ב־25 במאי 2023 תיפתח במוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית בחיפה התערוכה "אדמה, מים, רוח, אש... וריקות". התערוכה יוצאת הדופן מבקשת לשפוך אור על חמשת האלמנטים מהם מורכב היקום בו אנו חיים ועל יחסי הגומלין ביניהם, החיוניים לשמירת האיזון בטבע.
החיבור הטבעי אך המסקרן בין ארבעת האלמנטים הראשונים: אדמה, מים, רוח ואש, מדגיש את התפיסה הבסיסית לפיה הם מזינים זה את זה וכל מרכיב בעולמנו תלוי הדדית במרכיב אחר ואיננו מתקיים כאלמנט נפרד. כך למשל, המים מזינים את האדמה והעצים מזינים את האש, אך בה בעת, המים מכניעים את האש והאדמה כובשת את המים. האלמנט האחרון והמפתיע, הריקות, הוא הבסיס המאפשר לשאר האלמנטים להיות בפעולה מתמדת ולהשתנות.
האלמנטים והקשרים ביניהם יוצגו מנקודת מבט חדשה דרך עבודותיהם המגוונות של מבחר אמנים יפניים ושלוש אמניות ישראליות. בפרויקט ייחודי, יוקם בפטיו של המוזיאון מיצב במבוק שיתכתב עם העצים הנטועים בו, בידי אמן הבמבוק טאקאיוקי שימיזו שהגיע ארצה מעיירת הבמבוק בפו בדרום יפן, במיוחד למטרה זו.
בשיתוף פעולה מעורר השראה ייצרו אמן הבמבוק, שימיזו, ואמנית הקרמיקה הוותיקה, עירית אבא, את המייצג "מחוץ לקופסה", שדרכו יבחנו את החיבור בין שני חומרים קרמיקה (אדמה) ובמבוק. בחלל הגלריה המרכזית יוקם "גן תחום" המבקש לרמוז באמצעים חזותיים על אווירה כללית של גן יפני ובמילים אחרות, של "הר ומים". בתוך ה"גן התחום" ומסביבו יוצגו יצירות וידיאו, ציורי דיו, טקסטיל והדפסים מודרניים, שנוצרו בהשראתו.
בנוסף, יציגו בתערוכה גם אמני וידיאו יפניים, יוקי היראקאווה וקאצונורי מיזונו. בעבודתיהם ניתן לראות כיצד הטבע משתנה לאיטו ולחוש דרכן את ארעיות האדם בתוכו; אמנית הטקסטיל יעל הרניק - יוצרת, בדומה לציורי דיו יפניים, עולם עשיר של גוונים על ידי שימוש בצבען אחד בלבד, האינדיגו.
שלא כמקובל, היא צובעת בדים המאתגרים את הטכניקה ומחליפה את בד הכותנה השכיח במשי וקטיפה, אותם היא יוצרת באמצעות סטנסילים שהיא חותכת בעצמה; והאמנית הוותיקה מאיה כהן לוי - מחברת בין שתי מסורות יפניות – ציור דיו ואמנות הסטנסיל, בהשראתן מייצרת תצלומים מקולפים, מעין חיתוכי דיו. לצד עבודותיהם יוצגו מבחר יצירות מודרניות ומסורתיות מאוסף מוזיאון טיקוטין ואוסף איתמר פרוקצ'ה, הכוללות ציורי דיו המתארים נופי הרים ומים ואת האדם המתנהל בתוכם.
מגוון היצירות הנפלאות מאפשר לחוות מצב קיומי של ארעיות, התפוגגות ושבריריות. אוצרת מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית, ד"ר אתי גלס גיסיס: "התערוכה מזמינה את המבקרים לעצור ולהתבונן בסבלנות וברגישות בטבע שאנו חלק ממנו; להבין הקשרים עמוקים שנוצרים בה בין אמנות יפנית מסורתית, למודרנית ועכשווית ובין אמנים יפנים לאמנים ישראלים שהאסתטיקה היפנית היא מקור השראה עבורם".
פתיחת התערוכה: 25.05.23. הזמנת כרטיסים ומידע על שעות הפתיחה באתר מוזיאוני חיפה.
סגירה: נובמבר 2023.