צבעים הם בעצם ויטמינים, כך אומרת ד״ר מאיה רוזמן, ברדיו 103fm. פירות צבעוניים ועסיסיים, סלט ירקות עשיר שמלא בצבע, הצבעים הם לא רק צבעים – הם מעידים על הערך התזונתי ועל נוגדי החמצון בהם. נוסף על ההמלצה להגביר את צריכת הירקות והפירות, מומלץ לגוון ולצרוך ירקות ופירות מכל חמש קבוצות הצבע: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול.
אכילת ירקות ופירות מכל 5 הקבוצות חשובה, כי בכל ירק ופרי מערכות הגנה שונות שעוזרות לנו להילחם בחומרים ותהליכים מזיקים, כל צבע הוא בעצם נוגד חמצון אחר שדרוש לבריאות.
אדום – ליקופן
נוגד חמצון שחשוב לבריאות העיניים, מפחית קטרקט וסיכון לסרטן (בעיקר סרטן הערמונית). נמצא בכמות גדולה בכל מה שאדום כמובן – ובמקום בראשון בעגבניות, וזמין לגוף במידה גדולה יותר לאחר בישול (למשל ברסק עגבניות). מזונות נוספים - אבטיח, אשכולית אדומה וגויאבה ורודה. האדומים גם מקור לאנתוציאנינים - נוגדי חמצון, הנמצאים בתות-שדה, רימון, דובדבן, תפוח אדום ועוד.
כתום וצהוב – קרוטנואידים
נוגדי חמצון שחשובים לשיפור הראיה, בריאות העור, תפקוד מערכת החיסון (נגד וירוסים), ומונע סרטן. נמצא בירקות ופירות כתומים וצהובים, במקום הראשון – גזר. זמין לגוף גם לאחר חימום, כמו מרק כתום או גזר מבושל. מזונות נוספים - בטטה, משמש, מנגו, אפרסמון, אפרסק. בקבוצת הצבע הכתום נכללים גם פירות ממשפחת ההדרים. אלה מהווים מקור לפלבונואידים הייחודיים למשפחת ההדרים, התורמים למניעת מחלות לב וכלי דם וסרטן.
ירוק – כלורופיל ולוטאין
חשובים נגד מחלות לב, חידוש תאי הגוף, הגנה על העיניים (במיוחד עיניים בהירות), בעלי פעילות אנטי-דלקתית. במקום הראשון – תרד, ברוקולי. אבל כל ירק ירוק – מעולה ומומלץ. מלבד הפיגמנט הירוק כלורופיל, יש בירוקים גם לוטאין. הלוטאין נמצא בירקות עליים ירוקים כמו חסה ותרד ויש לו תפקיד בשמירה על ראייה תקינה. ירקות עליים ופירות כגון אבוקדו, עשירים גם בפולאט התורם למניעת מחלות, וכן בויטמין K, אשלגן ומגנזיום התורמים לחוזק העצם.
לבן
מפחית סוכרת, מפחית סרטן, משפר את זרימת הדם, תורם להפחתת מחלות לב. במקום הראשון – בצל, שום. הפיטוכימיקלים הבולטים בקבוצה הם תרכובות גופרית, כגון אליצין, שנלחמות בחיידקים, דלקות ושלל מחלות. בקבוצת הצבע הלבן נכללים גם כרובית, שורש סלרי וכן תפוח אדמה ובננה העשירים באשלגן ותורמים למניעת יתר-לחץ-דם.
סגול – אנטוציאנינים
נוגדי חמצון חזקים מאוד שנקראים אנתוציאנינים שפועלים נגד מחלות לב, מגנים על המוח, שומרים על דופנות צינורות הדם, מפחיתים דלקת ואלרגיות. במקום הראשון – כרוב סגול, פירות יער, חציל, סלק. וגם בבצל סגול, שזיף סגול, ענבים סגולים, תאנה סגולה ועוד. האנתוציאנינים תורמים גם להאטת תהליכי הזדקנות, ובמיוחד הזדקנות המוח.
מה ההמלצות?
לשלב כל צבע ממש כל יום בתזונה שלנו! סלט צבעוני, ירקות בתנור, הכל הולך! ואפשר גם להוסיף אותם לפחמימות פחות בריאות כדי לשדרג את ערכן התזונתי, להוסיף ירקות לאורז או לפסטות, ואם לא אוכלים הרבה ירקות אפשר לשלב פירות בתפריט.