לא רק הקורונה נחשבת למגיפה: לעיתים שתי מגיפות חוברות להן יחדיו - סוכרת והשמנת יתר. אחת התופעות הפוגעות בצורה המשמעותית ביותר בבריאותם של חולי הסוכרת היא השמנת יתר חולנית. השילוב בין סוכרת והשמנה מעמיד אוכלוסייה זו בסיכון גבוה יותר לסיבוכים בלב, במוח ובגפיים וכן פגיעה בעיניים.
בדיקה שנערכה על ידי ד"ר פביאן הרשקוביץ סיקרון, אפידמיולוגית מהמחלקה להערכת איכות במאוחדת, לקראת יום הסוכרת הבינלאומי, העלתה כי 23% מהמתמודדים עם סוכרת מסוג 2 סובלים גם מהשמנה חולנית. זהו שיעור דומה לשיעור הארצי (השמנת יתר חולנית מוגדרת כאשר נמדד יחס משקל לגובה - BMI מעל 35 ק"ג/מ"ר).
עוד עולה כי קיים פער בין נשים וגברים. מסתבר, ששיעור ההשמנה החולנית של נשים עם סוכרת הוא כפול מאשר אצל גברים, 30% לעומת 17%. כמו כן נמצא, כי השמנה חולנית שכיחה יותר בגילאי 59-40 לעומת צעירים או מבוגרים יותר. השיעור בקרב המתמודדים עם סוכרת וגם עם השמנת יתר חולנית הוא גבוה יותר בקרב אנשים במצב חברתי כלכלי נמוך. בתת קבוצה זו נמצא הפער הגבוה ביותר לרעת הנשים.
לדברי ד"ר יואל טולדנו, מנהל תחום סוכרת ואנדוקרינולוגיה במאוחדת, "אנו פועלים כל הזמן להעלות את המודעות של הסיכונים, הכרוכים במחלת הסוכרת. הבסיס לכל הטיפול בסוכרת והשמנה, עוד לפני שבכלל ממליצים על תרופות, הוא הקפדה על אורח חיים בריא, כולל תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה והפחתת משקל. מסתבר לפי מספר מחקרים, שהפחתה של לפחות 10% ממשקל הגוף יכולה להוביל להיעלמותה של הסוכרת. הקושי הגדול הוא להניע לשינוי אורח החיים, ואנו מפתחים תוכניות מגוונות למבוטחינו להצליח במשימה זו".
מהי טרום סוכרת?
טרום סוכרת הינה מצב בו ערכי הסוכר בדם אינם בטווח התקין אך לא עונים להגדרה של מחלת הסוכרת. אנשים עם טרום סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר למעבר לסוכרת במהלך חייהם. כמו כן בסיכון לפתח מחלות כמו: מחלת לב, יתר לחץ דם והפרעה בשומני הדם. מחקרים רבים הוכיחו כי שינוי באורח החיים הכולל: פעילות גופנית קבועה וירידה במשקל, יכולים להפחית ו/או למנוע מעבר מטרום סוכרת לסוכרת והופעת סיבוכים.
מי בסיכון לפתח טרום סוכרת?
- סוכרת במשפחה
- עודף משקל (בעלי ערך BMI מעל 25)
- יתר לחץ דם
- הפרעה בשומני הדם
- מיעוט פעילות גופנית/אורח חיים יושבני
- עישון
- עבר של סוכרת הריונית
מה הם הערכים בבדיקות הדם המעידים על טרום סוכרת?
- רמות סוכר בצום - 125-100 מ"ג/ד"ל
- רמת סוכר שעתיים לאחר העמסת סוכר של 75 גר'- 199-140 מ"ג/ד"ל
- המוגלובין מסוכרר HbA1C 5.7%- 6.4%
איך מטפלים בטרום סוכרת?
- פעילות גופנית קבועה - 30 דקות הליכה ליום, כ 4-5 פעמים בשבוע
- ירידה במשקל 5%-7% ממשקל הגוף – לבעלי עודף משקל
- תזונה נכונה מותאמת אישית
- הימנעות מעישון
- 8-6 שעות שינה וברצף