שמן, תוספת לפיצה או לסלט, או סתם נשנוש. הזית הוא אחד המאכלים האהובים. ד"ר מאיה רוזמן התייחסה לפרי בתוכניתה ב-103FM וניפצה כמה מיתוסים הקושרים בו: האם זיתים פוגעים בזיכרון? האם יש זיתים שחורים? האם זית סורי באמת מסוריה?
לדברי התזונאית, הזיתים הם אחד משבעה המינים, עץ שמקורו מלפני אלפי שנים באגן הים התיכון ובמיוחד בארץ ישראל. הזיתים עשירים באומגה-9, חומצה אולאית, שמפחיתה מחלות לב, והם חלק בלתי נפרד מן התזונה הים תיכונית שנחשבת לבריאה ביותר ומאריכת החיים.
הנה כמה מיתוסים שכדאי לדעת על הזיתים:
- זיתים שחורים הם זיתים ירוקים שנשארו על העץ יותר זמן. תוך כדי ההבשלה, הצבע משתנה מירוק לסגול ומסגול לסוג של שחור. זיתים שחורים פחות מתאימים להפקת שמן, וגם...יש בהם פחות נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) בהשוואה לזיתים הירוקים.
- צריך לשים לב, שיש זיתים שחורים טבעיים, שהם לא באמת שחורים... הצבע שלהם סגול כהה מאוד. זיתים שחורים מאוד הם זיתים "מושחרים", זה כתוב במפורש על האריזה. הם עברו השחרה עם חומר שנקרא גופרת הברזל, שמזיק לבריאות.
- זיתים זה לא ביצים: פעם היה מיתוס שביצה שווה לשבעה זיתים. אולי זה נכון מבחינת כמות הקלוריות (בערך 80 קלוריות בביצה, ב-7 זיתים קצת פחות), אבל אין שום קשר בערכים התזונתיים של ביצים ושל זיתים. ביצים זה חלבון, זיתים זה שומן.
- הזיתים הסוריים הם לא סוריים – הם גדלים דווקא בישראל ובלבנון. המילה סורי היא שיבוש, שכן מקורם מקרבת העיר צור, ויותר נכון לקרוא להם זיתים "צוריים".
- זיתים ממש לא פוגעים בזיכרון: לא אחת נתקלתי בשאלה המוזרה הזו, 'האם אכילת זיתים עלולה לפגוע בזיכרון? אז ממש לא. אין שום סיבה שזיתים יפגעו בזיכרון ואין שום מחקר מדעי שמעיד על כך.
- כמות המלח בזיתים: דומה למה שיש בגבינה מלוחה, וזה הרבה. ב-20 זיתים שמנשנשים עם הבירה או מול הטלויזיה, יש יותר מחצי כפית מלח.
- ולסיום, מבחינת הקלוריות: בזית אחד בינוני עד גדול 8 קלוריות, מה שאומר ש-7 זיתים הם מנת שומן, במקום כפית שמן לסלט או כף טחינה".