תמיד עדיף טרי: האם תוספי המזון שמבטיחים לנו אקסטרה ויטמין C באמת עוזרים לנו לשמור על הרמות הגבוהות שלו בדם? הדיאטנית המומחית של 103fm, ד"ר מאיה רוזמן, סקרה מחקרים בנושא בפינת "עושים סדר" בתוכניתה השבועית ברדיו - והמסקנות שלה מעניינות ביותר.
סקירת המחקרים בנושא הגיעה למסקנה שאין הוכחות חד משמעיות על כך שתוספי ויטמין C עוזרים למערכת החיסון, במניעת שפעת או אפילו בקיצור זמן המחלות. עם זאת, אמרה: "חשוב לשים לב - קל מאוד לקבל ויטמין זה דרך המזון. הכמות הדרושה לאדם מבוגר היא 75 מ"ג ליום, בילדים זה פחות, תלוי בגיל. אמנם בפירות כמו תפוח או בננה אין הרבה ויטמין C – בערך 5 מ"ג, אבל בפירות כמו תפוז, גויאבה, קיווי, ומלון יש כמות גדולה. בתפוז אחד, למשל, 100 מ"ג שזה יותר ממה שצריך ליום שלם".
"מבין הירקות, מצטיינת העגבנייה", הוסיפה הדיאטנית. "באחת יש 40 מ"ג, כלומר 2 עגבניות ליום זה מספיק, אך במקום הראשון מבין כל הירקות והפירות – הפלפל האדום. בפלפל אדום אחד גדול יש 300 מ"ג ויטמין C. זה אומר שרבע פלפל אדום זה מספיק, ואין צורך ברכישת טבליות ויטמין C", אמרה.
"ויטמין C הוא ויטמין מסיס במים", סיפרה. "כלומר, כל העודפים שלו מופרשים החוצה בשתן. אם אוכלים יותר מדי או נוטלים טבליות, אחרי כמה שעות כשהגוף רווי בעודפים – כל מה שמיותר מופרש החוצה. לסיום, ויטמין C מתפרק מאוד מהר. בזמן סחיטת התפוז למיץ כבר 30% ממנו נהרס, אם מחכים עם המיץ למחרת כבר אין בו ויטמין C בכלל. גם חיתוך ירקות לסלט גורם לפירוקו, ככל שחותכים יותר קטן יותר ויטמין C נהרס. סלט קצוץ קטן מאתמול כבר כנראה לא יכיל את הוויטמין", סיכמה.