המאזינה שאלה את ד״ר מאיה רוזמן בתכנית הרדיו שלה מה עושים אם יש רגישות ללקטוז אבל גם אוסטרופורוזיס – מאיפה משיגים סידן בלי לסבול מנפיחות בבטן?

ובכן, יש סיבות רבות לנפיחות בבטן: צריכת עודף ירקות, הריסוס של הירקות, צריכת גלוטן ומאפים, השמרים או החומרים המשמרים בלחמים, אבל אחד הגורמים החשובים – מוצרי החלב, או יותר נכון – הלקטוז, סוכר החלב שנמצא בהם. מסתבר שסוכר החלב לא מתעכל או לא נספג היטב ב-70% מהאנשים בישראל, וזה המון.

הלקטוז שאינו מעוכל מפורק על ידי חיידקי המעיים, בתהליך זה נוצרים גזים הגורמים לנפיחות ולכאבי בטן. כדי לבדוק אם יש רגישות ללקטוז, אפשר לנסות תפריט ללא לקטוז לשבוע אחד, ולבדוק אם יש שיפור.

מה עושים כשיש רגישות ללקטוז? (צילום: אינגאימג')
מה עושים כשיש רגישות ללקטוז? (צילום: אינגאימג')

איפה נמצא הלקטוז?
כשמסתכלים על אריזות מוצרי חלב, בטבלת הערכים התזונתיים, הפחמימות הן בעצם הלקטוז.  בחלב יש 5 גרם לקטוז במאה גרם, שזה יוצא 10 גרם בכוס חלב, המון. ביוגורטים וגבינות 3 גרם לקטוז, בקוטג' 1.5 גרם ובגבינה צהובה כמעט שאין לקטוז – 0.2 גרם.

איך יודעים כמה לקטוז יש במוצר חלב?
על האריזה רשום כמה פחמימות וכמה סוכרים יש באותו מוצר חלב. אם אין במוצר הספציפי הזה גם סוכר לבן, כל הפחמימות שם הן הלקטוז. אם יש סוכר זה קצת יותר בעייתי לחשב אבל אפשר לעשות זאת, מה שאמליץ אם יש רגישות למוצרי חלב זה פשוט להימנע.

מה התחליפים?
מוצרי סויה כמו חלב סויה, יוגורט סויה, וטופו מכילים אותה כמות חלבון וסידן, אפשר כאמור גם גבינה צהובה.

סויה (צילום: אינגאימג)
סויה (צילום: אינגאימג)

מה עם חלב דל לקטוז?
גם עליו רשום כמה פחמימות יש, אבל את החלב נטול הלקטוז עושים באמצעות הוספת האנזים "לקטאז" שמפרק את הלקטוז לשני סוכרים אחרים, אחד מהם הוא גלוקוז. העליה בכמות הגלוקוז בחלב כזה גורמת לכך שהוא גם יהיה מתוק יותר, וגם יתאים פחות אם סובלים מסוכרת. גם במקרה הזה ההמלצה שלי היא לנסות לעבור למוצרי סויה.

לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית https://dietmaya.co.il/course.html