חול המועד פסח בעיצומו, ורבים מאיתנו שומרים ולא אוכלים חמץ. לכבוד החג, הסבירה ד"ר מאיה רוזמן בתוכניתה ב-103FM על ערכן התזונתי של המצות, על היתרונות התזונתיים שיכולים להיות במצה על-פני לחם, ועל האופן בו ניתן לשלב את אכילת המצות גם בתפריט הדיאטה.
"אם נשווה את הערך התזונתי של מצות ללחם, נגלה שהמצה עשויה מקמח ומים בלבד. בלחם יש תוספת של שמרים ומלח, וברוב המקרים גם חומרים משמרים ועוד תוספים בלתי רצויים, כך שלמצות יש אפילו יתרון בהשוואה לחלק גדול מן הלחמים. בנוסף, המצות מחזיקות מעמד הרבה מאוד זמן, ומתאימות לימים אלו בבידוד".
"הבריאות יותר הן המצות מקמח מלא ומצות עם סובין, יש בהן פי 3 יותר סיבים תזונתיים וויטמינים ממצות רגילות, ואפילו יותר מאשר בלחם מלא. אבל במיוחד במצות האלו, צורת האפיה של המצה מקשה על העיכול, וגם בניגוד ללחם שמכיל 25-30% מים, המצה מכילה בערך 4% מים, כך שאם לא שותים לפחות כוס מים על כל מצה שאוכלים – זה יכול לגרום לכאבי בטן ועצירות קשה.
במצה ממוצעת יש בערך 130-110 קלוריות, וזה אפילו פחות משתי פרוסות של לחם רגיל. כך שמצה לא מהווה בעיה – אלא מה שמורחים עליה. בגלל שיש למצה שטח מאוד גדול, כמות הממרחים יוצאת הרבה יותר גבוהה מאשר על הלחם. אם מורחים גבינה זה לא ממש נורא, אבל אם מדובר בחמאה, אבוקדו, ריבה או שוקולד למריחה – רק הממרח על המצה עלול להגיע לכמה מאות קלוריות, וחייבים להיזהר.
כיצד ניתן לשלב את המצות בדיאטה? אפשר לאכול אפילו מצה שלמה עם מעט גבינה לארוחת בוקר, לארוחת ביניים פרי, בצהריים חלבונים וירקות, ואחר הצהריים אפשר עוד מצה שלמה! למרוח ממרח מתוק על חצי מצה בלבד ולא על כל המצה. בארוחת ערב אפשר אפילו עוד מצה, ביצה וירקות. בתפריט זה יש 1000 קלוריות".