מטופלים הסובלים מפסוריאזיס לעיתים מסתובבים עם תסכול עמוק, תחושת ביטחון עצמי נמוך והרגשה של מצורעים. לעיתים רבות הם מתביישים ללכת לבריכה או לים עם בגדי ים חשופים, וסובלים מסטיגמה בקרב האוכלוסייה של מחלת עור מדבקת. סטיגמה זו היא כמובן שגויה וכלל אינה נכונה. הטיפולים הביולוגים במחלת הפסוריאזיס מהווים בשורה של ממש בקרב המטופלים שסובלים מפסוריאזיס.

מהן תרופות ביולוגיות? 
תרופה ביולוגית איננה נשק ביולוגי! מדובר בתרופה שמופקת בתהליכים ביולוגים. בעבר ייצרו תרופות ממולקולות כימיות אשר פועלות על קולטנים בגוף ובכך מייצרים השפעה על הגוף (פעולה ביולוגית). תרופות ביולוגיות פועלות בצורה שונה, אחת מדרכי הפעולה היא שימוש בנוגדנים המפעילים או מכבים נוגדנים ספציפיים מאוד ובצורה זו, עבור חלק מהמטופלים יש להן פרופיל יעילות טוב יותר ובטוח יותר בהשוואה לטיפול באמצעות מתרופות כימיות.

ניתן להמחיש את ההבדל בין טיפול במולקולה כימית לבין טיפול בתרופה ביולוגית באמצעות השוואה בין הפגזה של בנין מגורים להפגזה מדויקת של חלון מערבי בקומה ה-17 בבניין. בשני המקרים המטרה תושג, אך בדרך השנייה רק המיקום המדויק הרצוי ייפגע מבלי לפגוע במי שלא צריך.

האם ישנן תופעות לוואי לטיפול?
לצערנו, לכל טיפול יש סיכונים כלשהם לתופעות לוואי. אך מדובר בפרופיל בטיחות מאוד גבוה 

גם המטרות שכנגדן מכוונות התרופות הביולוגיות יכולות להשפיע על התפקוד התקין של הגוף, למשל התרופות הביולוגיות שיש למחלת הפסוריאזיס מדכאות במעט את מערכת החיסון ומורידות את יכולת הגוף להתנגד לזיהומים שונים. למשל המטופלים יכולים ללקות בדלקות גרון או הצטננות או לעיתים נדירות יותר בזיהומים קשים כמו מחלת שחפת או דלקת של הכבד, ולכן עוד לפני מתן התרופות מבוצעת בדיקות הכנה על מנת לגלות אם אין זיהום סמוי ברקע, כך שניתן יהיה לתת את התרופה בצורה בטוחה מאוד. בנוסף הם יכולים לעלות את הסיכון למחלות נוירולוגיות לניוון שרירים. שוב חשוב לציין כי מדובר במקרים שסיכוי לקרות דברים אלו נדירים.

מדוע הטיפול הביולוגי נתפס בציבור כטיפול מסוכן?
הסיבה העיקרית לכך שהטיפול נתפס כ"מסוכן", הינה העובדה  שמדובר בטיפול חדש יחסית ופחות מוכר. חשוב להדגיש כי בדומה לתרופות כימיות, כל התרופות הביולוגיות המשווקות בישראל וזמינות באמצעות קופות החולים יש אישורים של רשויות בריאות מובילות כגון FDA או הרשות האירופאית המקבילה, וכן אישורים של משרד הבריאות. לתרופות הביולוגיות היום יש אחוזי יעילות גבוהים בהשוואה לטיפולים מקובלים בעבר.

מי זכאי לקבל טיפולים ביולוגים?
קיימות שתי דרכים בישראל לקבל טיפולים ביולוגים. הדרך הראשונה היא באמצעות קופת החולים והדרך השניה היא באמצעות ביטוחי הבריאות הפרטיים. בכדי לקבל את הטיפול דרך קופות החולים למטופל צריך להיות פסוריאיזיס בדרגת חומרה קשה, ולאחר שניסה ולא הצליח עם 2 טיפולים אחרים לא ביולוגים ולכן מדובר בתהליך ארוך יותר. מטופלים שיש להם ביטוח בריאות פרטי יכולים לקבל את התרופה בצורה מהירה יותר מבלי לנסות תרופות קודם לכן, זאת בהתאם לתנאי הפוליסה.

באיזה צורה ניתנות התרופות הללו?
בעולם ישנם היום כ- 14 תרופות ביולוגיות. מרביתן הגדול זמינות גם בישראל ומרבית התרופות ניתנות בהזרקה פשוטה תת עורית (בדומה לצורת המתן של הזרקות תת עוריות של התכשיר המיועד לטיפול בסכרת או בירידה במשקל, OZEMPIC).

דוגמא לכך הינה בתרופה ILUMYA, אשר במהלך הטיפול השוטף, ניתנת בשתי זריקות ראשוניות בשבוע 0 ובשבוע 4 ולאחר מכן בתדירות של אחת ל-3 חודשים. אחוזי ההצלחה שלה הם גבוהים מאוד ופרופיל הבטיחות של התרופה הוא טוב מאוד. 

בשורה התחתונה, חשוב להבין שלא צריך לחיות עם פסוריאזיס. זו לא גזירת הגורל. ניתן לטפל במחלה ולהגיע למצב של עור נקי. ישנם טיפולים ביולוגים מאוד יעילים עם מתן זריקה אחת ל-3 חודשים והמטופלים יכולים ללכת לבריכה ולים וללא עדות למחלה זו.

הכותב הוא דוקטור רונן מגון מומחה לרפואת עור, אסתטיקה ולייזר