מחקר פורץ דרך שנערך באוניברסיטת טרנטו באיטליה חושף תועלת בריאותית משמעותית בשתיית קפה, מעבר להשפעתו המעוררת המוכרת. המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי "Nature Microbiology", מצביע על תרומה ייחודית של הקפה למיקרוביום המעי.

על פי המחקר, שכלל מדגם רחב של 23,115 משתתפים מארצות הברית ובריטניה, צרכני קפה קבועים מציגים רמות גבוהות יותר של חיידקים מסוג "לוסוניבקטר אסכרוליטיקוס" (Lawsonibacter asaccharolyticus). חיידקים אלה, כך נמצא, תורמים משמעותית לתפקוד הלב והמוח.

פרופסור ניקולו סיגאטה, מומחה למטאגנומיקה באוניברסיטה וחוקר ראשי במחקר, מדגיש כי הקפה הוא המרכיב התזונתי בעל ההשפעה המשמעותית ביותר על הרכב המיקרוביום במעיים. החוקרים השתמשו בטכנולוגיית מטאגנומיקה מתקדמת, המאפשרת ניתוח מעמיק של הרכב המיקרוביום במעיים באמצעות רצף גנטי מדגימות צואה.

הקפה, כך מתברר, מעודד ייצור חומצה הידרוכלורית המסייעת לעיכול ומגביר את תנועתיות המעיים, מה שמפחית לחץ על המעי הגס ומקל על עצירות. הסיבים התזונתיים בקפה מתפקדים כפרהביוטיקה, מזינים חיידקים מועילים כמו ביפידובקטריה ולקטובצילי. בנוסף, הפוליפנולים שבקפה מתפקדים כמחסום סלקטיבי, מעודדים חיידקים מועילים ומונעים השפעה של גורמים פתוגניים מזיקים.

בית קפה (צילום: מרק ישראל סלם)
בית קפה (צילום: מרק ישראל סלם)

הקפה עשיר גם בנוגדי חמצון כמו חומצה כלורוגנית, המגנה על רירית המעי מדלקות כמו מחלת קרוהן. חומר זה מפחית את רמת החומציות בקיבה ומסייע בהפחתת רפלוקס חומצי הנגרם מדלקת קיבה.

עם זאת, החוקרים מזהירים מפני צריכת יתר של קפה. שתייה מופרזת עלולה לגרום לגירוי רירית המעיים, להפר את האיזון החיידקי ולהוביל לנפיחות או להפרעות בקיבה. ההמלצה היא להגביל את הצריכה לשלושה ספלים ביום לכל היותר ולהימנע משתיית קפה בזמן הארוחות.

המחקר מדגיש כי לצד צריכת קפה מאוזנת, גורמי אורח חיים נוספים משפיעים על בריאות המעיים, ביניהם איכות שינה, הפחתת מתח, סביבה נקייה מזיהום, הימנעות מעישון ופעילות גופנית סדירה. בנוסף, חשוב לשמור על תזונה עשירה בסיבים, שתייה מספקת של מים ושילוב מזונות צמחיים התורמים לבריאות המעיים.