כשאנחנו קונים מוצרים, אנו נוטים להסתכל בעיקר על הכותרות הגדולות על האריזות, אבל אלו עלולות לפעמים להטעות אותנו. על מנת לעשות סדר בנושא, ד"ר מאיה רוזמן ערכה בתוכניתה ב-103FM רשימה של כמה הגדרות שעלולות לבלבל אתכם.
לייט: מופחת שומן או קלוריות לעומת המוצר המקורי. עדיין לא אומר שזה דיאטטי. למשל מיונז לייט 38% שומן ו-354 קלוריות במאה גרם, זה פחות ממיונז רגיל שיש בו 70% שומן, אבל מיונז כזה עדיין אינו מוצר דיאטטי.
0% שומן: הגדרה שכיבכול מעידה על מוצר דיאטטי, אבל עדיין לא אומרת דבר על כמות הסוכר או הקלוריות. דוגמה - גלידות סורבה 0% עשויות מפרי וסוכר בלבד, אין בהן שומן, אבל כמות הסוכר גבוהה וכמות הקלוריות לפעמים דומה לגלידת שמנת, למרות שיש בהן 0% שומן.
ללא כולסטרול: מוצרים שמכילים רק מרכיבים צמחיים לא מכילים כולסטרול, מאחר שכולסטרול הוא שומן שנוצר בגופם של בעלי חיים בלבד. דוגמה - שמן זית או לחם "ללא כולסטרול", בהם לא אמור להיות כולסטרול מלכתחילה. כתובית כזו נועדה להגדיל מכירות.
מופחת נתרן/דל נתרן: הגדרה זו מעידה על כך שיש פחות נתרן בהשוואה למוצר המקורי. רוטב סויה דל נתרן מכיל כמות עצומה של מלח ולא מומלץ לבעלי לחץ דם גבוה. דוגמאות נוספות הן אבקת מרק עוף עם 33% פחות נתרן מכילה כמות עצומה של מלח, ויש בה פי 2 מלח מאבקת מרק טבעם פטריות. בגבינה בולגרית 'מעודנת' שנחשבת למופחתת נתרן יש כמות נתרן גבוהה שאינה מתאימה לסובלים מלחץ דם גבוה.
מופחת סוכר: הגדרה לפיה היצרנים הפחיתו ב-10 או 20% את כמות הסוכר, במוצר שהיה מראש עתיר סוכר. במעדני חלב, משקאות שוקו וגם דגני בוקר שכתוב עליהם 33% פחות סוכר - אין בהם מעט סוכר, אלא פחות מהמוצר הקודם שהיה בשוק. ההגדרה 'מופחת סוכר' לא מעידה דבר וחצי דבר על המוצר ואם הוא בריא או לא, אלא רק על העובדה שהיצרנים מנסים להגדיל מכירות על ידי כותרות שנשמעות בריאות. בטבלת הערכים התזונתיים כתוב כמה גרם סוכרים יש במאה גרם וכמה במוצר עצמו. אם במעדן יש 20 גרם סוכרים - זה אומר שיש בו 4 כפיות סוכר, וכמובן שזה הרבה.
ללא תוספת סוכר: הגדרה זו לא מעידה כל כך שאין במוצר סוכר, אלא שאין תוספת של סוכר לבן. כדוגמה, ריבה ללא תוספת סוכר מכילה את הסוכר של הפרי עצמו - ללא סוכר לבן, ויש בה בממוצע 40% סוכר פירות, כלומר היא לא מתאימה למי שסובל מסוכרת.
לחם קל: הדבר היחיד שהופך את הלחם לקל הוא משקל הפרוסה בלבד. במאה גרם של לחם רגיל מכל סוג או לחם קל יש בממוצע אותה כמות קלוריות. יש לחמים שכתוב עליהם קל אבל הפרוסה עבה וכבדה ומכילה פי 3 קלוריות מלחם דיאטטי. לחם קל אמור לשקול 25 גרם לפרוסה.
מכיל סיבים תזונתיים: מוצרים כמו קרקרים, פתיתים, לחמניות ודגני בוקר מתהדרים לעיתים בכותרת 'מכיל סיבים תזונתיים'. בטבלת הערכים התזונתיים ניתן לראות שכמות הסיבים שהם מכילים נמוכה מאוד ולא משמעותית. הכיתוב גורם לצרכן לחשוב שהוא קונה מוצר בריא עשיר בסיבים ואין הדבר נכון.