מתכננים לצאת לנסיעה ארוכה? כך תאכלו נכון גם בדרך. המדריך המלא של ד״ר מאיה רוזמן לנשנושים חכמים שלא יעייפו אתכם – ואפילו יעשו לכם טוב.

יש משפט שאני אומרת כמעט בכל סדנה או קורס: "בתזונה – התארגנות היא חצי מהעבודה". מי שמגיע לרעב גדול בלי הכנה, כמעט תמיד יבחר באופציה הכי זמינה – וזה בדרך כלל חטיף בתחנת דלק, כריך עם רטבים לא ברורים, או שקית עוגיות. אבל אם רגע אחד לפני שיוצאים מהבית עוצרים לתכנן – אפשר לחסוך מאות קלוריות, להרגיש הרבה יותר טוב לאורך כל הנסיעה ולמנוע עייפות ועצירות בדרך.

נכון, אידאלית – עדיף לא "לנשנש" בכלל. בתזונה נכונה אנחנו שואפים לאכול ארוחות מסודרות, ולא לנשנש לאורך היום. אבל בנסיעות ארוכות – במיוחד כשיש ילדים באוטו – נשנוש הוא חלק מהעניין, וטוב שכך, בתנאי שבוחרים נכון.

ולכן, הנה מה שכדאי לזכור רגע לפני שיוצאים לדרך:

מה כן כדאי לקחת לנסיעה?

ירקות חתוכים: קופסה עם מקלות גזר, מלפפון, פלפל, שומר, סלרי או קולורבי עם קצת מיץ לימון. הם פריכים, מרעננים, עשירים בויטמינים ובסיבים – ומספקים תחושת שובע בלי עומס קלורי. מחקרים מראים שאכילה של ירקות בתחילת הארוחה (או נשנוש) יכולה להפחית את סך הקלוריות שצורכים במשך היום – פשוט כי הם משביעים מראש.

אגוזים ושקדים (במינון): 20 גרם של אגוזים טבעיים או שקדים לא קלויים – זה כל מה שצריך. הם מכילים שומן טוב, סידן, מגנזיום וחלבון – בול לנשנוש שקט שמתאים גם לנהיגה. טיפ: להכניס מראש לשקית מדודה – ולא לקחת את השקית הגדולה לאוטו.

כריכים: גם בפסח אפשר להכין "כריך" – רק שצריך להיות יצירתיים. מצה רכה עטופה, או לחמניית פסח מקמח תפוחי אדמה/קמח שקדים, יכולים לשמש בסיסנהדר לממרח חלבוני: גבינה לבנה, טונה, ביצה קשה או אפילו אבוקדו עם ביצה. טיפ: להכין מראש 2–3 מנות אישיות ולשמור בקירור עד רגע היציאה מהבית – זה הרבה יותר משביע מכל חטיף, ונותן אנרגיה לאורך זמן.

אגוזים - נשנוש מעולה לדרך (צילום: אינג'אימג')
אגוזים - נשנוש מעולה לדרך (צילום: אינג'אימג')

פירות טריים או מיובשים (בלי תוספת סוכר): פרי אחד כמו תפוח, אגס, בננה או תמרים מיובשים – זה מתוק טבעי, מזין, ועוזר להתמודד עם החשק למתוק. רק לזכור: גם בפרי יש סוכר – אז לא להפריז בכמויות.

מים: לפעמים התחושה שאנחנו "צריכים משהו" היא בכלל צמא. כוס מים צוננים עם נענע או לימון יכולה לעשות פלאים גם לערנות, גם לעיכול וגם למניעת נשנוש מיותר. מחקר שפורסם ב־Obesity הראה שאנשים ששתו מים לפני ארוחה או נשנוש – צרכו פחות קלוריות מבלי לשים לב.

מה כדאי להשאיר בבית?

חטיפים מתועשים: חטיפים שנמכרים בתחנות דלק מכילים לרוב תוספי טעם, צבעי מאכל, חומרים משמרים ושומנים מוקשים – כל מה שלא היינו בוחרים אם היינו בבית.

צ'יפס, בייגלה, ביסלי ושקדים קלויים: חטיפים מטוגנים ומלוחים מעוררים צמא, תחושת כובד, ולעיתים גם כאב בטן. הם לא תורמים שובע – אלא בדיוק להפך: יוצרים מעגל של "עוד ועוד".

ממתקים עתירי צבעי מאכל: בעיקר אצל ילדים – עלולים לגרום לחוסר שקט, עייפות, עצבנות ואף היפראקטיביות. בנסיעה משפחתית – זה הדבר האחרון שאנחנו צריכים.

המחקר הבולט ביותר פורסם ב-2007 באוניברסיטת סאות'המפטון בבריטניה, המחקר בדק השפעה של שילובי צבעי מאכל (כמו טטרזין, סאנסט ילו, פונסו 4R ועוד) בשילוב עם חומר משמר (סודיום בנזואט) – על ילדים בגילאי 3 ו-8–9.

המחקר מצא עלייה משמעותית בהתנהגות היפראקטיבית אצל הילדים שצרכו את הצבעים האלה, ו בעקבות המחקר הזה, האיחוד האירופי חוקק תקנה המחייבת לכתוב אזהרה על מוצרים שמכילים צבעים. 

טיפ ממני לסיום: מי שמתארגן נכון – אוכל טוב יותר, מרגיש טוב יותר, ונוסע רגוע יותר. תכננו מראש, קחו אתכם נשנושים חכמים, תעשו עצירה נעימה עם קפה או מים, ותהפכו את הדרך לחלק מהחוויה – ולא לאירוע שצריך "להתאושש ממנו".

לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית - לחצו כאן

לניוזלטר של ד"ר מאיה רוזמן - כתבות בתזונה ובריאות, עיצות וטיפים לשיפור הבריאות, ומתכונים נחמדים - ללא עלות - לחצו כאן