ממתיקים מלאכותיים שנויים במחלוקת כבר שנים רבות, ועל היתרון שלהם שהם חוסכים בסוכר המזיק, יש חסרונות רבים על עצם היותם מלאכותיים עם כל מה שכרוך בכך – עליה בסיכון לסרטן, שינוי בפעילות חיידקי המעיים, עמידות לאינסולין, ועוד תופעות לוואי. על כך מדברת התזונאית ד״ר מאיה רוזמן בתכניתה ברדיו 103fm.

ממתיקים מלאכותיים (צילום: אינגאימג')
ממתיקים מלאכותיים (צילום: אינגאימג')

התזונאית מסבירה כי קיימים סוגים שונים של ממתיקים מלאכותיים – שחלקם דומים לפלסטיק ואסור להכניס אותם לגוף, וחלק אחר – הרבה פחות גרועים. המאזין בתכנית שאל האם זה בסדר שהוא צורך 2-4 טבליות של סכרין מדי יום, מסיבות שהן בעיקרן כלכליות – ממתיק זה הוא הזול ביותר.

הוא רצה לדעת האם שווה לו להשקיע קצת יותר כסף ולקנות משהו פחות מזיק לבריאות? התשובה שלי היא – כן, חד משמעית.

ולמה? הסכרין – הוא חומר סינטטי, שהתגלה לפני יותר מ-100 שנה כאשר חוקר במעבדה של פלסטיק הכניס במקרה לפה אחד מהחומרים הסינטטיים, והרגיש בטעם מתוק.  הוא קרא לחומר סכרין, מילה שדומה למילה "סוכר".

רק לאחר עשרות שנות שימוש ושיווק- גילו במחקרים מדעיים שמדובר בחומר מסרטן, או ליתר דיוק "בעל פוטנציאל סרטני גבוה". אם מישהו שותה קפה עם 2 טבליות של פלסטיק שנמס בכוס, אין הבדל גדול אם הוא שותה קפה שאותו ערבב עם כפית חד פעמית שבמיקרה נמסה במים הרותחים.

ממתיקים מלאכותיים (צילום: אינגאימג')
ממתיקים מלאכותיים (צילום: אינגאימג')

הרי לא הייתם עושים דבר כזה, נכון? זה לא חומר שאמור להיכנס לגוף. אז יהיה מי שיגיד ובצדק, שיש הרבה חומרים לא בריאים שנכנסים לגוף אז מה כבר המשמעות של עוד 2 טבליות קטנות. אבל אם אפשר להימנע ולהחליף בחומר אחר שנחשב לא מזיק, אז למה לא?

יש כרגע ממתיקים טיפונת יותר יקרים שנחשבים לפחות מסרטנים אם בכלל, למשל ממתיקים שמבוססים על סוכרלוז/סטיביה, אך גם במקרה שלהם יש לבדוק על האריזה איזה עוד חומרים נכנסו לרשימת הרכיבים של המוצר.