האם חולי סוכרת צריכים להימנע מצריכת לחמים ודגנים? סביב שאלה זו ביקשה ד"ר מאיה רוזמן להעשיר את הידעה התזונתי שלנו, ואמרה בתוכניתה ב-103FM שהמרכיב המשמעותי שחולי סוכרת צריכים לשים אליו לב בלחם הוא דווקא הקמח.
"ברצוני לנפץ את המיתוס. שכן, מדובר בתפיסה לא נכונה מיסודה. לצורך העניין, משתתפת בקורס הדיאטה שלי ביקשה לאפות עוגיות ורצתה לדעת האם היא יכולה להחליף את הסוכר בממתיקים מלאכותיים בכדי שיתאים לחולי סוכרת. התשובה שלי הייתה שהורדת הסוכר מן המתכון לא בהכרח הופכת את העוגיות האלו למתאימות לסוכרת".
אם אפיתם אי פעם לחם בעצמכם, אתם בוודאי זוכרים שצריך לשים כפית אחת של סוכר (במקסימום 2 כפיות) לכיכר לחם שלמה. אם רשום על אריזת הלחם שהוא ללא סוכר, זה לא הופך אותו לבריא. לחם בריא צריך להכיל קמחים מלאים בלבד, נוכחות של כפית סוכר לכיכר שלמה לא משנה את ערכו הבריאותי. "במקרים של סוכרת ההמלצה היא לצרוך לחם שמשביע לזמן ארוך יותר. לאחר בדיקות גילינו שהלחם המועדף הוא לחם שיפון מלא. שוב, זה בכלל לא משנה אם רשום על האריזה שלו שהוא ללא סוכר. מה שחשוב זה הקמח שממנו הלחם עשוי, והערכים התזונתיים שלו".
לחצו כאן וקבלו את עיתון מעריב לחודש מתנה למצטרפים חדשים>>>
"קמח לבן מזיק כמעט כמו סוכר לבן"
עוד הוסיפה ד"ר רוזמן: "עליי להזכיר שקמח לבן מזיק כמעט כמו סוכר לבן. לכן, אין יתרון תזונתי לעוגיות ללא סוכר אם הן מכילות קמח לבן. על אחת כמה וכמה אם הן גם מכילות שומנים מוקשים/מתועשים אחרים, שאינם רצויים לבריאות ומחריפים סוכרת ומחלות לב".
אז אילו עוגיות מתאימות לחולי סוכרת? לדבריה, אלו שמבוססות על אגוזים ושקדים. "שהם שומן וחלבון ומפחיתים את האינדקס הגליקמי. הן מתעכלות ונספגות לאט, ותורמות לשובע ארוך. אם יש בעוגיות פחמימה עדיף לשלב שיבולת שועל מלאה, או מעט קמח מלא (בכמות נמוכה יותר מן האגוזים/שקדים). חשוב לי שתשימו לב שאם יש במתכון לעוגיות רבע כוס סוכר בלבד (50 גרם), ומתקבלות 35 עוגיות, זה יוצא פחות משליש כפית סוכר בעוגייה אחת. אם העוגייה מכילה אגוזים/שקדים/בוטנים ומעט קמח מלא, האינדקס הגליקמי שלה נמוך בכל מקרה".