דיאטנים ותזונאים רבים ממליצים לנו לאכול מזון שיש בו הרבה סיבים תזונתיים. אבל מה הם בעצם הסיבים האלה? ד"ר מאיה רוזמן התייחסה לנושא בתוכניתה ב-103FM והסבירה מה החשיבות הבריאותית שלהם, איפה הם נמצאים וכמה מהם צריך לצרוך במהלך היום.
"אם מחפשים את פירוש המילה 'סיב', מגלים שמדובר בחוט ארוך. כשהייתי נערה, אמרה לי רופאה צעירה ש'אם אני רוצה לרזות אני צריכה לאכול הרבה סיבים תזונתיים'. לא בדיוק ידעתי מה זה, אבל חיפשתי מאכלים שמכילים חוטים ארוכים, ולא ממש מצאתי. אז בניגוד לפירוש האמיתי של המילה 'סיבים', הכוונה ב'סיבים תזונתיים' היא קצת שונה: מדובר בתאים צמחיים שהמעיים שלנו לא יכולים לעכל. לא יכולים לפרק".
"מה זה אומר? בגדול, שאם הם לא מפורקים ליחידות קטנות אז הם גם לא נספגים אל הגוף, כלומר אין להם קלוריות. יוצאים מן הגוף כמעט כמו שהם נכנסים אליו. לא רק זה, הם אלו שמהווים את רוב השאריות במעיים, ומהווים את עיקר הצואה שלנו".
החשיבות הבריאותית של הסיבים התזונתיים:
- הם מונעים עצירות
- מפחיתים סיכון לסרטן המעי הגס
הם מפחיתים את קצב ספיגת הסוכר מן המאכלים אל הגוף ולכן מפחיתים סוכרת, - הם תורמים לשובע לזמן ארוך כי העיכול שלהם איטי, ולכן הם תורמים לצריכת קלוריות נמוכה
- מפחיתים ספיגה חוזרת של חומצות מרה ולכן מפחיתים את רמות הכולסטרול בדם ומפחיתים סיכון למחלות לב
איפה הם נמצאים?
בירקות, פירות, קטניות, וקליפות של דגנים (כלומר רק בדגנים מלאים כמו אורז מלא ולחם מלא).
כמה צריך? התיאוריות משתנות. בין 25 ל-40 גרם ליום, וחשוב להקפיד על כך בעיקר אם יש סוכרת.
איפה הם נמצאים למשל?
- פרוסת לחם מלא – 3 גרם
- פרוסת לחם לבן – פחות מ-0.5 גרם
- גזר, בננה, עגבניה, בירק/פרי אחד ממוצע – 3-2.5 גרם
- 3 כפות שיבולת שועל מלאה – 4 גרם
- 15 שקדים – 3.5 גרם
- כוס גרגרי חומוס/עדשים (אחרי בישול) – 11 גרם