שאלה שחוזרת שוב ושוב – גם בתכניות הרדיו של ד״ר מאיה רוזמן: “איך ייתכן שיש שיבולת שועל ‘ללא גלוטן’? הרי היא דגן!”, אז הנה התשובה הפשוטה והמדויקת: שיבולת שועל עצמה – באופן טבעי – לא מכילה גלוטן. אבל, יש כאן הסתייגות חשובה.

שיבולת שועל (Avena sativa) היא דגן עתיק המוכר בזכות ערכיו התזונתיים ויתרונותיו הבריאותיים. יש אי-בהירות לגבי התאמתה לתזונה נטולת גלוטן, במיוחד עבור חולי צליאק. אל תשכחו שכדאי לנו לשלב שיבולת שועל בתפריט ממש כל יום.

מה הם היתרונות הבריאותיים של שיבולת שועל?

הפחתת רמות כולסטרול: 
שיבולת שועל מכילה בטא-גלוקן, סיב מסיס התורם להפחתת רמות הכולסטרול בדם, ובכך מסייע לבריאות הלב.​

וויסות רמות הסוכר בדם: 
הבטא-גלוקן מאט את ספיגת הגלוקוז במעי, מה שתורם לוויסות רמות הסוכר ומסייע במניעת עליות חדות לאחר הארוחות.​

תמיכה במערכת העיכול: 
תכולת הסיבים הגבוהה מסייעת לפעילות מעיים תקינה, מונעת עצירות ותורמת לתחושת שובע ממושכת.​

תמיכה במערכת החיסון: 
הבטא-גלוקן תורם לחיזוק מערכת החיסון על ידי גירוי פעילות תאי דם לבנים.​

לגבי שיבולת שועל וגלוטן: מה חשוב לדעת?
באופן טבעי, שיבולת שועל אינה מכילה גלוטן. מצד שני, היא מכילה חלבון בשם אוונין, הדומה במבנהו לגליאדין, המרכיב הבעייתי בגלוטן עבור חולי צליאק. מחקרים מצביעים על כך שכ-15% מחולי הצליאק עשויים להגיב לאוונין, ולכן מומלץ להם לצרוך שיבולת שועל בזהירות.​

זיהום משני בגלוטן: 
בעיה נוספת אפשרית ולא פחות חשובה, היא זיהום משני בגלוטן. שיבולת שועל גדלה לעיתים קרובות בשדות סמוכים לחיטה, שעורה או שיפון, או מעובדת במתקנים המטפלים בדגנים המכילים גלוטן, מה שמוביל לזיהום אפשרי בגלוטן.​

לכן, חולי צליאק או אנשים הרגישים לגלוטן צריכים לבחור במוצרים המסומנים במפורש כ-"ללא גלוטן", המיוצרים בתנאים מבוקרים למניעת "זיהום" כזה.​ חשוב לי להדגיש שכשאומרים "זיהום" אין הכוונה לחרקים באריזה, אלא רק לנוכחות גלוטן בשיבולת השועל. ההגדרה הזו משמעותית אך ורק לצליאקים ולא לאף אחד אחר, גם לא למי שמפסיק לאכול גלוטן מסיבות שאינן רפואיות.

לסיכום, שיבולת שועל היא דגן מזין ועשיר ברכיבים התורמים לבריאות הלב, מערכת העיכול ומערכת החיסון. עבור חולי צליאק או רגישים לגלוטן, חשוב לוודא שהמוצר נקי מגלוטן ואינו מכיל חלבונים שעלולים לגרום לתגובה שלילית. הקפדה על בחירת מוצרים מתאימים תאפשר ליהנות מיתרונות שיבולת השועל ללא סיכון.​

לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית - לחצו כאן

לניוזלטר של ד"ר מאיה רוזמן - כתבות בתזונה ובריאות, עיצות וטיפים לשיפור הבריאות, ומתכונים נחמדים – ללא עלות - לחצו כאן