירים בויטמין זה, שפרי אחד מכיל לפחות פי 2 ממה שצריך ליום שלם. ולא רק זה – הם מופיעים בדיוק בזמן הנכון – בחורף, בתקופה בה כמעט כולנו נדבקים במחלות ושפעות החורף, וזקוקים במיוחד לויטמין זה.
ויטמין C דרוש לדברים רבים מאוד בגוף, כמו גם למניעת קמטים, אבל כולנו יודעים שהוא חשוב למערכת החיסון. ובחורף, איך נאמר, ירקות קרים וסלט זה לא בדיוק המנה שבא לנו, ולכן זו בדיוק התקופה הנכונה להתחיל לשלב פירות הדר בתפריט היומי. כל פירות ההדר עשירים בויטמין C – בכולם כמות גבוהה דומה.
האם מקבלים אותו ערך תזונתי במיץ בהשוואה לאכילת פרי שלם? מאחר ששתיית מיץ אינה דורשת פעילות עיכול מסובכת ומאחר שאין בו סיבים שמעכבים ספיגה, כמות הויטמינים וקצב ספיגתם אל הגוף גבוה יותר. ככל שעובר זמן מאז הסחיטה של המיץ ועד לרגע השתיה שלו, כך מתפרק יותר ויטמין C.
שאר המינרלים והויטמינים אמנם לא מתפרקים, אבל חבל להפסיד את היתרון החשוב הזה של המיץ הביתי הסחוט הטרי. במיץ קנוי שאין לנו מושג מתי נסחט יהיה בעיקר החיסרון של הסוכר, ולכן לא כדאי לשלבו בתפריט שלנו.
מה עם אשכולית? המייחד את האשכולית, הוא שיש בה חומרים שמעכבים את הפירוק של תרופות שניתנות להפחתת רמות הכולסטרול בדם ולכן אחת ההנחיות היא לא לאכול אשכוליות אם מקבלים תרופות כאלו, כדי לא לשנות את פעילות התרופה.
האם המלצה זו תופסת גם לגבי פומלה או פומלית? המחקרים בנושא לא היו תמימי דעים ולכן אין המלצות חד משמעיות. הפומלית היא בעצם הכלאה בין פומלה לאשכולית, ולכן ההמלצה היא להימנע גם ממנה.
כשמדובר בפומלה, עדיף להיזהר ולא להגזים, כלומר לא לצרוך כמויות גדולות ממש כל יום במשך העונה כולה. צריכתה פעם במספר ימים לא אמורה להזיק, ולגבי שאר פירות ההדר בעיה זו לא קיימת כלל ומומלץ לשלבם בתפריט היומי שלנו כדי לקבל כמויות גדולות של ויטמין C בעונה זו.