לאחרונה נפוצה שמועה מדאיגה בקרב חולי סכרת, לפיה עגבניות "מפריעות לפירוק הסוכר בגוף". כתוצאה מכך, חלק מהחולים אף החליטו להימנע לחלוטין מאכילת עגבניות. אולם, על פי ד״ר מאיה רוזמן תזונאית מומחית, מדובר בפרשנות שגויה לחלוטין של המידע. כך היא מסבירה ברדיו 103fm למאזינה:

עגבניות (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
עגבניות (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)

זו טעות נפוצה, למעשה, ההיפך הוא הנכון. כמו כל הירקות, גם העגבניות מכילות כמות גדולה של סיבים תזונתיים, שדווקא מועילים לחולי סכרת. הסיבים הללו מעכבים את היכולת של האנזימים במעיים שלנו לפרק את הסוכרים, וכך גורמים לסוכר להיספג לאט לאט לדם. כתוצאה מכך, אין קפיצה חדה ברמות הסוכר.

כדי להמחיש את הנקודה, התזונאית משווה בין עגבניות למשקאות ממותקים. קחו לדוגמה מיץ תפוזים סחוט ללא הציפה. כל הסוכר מהמיץ נספג בבת אחת כי אין שום דבר שמעכב את הספיגה. לעומת זאת, בירקות שלמים כמו עגבניות, הסיבים התזונתיים מאטים את קצב ספיגת הסוכר - וזה בדיוק מה שאנחנו רוצים עבור חולי סכרת.

ומה לגבי עגבניות שרי, שנחשבות מתוקות יותר? דווקא בעגבניות שרי יש כמות גבוהה יותר של סיבים תזונתיים בהשוואה לעגבניות רגילות. למרות טעמן המתוק, הן מהוות נשנוש מצוין גם לאנשים עם נטייה לסכרת.

עגבניות שרי (צילום: היחידה לחקלאות וחדשנות גולן)
עגבניות שרי (צילום: היחידה לחקלאות וחדשנות גולן)

בנוגע לכמות המומלצת, חשוב לשים לב כי אין מגבלה מיוחדת על צריכת עגבניות. חמש עגבניות ביום? אפשר לאכול יותר מזה. עם זאת, כמו בכל דבר, צריך לשמור על מידתיות. אכילת שני קילו עגבניות ביום, למשל, אינה מומלצת - אך לא בגלל הסוכר שבהן.

העגבניות אף מציעות שורה של יתרונות בריאותיים נוספים: הן עשירות בליקופן, חומר המסייע לראייה ומפחית סיכון לקטרקט, מכילות נוגדי חמצון, וסיבים תזונתיים התורמים לבריאות המעיים. מחקרים אף מצאו כי הן עשויות להפחית את הסיכון לסרטן הערמונית.

ההמלצה היא דווקא להרבות באכילת עגבניות, במיוחד אם יש נטייה לסכרת, הסיבים התזונתיים שבהן לא רק שאינם מזיקים, אלא אף מסייעים בוויסות רמות הסוכר בדם ומביאים תועלת בריאותית רבה.