כמדי שבוע, הציגה ד"ר מאיה רוזמן את ממצאיו של מחקר חדש, והפעם: עליה במשקל עם הגיל? לא כורח המציאות. משתתפת בקורס הדיאטה שלי בפייסבוק שאלה אם זה נכון שעם הגיל כולם עולים במשקל ושאין אפשרות להימנע מזה, או שמדובר בסתם מיתוס. ולא רק זה, יש אנשים שמשוכנעים שעליה במשקל עם הגיל אפילו מומלצת בריאותית. אז חשוב להדגיש – לא כך העניין.
העלייה במשקל עם הגיל עלולה להתרחש החל מגיל 40, עקב ירידה הדרגתית במסת השריר. ככל שיש יותר שרירים בגוף – שורפים יותר קלוריות, וככל שיש פחות שרירים – שורפים פחות גם כשיושבים וגם כשעושים פעילות גופנית. הירידה במסת השריר גורמת לכך שנשרוף פחות, ובקרב נשים מגיל 50 השינויים ההורמונליים גורמים לכך שיש ירידה נוספת, ואפילו גדולה יותר, בשריפת הקלוריות היומית.
שימו לב: מספיק לאכול 100 קלוריות יותר ממה שצריך ליום, כדי לעלות כמה קילוגרמים בשנה. מאה קלוריות זה עוד עוגייה, או עוד פרי, או טעימה בעמידה של 2-3 כפות אורז שלא שמים לב אליהן.
אבל האם העלייה במשקל בלתי נמנעת ככל שמתבגרים? ממש לא. והאם היא מומלצת בריאותית? ממש לא. ההיפך, עליה במשקל בגיל המבוגר מתרחשת בעיקר באזור הבטן, ומגדילה את הסיכון לסוכרת, מחלות לב, ומחלות אחרות. חשוב לשמור על המשקל, וזה אומר להקפיד על פעילות גופנית ועל איכות התפריט שאוכלים.
במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת לאנדוקרינולוגיה, בדקו 240 אנשים בעודף משקל, שחצי מהם היו מתחת לגיל 60, והמחצית השנייה בגילאי 78-60. כולם ביצעו דיאטה והיו במעקב במשך 3 שנים, ועל פי התוצאות, בקבוצת האנשים בגיל 60 עד 78 ירדו במשקל יותר, מאשר בקבוצת הצעירים יותר. מסקנת החוקרים – הגיל לא מהווה מכשול לירידה במשקל, ההיפך, הירידה במשקל משפרת את איכות החיים ומאריכה את תוחלת החיים, ולכן אף פעם לא מאוחר להתחיל דיאטה.