את מרחבי הנגב צבע הטבע בקשת של גוונים נייטרליים, אבל עד סוף החודש הוא יתמלא בצבעים אנושיים משמחים של פסטיבל מדברי ססגוני - בשם "צבעי מדבר".
לפעמים די ברעיון קטן כדי ליצור פסטיבל גדול, וזה בדיוק סיפור הלידה של פסטיבל "צבעי מדבר" הראשון, יוזמה של הרשות לפיתוח הנגב לעידוד עסקי תיירות בדרום הארץ. בפרויקט השאפתני הושקעו 3 מיליון שקל, והנהנים העיקריים ממנו הם אתם. הקהל יוכל לבחור מבין למעלה מ־300 אפשרויות של סיורים, סדנאות, פעילויות ואירועי מוזיקה לכל המשפחה, ורבים מתושבי האזור יפתחו דלתותיהם במהלך חנוכה.
והמחיר? כמעט מגוחך, רק 20 שקל לפעילות למשתתף. כדי להקל על המבקרים ליהנות מכל הטוב הזה, וכיוון שהנגב הוא שם כולל לאזור מדברי אדיר, חילקו אותו לחמישה מרחבים, כשלכל אחד מהם אופי ייחודי ונושא מוביל שמתאים לרוחו. גם העיתוי מוצלח במיוחד, כי המדבר הוא יעד מושלם לחורף, וחודש דצמבר נהנה לרוב ממזג אוויר נעים, אז תתחילו לארוז, כי הנגב קורא לכם.
צפון הנגב – תוצרת מקומית
יש מי שמכנים את צפון הנגב "גן הירק של המדינה". שדות החקלאות, שצובעים אותו בשלל גוונים ירוקים, מעידים שכאן מוציאים ירק מן הארץ, לכן רוב האתרים בעלי אופי חקלאי עם טאץ' קולינרי, כי את התוצרת מישהו צריך גם לאכול. למשל - החווה של צאלה בעין הבשור, חוות כבשים שמייצרת סדרת גבינות, פתוחה בפסטיבל לסיורים בדיר, הדגמה של הכנת גבינות, סדנאות וטעימות. המעדנייה שופעת פרודוקטים משובחים ובימי שישי משנה פניה לבית קפה עם תפריט ארוחות בוקר קבוע. בשאר ימות השבוע תוכלו להזמין סלי פיקניק שכיף לקחת לטיול בטבע.
בחוות חמדת שדות יתקיים סיור להכרת צמחי המרפא. זוהי חווה חקלאית בת קיימה עם המון הערכה לטבע ולסביבה, ובסיור טועמים חליטות מקומיות, יש משק חי ופינת ליטוף והמון ספייס. אם אתם רוצים למלא מצברים באנרגיה טובה, הדס זגרון ממושב תקומה, האנרג'ייזר המקומית, היא הכתובת שלכם. בסטודיו החדש שפתחה לפני כשנה היא מציעה סדנה לקישוט עציץ מבטון, ובסוף הפעילות מקבלים גם קקטוס. כל הכיף טמון בשלב היצירה שבו צובעים ומקשטים את הכלי ותוך כדי כך נותנים דרור לאומן הפנימי שבכם.
בחוות אל היען, שבעין הבשור, תוכלו לקחת חלק בהאכלת היענים. לשם כך יחולקו שקיות האכלה בכניסה למקום. תוכלו גם לפגוש חיות נדירות בפינת החי ולבלות במתקני השעשועים.
בשעה הזו כבר תהיו רעבים, אז תנו קפיצה לשדרות, שעשתה קפיצת מדרגה רצינית בתיירות והמוצר הלוהט שהיא מציעה הוא פנקס טעימות "הביס השדרותי". בפועל מדובר בסיור קולינרי עצמאי. רוכשים את הפנקס והולכים בעקבות כמה מהמוסדות הקולינריים הטובים והבולטים בעיר.
הסיור מתקיים סביב המרכז המסחרי הוותיק בעיר, שזכה למתיחת פנים יפה, לכן המרחקים לא גדולים וכיף לצעוד ברגל מנקודה לנקודה, להרגיש את הווייב המקומי וגם לשרוף קלוריות שהצטברו מהמנות המושחתות. הקולינריה בשדרות התרחבה פלאים. יש בה מוסדות ותיקים שמגישים מנות מבית סבתא כמו כפיתות ופריקסה, לצד בתי אוכל עדכניים כמו "החומוס של טחינה" ו"מאפיית חורי", שיש לה גם סיפור מרגש.
מערד למצפה - צלילים ויעלים
יופיו הפראי של הנגב בא לידי ביטוי בטבע העוצמתי שמתגלה למבקר בין ערד לדימונה, סביב העיירה ירוחם ומשדה בוקר למצפה רמון. שילוב דרמטי של מכתשים, הרים מזדקרים, בקעות רחבות עתירות פנינים, נחלים ותופעות טבע ייחודיות. כאן מתגלה הדרה של הבריאה, והנושא שנבחר למרחב הזה נוגע לטבע הבראשיתי ולצלילים שמפיקים האנשים שהם חלק בלתי נפרד ממנו.
דוגמה לכך היא פסטיבל "צלילים במדבר", שמתקיים בקיבוץ שדה בוקר זו השנה ה־25. לכבוד יובל השנים שהוא מציין, ייערך אירוע שיא חגיגי במיוחד. מיכאל וולפה, מפיק הפסטיבל, טוען שהוא "ארכיאולוג מוזיקה", לכן הפסטיבל מנסה להעצים סגנונות מוזיקה שאין להם יחסי ציבור, ולתת מקום לצלילים הבוקעים מאנשי הנגב ובהם פופ אתני ומזרחי, רוק או מוזיקה קונצרטית, ואלה מתחברים בפסטיבל עם אומני מיינסטרים קלאסיים לתוצרים מרגשים.
עוד ציון דרך מרגש יחגגו ברשות הטבע והגנים לכבוד חמש שנים להכרזה על מכתש רמון כעל שמורת אור כוכבים. הסיבה להכרזה היא שבמכתש אין זיהום אור, ולכן בלילה מראה גרמי השמיים מפעים, וברשות פועלים לשמר את התואר לטובת הדורות הבאים. מרכז המבקרים יערוך סיור ראשון מסוגו, חגיגה קהילתית של מוזיקת ג'אז, מוזיקה לילית, סרט, מופע אורות, שיחה עם אקולוג, ואי אפשר בלי תצפית כוכבים מהטלסקופ שעל גג המרכז. עוד אירועים יתקיימו גם באתרים נוספים של הרשות בגן הלאומי עבדת ממשית, חי־בר יטבתה ופארק אשכול.
באר שבע – סטריט ספוט בעיר העתיקה
גם חוויה אורבנית יש בפסטיבל, והעיר העתיקה בבאר שבע מתהדרת לכבודו וכבר לובשת חג. לפני כשבוע יצאו לדרך אירועי "סטריט ספוט", שמאירים את העיר העתיקה באלומה טרנדית, תוססת ובעלת וייב מטורף. פעם היה כאן מוזנח ונטוש, אבל זה שנים שרחובותיה משתדרגים ומושכים צעירים וסטודנטים, והשינוי מעורר השראה.
מדרחוב קק"ל הממגנט הוא לב האירועים, ומדי חמישי ושישי עד סוף החודש יארח סדנאות, מופעים וסיורים, כמו מסיבה אינסופית. בגלריה סול, למשל, יש בית קפה שמארח מופעים, לצד גלריה שהקים האומן שמעון סרוסי ומציגה מעבודותיו וגם אומנים מקומיים וחלל לסדנאות שבו התנסינו בסדנת ציור. עם כן ציור וקנבס, פלטה ומכחול מרגישים כמו פיקאסו ונותנים ליד לנוע בחופשיות ולבטא את הפנים כלפי חוץ. אושר גדול.
מכאן יצאנו לחגוג את חיי הלילה בסיור ברים מדליק במיוחד, שהינו חלק ממיזם "נגב תור" שחושף את האנשים והנופים היפים של הנגב ומאפשר הצצה למגוון הברים, על הסגנונות, הסיפורים והאנשים שמאחוריהם.
אירוח בדואי - קסם המדבר
בפזורה הבדואית שבנגב ובעיר רהט חלה התעוררות בתחום האירוח והתיירות, והניצנים שנבטו לפני שנים אחדות, צמחו ופרחו וממלאים את בעליהם בגאווה גדולה. המרחב הבדואי שבין רהט לשדה בוקר עשיר במאהלי אירוח, ארוחות אותנטיות, סדנאות של מלאכות יד מסורתיות ועוד.
כך למשל תוכלו לבקר באוהל של עודה ברמת ציפורים, ביאהלה של סאלם אל־וואדג' בכפר עבדה, במטבח של נג'אח אבו לטייף מ"תמר והל" ברהט, המפיק מטעמים לרוב, ובסדנת בישול בבית של האלה. נדרש לא מעט אומץ מצד הנשים וגם הגברים הללו לבחור בתיירות כמקצוע, לפתוח את הבית ואת הנשמה לזרים מוחלטים ולארח מכל הלב. וזה מצליח.
הסיורים ברהט הם שם דבר ומתקיימים גם בתקופת הרמדאן. זוהי הזדמנות להציץ לעולמם התרבותי, ללמוד על מנהגים ומסורת, לשמוע על מעמד האישה, לנשנש מאכלים מסורתיים ולקנח בארוחה אותנטית שופעת.
ערבה – בתים פתוחים
את הערבה התיכונה והדרומית מנקדים יישובים קטנים. רובם חקלאיים אך יש בהם שפע של אומנים שיוצרים במגוון תחומים. רשימת הסדנאות והבתים הפתוחים ארוכה ומרשימה, ובכל סטודיו מובטחת חוויה לא שגרתית. המפורסם שבהם הוא הסטודיו של ג'וג'ו בעין תמר, אומן בינלאומי פורץ דרך שפיתח שיטת עבודה בצבע ובמתכת ומציע סיור בסטודיו הכולל סיפור אישי, הסברים והדגמה.
בקמפוס האקולוגי בקיבוץ לוטן, שמושתת על ערכי הסביבה, מציעים סדנת בישול במטבח חוץ אקולוגי במגוון סוגי תנורים שפועלים בשיטות חימום שונות כמו גז שנוצר מקומפוסט, חשמל סולרי, עץ ועוד. התוצאה - ארוחה צמחונית "מהשדה לצלחת" ירוקה ומקיימת.
כל הפעילויות בהרשמה ורכישת כרטיסים מראש. פרטים באתר הפסטיבל: desert-colors.gonegev.co.il