פסטה היא אחד המאכלים האהובים שיש, אבל כמה היא בריאה לנו? ד"ר מאיה רוזמן התייחסה בתונכיתה ב-103FM לסוגייה והסבירה על סוגי החיטה ממנה ממנה מכינים פסטה, מה היתרון של פסטה ללא גלוטן ואיך לשלב את הפסטה בדיאטה. "אם התפריט שלנו מכיל נשנושים במשך היום, שמבוססים בדרך כלל על פחמימות או סוכרים, אז הפסטה מיותרת לחלוטין מבחינת הגוף והבריאות", אמרה ד"ר רוזמן, עם זאת הודתה: "זה טעים נכון, ויש גם יתרונות".
אז מה צריך לדעת?
1. הפסטה משביעה לזמן ארוך: יש לה אינדקס גליקמי נמוך יותר, בהשוואה לאורז. היא מתעכלת לאט יותר, מספקת אנרגיה לזמן ארוך.
2. "אל דנטה" משביעה אף יותר: הסיבה לזה היא שהבישול הוא כמו תהליך העיכול. ככל שמבשלים יותר, אז לגוף יותר קל לעכל את הפסטה, 'אל דנטה' מתעכלת יותר לאט, האינדקס הגליקמי שלה יותר נמוך, אז היא משביעה ליותר זמן.
3. מה זה דורום? הרבה חושבים שאם הם קנו פסטה מחיטת דורום, יש לזה יתרון בריאותי - אז לא. זה זן של חיטה שהוא קשה יותר והקמח שמכינים ממנו יותר מתאים להכנת פסטה ופחות ללחם. זה לא אומר שום דבר על הערך הבריאותי.
4. סמולינה לא מוסיפה שום ערך בריאותי. זו דרגת הטחינה של החיטה לגרגרים שדומים לסולת.
5. פסטות מחיטה מלאה הן יותר בריאות וגם משביעות לזמן ארוך יותר.
6. פסטות ללא גלוטן מקטניות הן הכי משביעות - למשל, פסטה מקמח עדשים כתומות, פסטה עדשים ירוקות ופסטה אפונה מכילות אחוז חלבון איכותי יותר גבוה, ויותר ויטמינים וסיבים.
7. רוטב שמנת אינו בהכרח יותר דל קלוריות מרוטב עגבניות. במיכל של שמנת 10% יש כ־300 קלוריות, כמו שיש בשתי יחידות של רסק עגבניות קטן עם כף שמן זית. אז אם שמים מיכל שלם קטן של שמנת 10% לסיר שלם של פסטה, תוספת השמנת כבר לא משמעותית.
8. איך לשלב פסטה בדיאטה? כוס של פסטה אחרי בישול היא כ־100 קלוריות, אפשר לצרף כוס כזאת לחזה עוף וסלט כארוחת צהריים דיאטטית, או פסטה בולונז.